Den 28/3 är det halvdag för alla våra fonder pga skärtorsdagen, förutom europafonderna och Lannebo Teknik.

Fondsparande för nybörjare

Här hittar du information anpassad för dig som är nybörjare inom fondsparande. Vi förklarar begreppet fonder och svarar på vanliga frågor kring fondsparande.

Fondsparande för nybörjare

Har du lovat dig själv att du ska ta tag i ditt sparande och börja placera i fonder? Att komma igång med sitt fondsparande är betydligt lättare än många tror. I den här steg för steg-guiden berättar Lannebo hur du går tillväga och vad du behöver ha koll på när du sparar i fonder.

Tre steg till fondsparande

1. Öppna ett ISK

För att kunna handla med fonder och aktier behöver du öppna ett speciellt handelskonto, exempelvis ett investeringssparkonto (ISK) eller aktiekonto. ISK är vanligtvis det mer lönsamma alternativet eftersom du endast betalar en årlig schablonskatt jämfört med aktiekonton där du istället betalar en vinstskatt på 30 procent. Du kan till exempel öppna ett ISK hos oss på Lannebo eller hos din bank eller nätmäklarna.

2. Välj fonder

Att välja vilka fonder man ska investera i kan kännas svårt – det gäller att inte bli paralyserad av det stora utbudet. Det viktigaste är att du utgår från dina sparmål och väljer risknivå därefter. Aktiefonder lämpar sig för långsiktiga sparmål (5-10 år) medan räntefonder passar kortsiktiga sparmål (1-2 år). Avser du att använda pengarna om 3-5 år kan en blandfond vara ett bra alternativ.

3. Starta ett månadssparande

En förutsättning för att ditt sparkapital ska växa är att det finns pengar som du kan investera. För de allra flesta brukar den bästa lösningen vara att starta ett automatiskt månadssparande i en eller flera fonder så att pengarna dras från lönekontot när lönen kommer in. På så sätt sköter sparandet sig självt.

Vad nybörjaren behöver veta om fondsparande

Sambandet mellan risk och avkastning

I de flesta sammanhang kan hög risk låta som en väldigt dum idé, förutom när det kommer till fondsparande. Med fonder är högre risk nämligen oftast synonymt med högre förväntad avkastning. För att få högre avkastning behöver du alltså ta en viss risk. Samtidigt är det bra att känna till att risken mäts i volatilitet, det vill säga hur mycket en fonds värde kan svänga under en period på 30 dagar. Det ligger alltså i en högriskfonds natur att värdet går upp och ned, men på lång sikt är det också den fondtypen som vanligtvis genererar högst avkastning.

Låt din sparhorisont avgöra dina fondval

Vi nämnde det tidigare men det tåls att upprepa – anpassa dina placeringar efter dina sparmål. Om du exempelvis ska resa nästa sommar och vill placera semesterkassan någonstans i väntan på avfärd riskerar du att kapitalet kan ha minskat i värde om du placerar det i en aktiefond. I sådana situationer är det bättre att välja en räntefond som är betydligt mer stabil, även om den inte genererar lika hög avkastning.

Börsnedgångar – något oundvikligt

Förr eller senare kommer du vara med om en händelse som gör att börsen rasar. Det är en naturlig del av börscykeln och något som inträffar regelbundet. Vårt generella tips vid börsnedgångar är att spara som vanligt. Lägre kurser innebär att du får fondandelar till rabatterat pris, vid börsnedgångar får du alltså mer för pengarna.

Vill du lära dig mer om fonder?

Här har vi valt ut några artiklar som kommer att öka din förståelse för fondsparande:

Vanliga frågor om att börja spara i fonder

Ska man välja ett ISK eller aktiekonto?

Ur skattesynpunkt är ISK mer fördelaktigt för de flesta, särskilt om du sparar i aktier eller högriskfonder.

Vilka aktiefonder passar nybörjare inom fondsparande?

Sverigefonder är ofta ett bra alternativ, en sådan fond ger dig god riskspridning på en relativt stabil och bred marknad.

Hur mycket ska man spara varje månad?

Börja med en mindre summan som inte känns övermäktig, öka den sedan efterhand om din ekonomi tillåter det.