Så här fungerar en privat pensionsförsäkring

Om du driver eget företag eller inte får någon tjänstepension genom din anställning har du möjlighet att spara i en privat pensionsförsäkring. Här kommer du att få lära dig allt om hur en pensionsförsäkring fungerar och i vilka situationer det är gynnsamt att teckna en sådan.

Så här fungerar en privat pensionsförsäkring

Vad är en privat pensionsförsäkring och hur fungerar den?

En privat pensionsförsäkring är ett slags bundet sparande där pengarna som sätts in är låsta fram tills att du fyller 55 år. När du har startat utbetalningarna måste de pågå under minst fem år. I övrigt fungerar försäkringen ungefär som ett värdepapperskonto där du kan välja mellan olika placeringsformer beroende på hur involverad du vill vara i ditt sparande. Lannebo erbjuder inga privata pensionsförsäkringar.

Placera pensionsförsäkringen i en traditionell försäkring, fondförsäkring eller depåförsäkring

När du tecknar en privat pensionsförsäkring får du välja mellan att spara i en aditionell försäkring, fondförsäkring och depåförsäkring. En traditionell försäkring passar dig som vill att försäkringsbolaget ska förvalta kapitalet åt dig och vill ha någon form av garanti på sparandet, medan en fondförsäkring är det bästa alternativet om du själv vill bestämma vilka fonder du ska investera i. Med en depåförsäkring kan du spara i andra tillgångar utöver fonder, såsom aktier och andra värdepapper.

Endast du som saknar tjänstepension kan teckna privat pensionsförsäkring

Att teckna en privat pensionsförsäkring är endast möjligt för dig som inte har tjänstepension, till exempel om du är egenföretagare eller inte får det genom din anställning. Anledningen till detta är att du endast får göra skatteavdrag på ditt privata pensionssparande om du inte har tjänstepension – utan avdraget blir du istället dubbelbeskattad. Om detta stämmer in på dig kan du istället att spara på ett ISK eller i en vanlig kapitalförsäkring.

Avdragsrätten i den privata pensionsförsäkringen avskaffades 2016. De flesta har därför sin privata pensionsförsäkring i ett så kallat fribrev. Du får även ett fribrev om du har en privat pensionsförsäkring som du inte sätter in mer pengar i.

Tips till dig med lön som överstiger brytgränsen för statlig skatt

Att spara i en privat pensionsförsäkring är särskilt fördelaktigt om din lön överstiger brytgränsen för statlig skatt (51 200 kronor per månad år 2024). Genom att sätta in pengarna i försäkringen istället för att få dem i lön kan du undvika att betala 50 procent i skatt. Det beror på att din pension sannolikt blir lägre än din nuvarande lön.

Hur beskattas privata pensionsförsäkringar?

Avkastningsskatt

Försäkringsbolaget som administrerar din pensionsförsäkring räknar ut och betalar in avkastningsskatt till Skatteverket å dina vägnar. De utgår då från föregående års genomsnittliga statslåneränta som multipliceras med värdet på ditt försäkringskapital. På detta skatteunderlag dras en skatt på 15 procent.

Exempel:

Försäkringskapitalet i din pensionsförsäkring uppgår till 500 000 kronor. År 2022 var den genomsnittliga statslåneräntan 1,46 procent.

Skatteunderlag: 500 000 x 0,0146 =7 300 kronor
Avkastningsskatt: 7 300 x 0,15 = 1 095 kronor

Du behöver därmed betala 1 095 kronor i skatt för din pensionsförsäkring.

Inkomstskatt

I samband med utbetalningarna från kontot behöver du även betala inkomstskatt. Den exakta skattesatsen varierar beroende på belopp och var du bor.

Så fungerar skatteavdraget

För att kunna göra avdrag för privat pensionssparande krävs att du inte får tjänstepension genom din anställning. I samband med att du deklarerar får du då dra av upp till 35 procent av din lön upp till max 10 prisbasbelopp, vilket år 2024 är 573 000 kr.

Kan jag flytta min pensionsförsäkring?

I vissa fall har du rätt att flytta din pensionsförsäkring till ett annat försäkringsbolag, men vanligtvis tar det gamla försäkringsbolaget ut en avgift i samband med flytten. Innan du bestämmer dig är det därför viktigt att du undersöker vad det skulle kosta och om försäkringskapitalet kan påverkas negativt. Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller i ditt fall är att vända dig till ditt försäkringsbolag.

Vad händer med pensionsförsäkringen om jag dör?

Om du avlider innan försäkringskapitalet har betalats ut kommer pengarna att tilldelas andra som sparar i samma bolag såvida du inte tecknar någon form av efterlevandeskydd. Ett efterlevandeskydd, såsom återbetalningsskydd, efterlevandeskydd med på förhand valt dödsfallsbelopp eller familjeskydd, innebär att pengarna istället går till de individer du väljer som förmånstagare. Ett efterlevandeskydd är inte kostnadsfritt, utan leder till att din egen pension blir lägre.

Endast följande personer kan vara förmånstagare av försäkringskapitalet:

  • nuvarande make, maka, registrerad partner eller sambo
  • före detta make, maka, registrerad partner eller sambo
  • egna barn eller barn till tidigare nämnda.

Läs mer i våra artiklar om Pension vid dödsfall och Information om dödsbo.

Vanliga frågor om privat pensionsförsäkring

När kan man ta ut pengarna från en privat pensionsförsäkring?

Pengarna är låsta på kontot fram tills att du fyller 55 år, därefter kan du välja att starta utbetalningarna.

Kan man överlåta en privat pensionsförsäkring?

Vanligtvis får pensionsförsäkringar inte överlåtas men det finns undantag, såsom vid en bodelning eller på grund av utmätning.

Hur beskattas en privat pensionsförsäkring?

Utöver att du betalar inkomstskatt i samband med att pengarna betalas ut beskattas försäkringskapitalet varje år med en schablonskatt på 15 procent av skatteunderlaget (försäkringskapital x föregående års statslåneränta).

Kan jag teckna en privat pensionsförsäkring om jag har tjänstepension?

Nej, om du redan har tjänstepension har du inte rätt att göra skatteavdrag, vilket skulle leda till dubbelbeskattning.

Ingår min privata pensionsförsäkring i bodelningen om jag skiljer mig?

Ja, såvida du och din make/maka inte har kommit överens om något annat ska din privata pensionsförsäkring ingå i bodelningen om ni skiljer er.