Den 28/3 är det halvdag för alla våra fonder pga skärtorsdagen, förutom europafonderna och Lannebo Teknik.

Privat pensionssparande – så fungerar det

Privat pensionssparande – så fungerar det

Om du periodvis har jobbat deltid, vill gå tidigare i pension eller vet med dig att dina framtida utgifter kommer att vara vara högre än din allmänna pension kan du komplettera med ett eget sparande. I den här guiden får du Lannebos bästa tips och råd kring hur du sparar till pensionen privat.

Vem behöver ett privat pensionssparande?

Ett privat pensionssparande kan vara aktuellt i flera situationer. Några exempel är om du inte får tjänstepension, har jobbat mycket deltid, vill gå tidigare i pension eller om du helt enkelt anser att din allmänna pension inte kommer att räcka till den livsstil du vill ha efter arbetslivets slut.

På Pensionsmyndighetens hemsida hittar du en prognos över hur hög pension du kommer att få utifrån din aktuella situation. Prognosen kan hjälpa dig att avgöra om du behöver spara till pensionen privat eller inte.

Hur fungerar privat pension?

När du pensionssparar privat behöver du både bestämma hur mycket du ska spara och hur pengarna ska placeras – det är med andra ord upp till dig att se till att sparandet blir av. Dock finns det olika hjälpmedel som kan underlätta om du befinner dig mitt i livet och har tankarna på annat än pensionen. Du kan till exempel sätta upp ett månadssparande så att pengarna dras automatiskt från ditt konto varje månad.

Hur mycket behöver jag pensionsspara privat?

Den exakta summan du behöver spara privat till pensionen beror på flera faktorer, såsom om du får tjänstepension, vid vilken ålder du tänker gå i pension och hur mycket du vill få ut.

Om du inte får tjänstepension genom din arbetsgivare behöver du spara mellan 4-6 procent av din bruttolön endast för att täcka upp för den, och om du därutöver vill höja din pension är totalt 10 procent av din bruttolön en lämplig summa. Under vissa perioder i livet kan det av olika skäl vara svårare att komma upp i de summorna. Då är det viktigt att komma ihåg att en liten summa är bättre än att inte spara alls.

Vilka sparformer lämpar sig för privat pensionssparande?

Om du ska pensionsspara själv har du flera sparformer att välja bland. Två vanliga alternativ är investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Det innebär att du själv kan välja vilka fonder eller aktier du ska investera i. Du kan även spara på ett vanligt sparkonto, men då måste du ta i beaktande att kapitalet kommer att påverkas i högre grad av inflation och inte lär få samma genomsnittliga tillväxttakt som om du sparar i fonder.

Tre tips till dig som ska pensionsspara privat

1. Börja spara i tid

Gör dig själv en tjänst och börja spara tidigt – det ger nämligen ditt kapital de absolut bästa förutsättningar att växa. Även om du befinner dig på en plats i livet där du inte har möjlighet att spara några större summor gör varje hundralapp skillnad.

2. Diversifiera ditt sparande

Alla investeringar medför en risk och innebär att du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Det du kan göra för att minska den risken är att investera i olika typer av värdepapper och tillgångar. Att spara i fonder ger per automatik god riskspridning i ditt sparande, eftersom en fond enligt lag måste innehålla ett antal olika värdepapper.

3. Anpassa risknivån efter din sparhorisont

En hög risknivå ökar möjligheten till högre avkastning på lång sikt, men innebär också att investeringens värde kan variera kraftigt från dag till dag. Välj därför högriskfonder om du har mer än 10 år kvar till pensionen, och vikta sedan successivt över portföljen mot placeringar med lägre risk när pensionen närmar sig. På så sätt slipper du hamna i en situation där din investering har minskat i värde när pengarna ska användas.

Vill du ha fler tips? Här har vi samlat fler pensionstips för dig med tjänstepension.

Fördelar med att välja fonder för privat pensionssparande

  • Du får ett diversifierat sparande.
  • Du kan enkelt anpassa risknivån efter din sparhorisont och därigenom optimera såväl avkastning som stabilitet beroende på hur långt du har kvar till pensionen.
  • Du ökar chansen att ditt kapital ska växa jämfört med om du placerar det på ett sparkonto med låg ränta.
  • Det är lätt att sätta upp ett automatiskt månadssparande så att det sköter sig själv.
  • Jämfört med andra investeringsformer kräver fonder inte särskilt mycket energi från din sida.

Exempel på fonder som passar bra för privat pensionssparande

Fonder för dig som ska gå i pension om 10 år eller mer:

Fonder för dig som ska gå i pension om 3-5 år:

Fonder för dig som inte vill att ditt kapital ska variera i värde:

Läs också: Så fungerar generationsfonder

Vanliga frågor om privat pensionssparande

Hur mycket behöver jag pensionsspara privat?

Som tumregel bör du spara minst 5 procent av din bruttolön till pensionen privat, men om du har möjlighet att sätta av mer är det givetvis bättre.

När ska man börja pensionsspara privat?

Ju tidigare du börjar spara, desto mer kommer kapitalet att påverkas av ränta på ränta-effekten. Du kan med andra ord inte börja spara för tidigt.

Hur pensionssparar man privat?

Du kan exempelvis månadsspara i fonder, då dras en summa automatiskt från ditt konto varje månad och investeras i fonden.