Minusränta på kontot och betalt för att ta bolån?
Kan vanliga privatpersoner få minusränta på sparkontot i år?
“Egentligen har privatpersoner redan minusränta om man tar hänsyn till inflationen. Eftersom räntan på bankkontot är noll och inflationen är nära två procent förlorar man pengar genom att ha dem stående på kontot. Däremot har vi svårt att se att bankerna i Sverige ovanpå det skulle införa negativ ränta för privatpersoner. De skulle riskera att få rejält missnöjda kunder och dessutom tappar de kontrollen om folk tar ut alla sina pengar och stoppar i madrassen.”
Kan det vara svårt att genomföra rent praktiskt också?
“Ja, i viss mån. Vi hade en sådan situation tidigare då vissa företagsobligationer som vi investerade i hade negativ kupongränta. Egentligen skulle vi alltså betala för kupongräntan men eftersom systemen inte klarade av det sattes kupongen helt enkelt till noll. Så ja, det kan uppstå tekniska komplikationer med negativa räntor varför vi tror att bankerna vill undvika det. ”
I Danmark får vissa kunder betalt för att ha bolån. Kan samma sak hända i Sverige?
”Att det införts i Danmark hänger ihop med att de infört minusränta på sparkontona, så givet att vi inte tror att de svenska bankerna inför minusränta så tror vi inte heller att man kommer att få betalt för att låna i Sverige i närtid”.
Hur är det för företag, kan de få minusränta?
”De största aktörer har det redan i dag. De betalar för att ha pengar på banken. ”
Vad ska man tänka på att göra när räntorna är upp- och nervända?
”Som företag ska man naturligtvis betala räkningar så fort man kan och ha så lite pengar på banken som möjligt. Som privatperson behöver man inte tänka på det ännu. Däremot kan det vara bra att se över sin risknivå i sparandet. Vill man ha avkastning måste man i dag ta någon form av risk, om än väldigt liten.”
Ni förvaltar Lannebo Räntefond Kort som har haft en avkastning på 0,91 procent i år efter avgifter. Hur kan den gå upp när räntorna är negativa?
”Vi investerar i företagsobligationer med högt kreditbetyg och kort löptid. De har en kreditpremie jämfört med interbankräntan (3-månaders STIBOR) vilket gör att de avkastar lite mer. Sen har vi haft exceptionellt hög avkastning i år på grund av att efterfrågan på företagsobligationer ökat samtidigt som interbankräntan stigit till noll.”
Om Lannebo Räntefond kort
Lannebo Räntefond Kort är en aktivt förvaltad räntefond vars innehav har en genomsnittlig löptid på 0-2 år. Fonden investerar i svenska räntebärande värdepapper främst utgivna av företag men kan även placera i räntebärande värdepapper utgivna av stat eller kommun samt i penningmarknadsinstrument, alla med hög kreditvärdighet. Fonden får placera mer än 35 procent av fondmedlen i obligationer och andra skuldförbindelser som givits ut eller garanterats av en stat eller kommun i Sverige.
Förvaltare: Karin Haraldsson, Katarina Ponsbach Carlsson
Katarina Ponsbach Carlsson, förvaltare Lannebo Likviditetsfond, Lannebo Corporate Bond och Lannebo High Yield.
Karin Haraldsson, förvaltare Lannebo Likviditetsfond, Lannebo Corporate Bond, Lannebo High Yield och Lannebo Komplett.