Månadsspara

Att månadsspara  i fonder anses ofta vara ett av de mest effektiva sätten att komma igång med och bibehålla ett sparande över tid. Nedan kan du starta ett månadssparande hos Lannebo.

Månadsspara

Månadsspara – Så skapar du ekonomisk trygghet och frihet

Att spara en del av lönen varje månad är ett av de mest effektiva sätten för att bygga upp ett stort sparkapital på sikt.

Du får rutin på ditt sparande och slipper försöka tajma marknaden i dess uppgångar och nedgångar. De gånger marknaden dippar (går ned) kan du till och med tjäna extra i och med att fondandelarna blivit billigare.

Med Lannebo kan du månadsspara i fonder enkelt och helt automatiskt via autogiro. Givetvis kostar det inget extra!

Varför börja månadsspara i fonder?

 •  Du investerar regelbundet och glömmer därmed inte bort att spara
 •  Du får en jämnare avkastning och en god riskspridning
 •  Du tjänar pengar även under skakiga perioder på börsen
 •  Du får ränta på ränta-effekt på ditt sparande
 •  Det är gratis – du betalar bara ordinarie fondavgifter
 •  Du kan månadsspara på ISK eller traditionellt fondkonto

När är det rätt tillfälle att köpa fonder?

Det är nästan omöjligt som småsparare att förutspå marknaden. Att ”tajma marknaden” som det heter är det till och med få professionella investerare som klarar av i längden. Genom att månadsspara jämnas marknadens svängningar ut och man kan dra nytta av långsiktig tillväxt. Du slipper bekymra dig över vad som är ”rätt tillfälle”och de enda beslut du behöver fatta är vilket datum i månaden pengarna ska dras från ditt konto, hur mycket du ska spara och vilka fonder du ska köpa. På lång sikt har du därför ändå trenden på din sida. Historiskt sett har världens börser nämligen ökat i värde, medans de på kort sikt som bekant har svängt en del.

 

Jämnare och bättre avkastning

Genom att sprida ut inköpen över året jämnar du ut svängningarna i ditt sparande. När börsen går ner får du fler fondandelar för pengarna. Eftersom du köpt fonder automatiskt behöver du inte oroa dig över om det är rätt eller fel att köpa under turbulenta perioder på börsen. Det viktiga med ett långsiktigt månadssparande är bara att det är just långsiktigt och att du inte avbryter det.

När oron på marknaden är över kommer du att tacka dig själv för att du valt att månadsspara istället för att försöka tajma börsen.

Här är en graf som illustrerar effekten av att spara i fonder varje månad:

Grafen visar ett kraftigt fall på drygt 50 procent på börsen under ett år, följt av ett år med fullständig återhämtning.

Som du ser hade ett månadssparande i exemplet gett en avkastning på 43 procent. Hade du istället valt att sätta in motsvarande summa i början av perioden hade avkastningen varit noll kronor. 

Ränta på ränta-effekt

När du sparar regelbundet i fonder uppnår du något som kallas för ränta på ränta-effekt. 

Ränta på ränta innebär att du inte bara får avkastning på dina pengar som du sätter in. Du får även avkastning på själva avkastningen. Ju längre tid du sparar desto kraftigare blir ränta på ränta-effekten.

Med ett månadssparande i fonder ökar du effekten av ränta på ränta under året. Så fort dina nya fondandelar finns på ditt konto börjar de ”arbeta” åt dig.

Vi kan ta en enkel sparkalkyl som exempel:

 • Du sparar 500 kronor per månad i fonder.
 • Utvecklingen i din fond motsvarar 1 procent per månad.
 • Efter en månad har du alltså 500 x 1,01 = 505 kronor.
 • Nästa månad sparar du automatiskt ytterligare 500 kronor. Nu har du 505 + 500 = 1005 kronor i fondandelar.
 • Efter ytterligare en månad har ditt sparkapital vuxit till 1005 x 1,01 = 1015,05 kr.

I exemplet ser du hur 500 kronor första månaden ökade med 5 kronor. Andra månaden var ökningen av vinsten tre gånger så stor som första månaden, trots att den totala insättningen bara var dubbelt så stor.

Hur mycket kan ett månadssparande ge?

Ju längre tid du sparar desto kraftigare blir ränta på ränta-effekten. Här är ett exempel som illustrerar hur det kan se ut över tid:


I exemplet ser vi hur ett månadssparande på 1 000 kronor per månad sedan starten av Lannebo Småbolag (2000-08-04) motsvarar ett totalt sparbelopp på 272 000 kr men den totala avkastningen blir hela 1 648 000 kr. Över längre tidsperioder blir ränta på ränta-effekten alltså mycket kraftfull. 

Vanliga frågor om månadssparande

Hur mycket ska man månadsspara i fonder?

Det är bra att spara så mycket du kan undvara, men även några hundralappar är mycket bättre än inget sparande alls. De flesta klarar troligtvis av att spara tio procent av lönen varje månad.

Hur mycket kan ett månadssparande ge?

Anta att du börjar med noll kronor på kontot och sparar 1000 kronor i månaden i 40 år och dina fonder stiger med i snitt 8 procent per år. Enligt denna kalkyl kommer ditt totala fondvärde i slutet av perioden att vara 3 241 804 kr.

Kostar det pengar att månadsspara?

Nej – det kostar inget extra att köpa fonder hos Lannebo på månadsbasis.

Vad behövs för att månadsspara i Lannebos fonder?

Det enda du behöver göra är att öppna ett ISK hos Lannebo och välja vilken eller vilka fonder du ska månadsspara i och för hur mycket. Godkänn sedan kopplingen för autogiro så är det klart!