Hållbarhet
Vi har en skyldighet gentemot våra kunder, samhället och planeten att bidra till målen i Parisavtalet. Det är något vi tar på största allvar. Att integrera hållbarhet i investeringsprocessen är dessutom helt avgörande för att vi ska kunna hitta attraktiva investeringar och således generera en god riskjusterad avkastning.
Vårt mål är att skapa en god långsiktig riskjusterad avkastning till våra kunder och samtidigt bidra till en hållbar utveckling för samhället och miljön. För att lyckas med det är det en självklarhet för oss att integrera hållbarhet i vår förvaltning och att ta ansvar som ägare för att bidra till en hållbar utveckling i de företag vi investerar i.
Vår syn på hållbarhet
Aktivt ägande
Hållbarhet börjar alltid med ägarstyrning. Varför är det så viktigt att vara en aktiv ägare – och hur kan vi som investerare bidra?
Vår investeringsprocess
Hur integrerar vi hållbarhet i förvaltningen? För oss är det en självklarhet att arbeta med att påverka bolagen i rätt riktning.
Mångfald i styrelserna
Lannebo erkänner värdet av mångfald i sammansättningen av företagens styrelser. Vi betonar vikten av att ha styrelseledamöter med olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder.
Exkludering
Inom vissa branscher bedöms hållbarhetsriskerna vara så omfattande att vi vill minimera fondernas exponering mot dessa.
Samarbeten och initiativ
Vi är övertygade om att investerarnas styrka är en viktig pusselbit för att lyckas nå klimatmålen.
Så röstar vi
Bolagsstämman är bolagets högst beslutande organ där aktieägare har rätt att utöva sitt inflytande och göra sin röst hörd.
Vanliga frågor
Vad är en hållbar investering?
EU:s förordning SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) har tagits fram i syfte är att öka transparensen kring hållbarhet, skapa ett standardiserat sätt att rapportera och motverka greenwashing. För att en investering ska klassas som hållbar enligt SFDR ska den uppfylla tre kriterier:
1. Bidrar väsentligt till ett miljömål eller ett socialt mål.
2. Orsakar inte betydande skada för något av dessa mål.
3. Har en god bolagsstyrning.
Hur integreras hållbarhet i förvaltningen av våra fonder?
Integrering
Lannebos förvaltare gör en grundlig hållbarhetsanalys av bolagens miljöpåverkan, sociala ansvar och styrning. Det är en del av den omfattande bolagsanalys som ligger till grund för våra investeringsbeslut. Genom att integrera hållbarhetsaspekter i investeringsprocessen säkerställer vi en kontinuerlig hantering av både risker och möjligheter kopplade till hållbarhet.
Exkludering
Inom vissa branscher bedöms hållbarhetsriskerna vara så omfattande att Lannebo vill minimera fondernas exponering mot dessa. Därför har vi en exkluderingsstrategi med syfte att minimera de viktigaste hållbarhetsriskerna, såväl för människor och planet som för fondernas andelsägare.
Aktivt ägande
Vi använder vårt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Det gör vi genom att delta i valberedningar, rösta på bolagsstämmor och för direkt dialog med bolagen som vi investerar i.
Hur påverkar Lannebo bolagen i en mer hållbar riktning?
Som en betydande ägare i flera svenska börsbolag har Lannebo möjlighet att utöva ägarinflytande och driva verklig förändring. Vi utövar vårt ägarinflytande via tre strategier:
1. Valberedning
Vi är med och formar styrelsernas sammansättning genom deltagande i valberedningar, där vi strävar efter kompetenta, mångsidiga och jämställda styrelser.
2. Bolagsstämma
Vi utövar vår rätt att rösta på bolagsstämmor. Vår huvudprincip är att delta på bolagsstämmor där fondbolaget har aktieinnehav – med undantag om innehavets storlek är ringa i förhållande till övriga aktieägare.
3. Dialog
Ett kraftfullt verktyg för att påverka bolagen är genom dialog. Vi har löpande möten och påverkansdialoger med bolagen vi investerar i. De kan vara proaktiva, reaktiva eller tematiska och genomförs individuellt eller i samarbete med andra investerare.
Relaterade artiklar
Hållbarhetsramverk
Vad finns det för regler kring hållbarhet som indirekt berör fonder? Här berättar vi vad hållbarhetsramverk är och presenterar de viktigaste ramverken så att du ska få en bättre förståelse för vårt hållbarhetsarbete.
Hållbarhetscase
Att verka för att våra investeringsobjekt ska bidra till en sund utveckling är en av Lannebos främsta och viktigaste uppgifter som aktiva ägare. Här berättar vi mer om hur vårt hållbarhetsarbete går till genom exempel från vår portfölj.
Hållbarhetsrisker
Att upprätta en hållbarhetsrapport är ett enkelt sätt för en organisation att redovisa sin påverkan och hållbarhetsarbete inom områdena miljö, sociala och personalrelaterade frågor och anti-korruption. Här går vi igenom vad du behöver veta om hållbarhetsrapporter.
Allt om ESG
När vi bedömer hur hållbar en investering är utgår vi från en internationell branschstandard som kallas för ESG. Här berättar vi vad du behöver känna till om ESG och hur vi har implementerat den i vår förvaltningsstrategi.
Grön energi
För att stoppa klimatförändringarna behöver vi sluta använda fossila bränslen och ställa om till förnybar energi. Förnybar energi, även kallad grön energi, är energi som produceras från naturliga källor som ständigt förnyas. De vanligaste formerna av förnybar energi är sol, vind, vattenkraft och biomassa. Här berättar vi allt du behöver veta om grön energi och dess betydelse för en hållbar framtid.
Biologisk mångfald
Det går inte längre att bortse från företagens roll i den allt minskade variationen av arter på jorden, och deras effekt på klimatet och våra levnadsmiljöer. Här berättar vi mer om biologisk mångfald och hur vi arbetar för att påverka företag att agera ansvarsfullt.
Hållbara investeringar
Genom att investera hållbart stöttar du inte bara bolag som tar miljö- och samhällsansvar, du gör en långsiktig investering. Vår erfarenhet är nämligen att bolag som har en uttalad och genomtänkt hållbarhetsstrategi vanligtvis är mer lönsamma i det långa loppet. Hållbarhet och avkastning går hand i hand. Här kan du läsa mer om hållbara investeringar och vad det innebär för oss.