Spara med fondrobot – så fungerar det

En fondrobot är ett verktyg som väljer fonder åt dig. Men hur effektiv är en fondrobot? Vilka för- och nackdelar finns det med att spara med en sådan? I den här artikeln går Lannebo igenom vad du behöver känna till om fondrobotar.

Spara med fondrobot – så fungerar det

Vad är en fondrobot?

En fondrobot, eller robotrådgivare, är en digital investeringstjänst som gör att privatpersoner och företag kan automatisera sitt fondsparande med hjälp av algoritmer. Tjänsten innebär att spararen till exempel kan få hjälp med att välja fonder, investera regelbundet och ombalansera portföljen för att sprida risken mellan aktier, räntor och råvaror. Fondrobotar placerar främst i indexfonder, vilket är passivt förvaltade fonder som följer ett underliggande index.

Hur fungerar fondrobotar?

I samband med att du öppnar ett konto hos en robotrådgivare får du besvara olika frågor om dig själv och ditt sparande, såsom vad du har för sparhorisont, hur mycket du vill spara och hur hög risk du är beredd att ta. Fondroboten anpassar rekommendationen efter r dina svar och kommer sedan att placera ditt kapital i olika typer av indexfonder samt omfördela innehaven efterhand. För detta betalar du en förvaltningsavgift till robotrådgivaren, därutöver tillkommer fond- och transaktionsavgifter.

Fördelar med fondrobotar

  • Någon annan gör valet åt dig. När det finns ett så stort utbud av fonder kan det vara svårt att bestämma vilken fond du ska investera i. Med en fondrobot slipper du välja eftersom den gör valet åt dig utifrån de uppgifter som du har angett.
  • Lättare att lägga känslor åt sidan. Att försöka tajma in marknadens upp- och nedgångar brukar sällan vara särskilt lönsamt. För dig som känner igen dig i den här problematiken kan en fondrobot eventuellt hjälpa dig att hålla fingrarna i styr och låta tiden och ränta-på-ränta-effekten göra sitt.
  • Ombalansering av portföljen. Med en fondrobot slipper du se över din portfölj och fundera på om förhållandet mellan de olika innehaven har gjort att risken har blivit för hög eller låg. Fondroboten sköter detta automatiskt och säljer av en del av de innehav som har gått bäst för att hålla risken på rätt nivå.

Nackdelar med fondrobotar

  • Begränsat utbud av fonder. De flesta av de svenska robotrådgivarna bygger idag på olika typer av indexfonder, vilket gör att du går miste om exempelvis många småbolagsfonder och aktivt förvaltade Sverigefonder som historiskt sett genererat betydligt högre avkastning.
  • Svårt att exkludera oetiska bolag. Eftersom du lägger över valet av vilka bolag du investerar i på fondroboten riskerar du att stötta företag vars arbetsvillkor eller förhållningssätt till miljö och omvärld inte går i linje med dina värderingar. När du själv kontrollerar din egen portfölj har du möjlighet att själv bestämma vilka bolag och branscher du ska stötta och investera ditt kapital i.
  • Passiv förvaltning. Fondrobotar bygger på passiv förvaltning som per definition saknar den mänskliga handpåläggning som experter kan bidra med. Detta är särskilt viktigt när marknadsförutsättningar förändras då tekniska algoritmer snabbt kan bli föråldrade.Läs mer: Fondsparande för nybörjare.

Är en fondrobot en bra sparform?

Om en fondrobot är rätt sparform för dig eller inte beror på vad du har för mål med ditt sparande. Som ett alternativ till ett vanligt sparkonto kan det vara en bättre lösning, men det är sannolikt inte den bästa sparformen om du vill skapa förutsättningar för maximal avkastning. Det beror på att fondroboten sprider ditt kapital bland olika indexfonder, vilket ökar sannolikheten för att avkastningen kommer att bli ganska genomsnittlig. Pensionsmyndigheten har utrett nyttan med fondrobotar och kommit fram till att placeringssstrategierna är mer eller mindre standardiserade och att nyttan med robotrådgivning är begränsad.

Vi på Lannebo brukar rekommendera att spara i en bredare fond som en Sverige– eller globalfond, en bland– eller räntefond för att sprida risken över flera tillgångar och en mer nischad fond som en teknik– eller småbolagsfond. Du kan enkelt sätta upp automatiska överföringar så att ditt sparande sköter sig självt.

Läs mer: Så sätter du ihop en fondportfölj.

Vanliga frågor om fondrobotar

Vad är fondrobot för slags verktyg?

En fondrobot är ett verktyg som likt en vanlig blandfond hjälper sparare att balansera sparandet mellan aktier, räntor och eventuellt andra tillgångsslag.

Vad kostar det att spara via en fondrobot?

Den exakta kostnaden för att spara via en fondrobot varierar hos olika aktörer. Ofta ligger avgiften på 0,2-0,95 procent, därutöver tillkommer fond- och transaktionsavgifter.

Är fondrobotar säkra?

Generellt sett är fondrobotar säkra men samtidigt finns det exempel där algoritmerna inte har fungerat som avsett när marknaden varit volatil med negativa följder för spararna.

Är det bra att spara via en fondrobot?

En fondrobot kan vara ett bra alternativ för dig som annars inte hade sparat alls eller inte är intresserad av att själv läsa på om olika fonder.

Använder Lannebo fondrobotar?

Nej, hos oss på Lannebo är det människor som förvaltar fonderna.