Spara för livet

Katarina Halvarson har sparat i snart 65 år och är en trogen besökare på Lannebos event. Ofta har hon sina barnbarn Tor och Nils med sig. »Lannebo har en öppenhet som är ganska speciell«, säger hon.

Nyheter
_DSC4707

64 år sedan för att vara exakt. Mycket har hänt sedan dess, men en sak består – hennes intresse för sparande. Hon läste, lärde sig mer och mer och fortsatte att spara. Det som från början var »lite kul« blev ett intresse för livet.

För Katarina Halvarson lyckades med det som så många andra misslyckas med: hon fortsatte att spara regelbundet. Först i aktier (»när jag skulle köpa bankaktier kunde jag inte bestämma mig för Handelsbanken eller SEB, så jag köpte båda två«). Sedan mer och mer i fonder.

Intresset för privatekonomi och sparande kom inte hemifrån. Hennes pappa var utbildningsansvarig på Svenska Esso, mamma var hemmafru. Själv var hon utpräglad humanist, som doktorerat på den franske munken Bernhard av Clunys latinska dikter.

»Nej, det här med aktier var något som bara pluppade upp. Jag hade läst om det och var nyfiken.«

Uppmuntrade ­barnbarnen

Vid sin sida i det svala konferensrummet på Lannebos huvudkontor i centrala Stockholm har hon två av sina barnbarn: Tor Halvarson och Nils Britton. För inte nog med att Katarina Halvarson har sparat regelbundet under nästan hela sitt 87-åriga liv, hon har även lyckats med mästerstycket att få barnbarnen att spara. Spara med glädje, till och med.

»Jag tycker det är ganska coolt om jag ska vara ärlig. Det är inte ­supermånga kvinnor i din ålder som engagerade sig i aktier när de var typ 20 år. Det tror jag är ganska unikt.

I vår generation är det bara att gå in på Avanza och köpa något. Men det var väldigt mycket mer ovanligt på din tid«, säger det ena barnbarnet, Nils Britton.

Det började när den äldre av kusinerna, Tor, var 11 eller 12 år. I födelsedagspresent fick han några hundralappar att investera i vilken aktie han ville.

»Vi köpte Björn Borg och Tele2. På den tiden hade alla mina kompisar Björn Borg-kalsonger och alla hade Tele2-abonnemang. Så jag trodde det var skitbra. Sedan kollade vi i tidningen varje dag hur ­kursen gick. Det gick inte så jättebra i slutändan, men det var ändå en rolig upplevelse.«

»Och jag minns att du sa ›Volvo, mormor. En Volvo vill ju alla ha‹. Och så köpte vi Volvo.«

Nils, den yngre av de två, fyller i:

»Det var ett roligt sätt att umgås. Det kanske låter lite konstigt, men det var spännande att välja ett företag och sedan följa det över tid. Det blev lite som en tävling. När jag blev äldre fattade jag att det här var jäkligt viktiga saker. Då blev jag ännu mer intresserad.«

När det gäller fonder är Katarina Halvarson sedan många år ett stort Lannebofan. Hon minns fortfarande det första köpet hon gjorde.

»Det var den 1 januari 2006. Då köpte jag Lannebo Småbolag och Lannebo Sverige. Senare kompletterade jag även med teknik­fonder.«

 Om du får ge några investeringsråd, hur skulle de se ut? 

»Jag skulle titta på miljövänliga aktier, fast det kallas ju för hållbarhet nu för tiden. Det tycker jag är viktigt. Hellre hållbarhet än snöd vinning! Sedan tycker jag man ska se till att ha sin ekonomiska trygghet innan man chansar. Man ska spara i säkra kort först och främst, kanske medelhög risk på sin höjd. Och så ska man vara långsiktig.«

Förutom sitt gemensamma intresse för sparande och privatekonomi så ses Katarina, Nils och Tor ofta på något av Lannebos olika event. Senast var de på vernissagen där konstnären Simon Cederquist ställde ut sina bilder i samarbete med stiftelsen Goodsport och Kvänum kök. Men annars talar de sig varma för luncherna med Lannebos förvaltare Peter Lagerlöf.

»Vi har nog varit på tre eller fyra stycken. Det som är så bra är att han inte bara försöker sälja en massa Lannebofonder, utan att han verkligen gör en makrodragning av läget. Allt från situationen i Kina till säkerhetspolitik och annat. Det är verkligen genuint intressant. Riktigt lyxigt«, säger Nils Britton.

Katarina faller honom i talet:

»När man säger ›event‹ låter det ju som att man bara har en massa skoj. Men just det här att man får kontakt med Lannebo på ett nästan familjärt sätt, det uppskattar jag ­verkligen. Det finns en öppenhet som är ganska speciell och som jag tycker mycket om.«

 

Katarina Halvarson

Ålder: 87 år.

Gör: Pensionerad gymnasielärare i latin. Har en doktorstitel i latin.

Familj: Änka sedan 2005. Två vuxna döttrar och fyra barnbarn.

Intressen: Sparande, konst, teater och natur.

 

Tor Halvarson

Ålder: 28 år.

r: Konsult på First Derivative.

Intressen: Sparande och fotboll.

 

Nils Britton

Ålder: 22 år.

Gör: Pluggar ekonomi vid Handels och juridik vid Stockholms universitet. Är legal intern på Northvolt.

Intressen: Sparande, basket och uthållighetssporter.

 

Text Kalle Dixelius  Foto Karl Nordlund

Artikeln är ett uttag från Lannebo Magasin, som kan läsas i sin helhet via länken : lannebo-magasin-2024.pdf

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Semestern är inte en tävling, den är en chans att investera i det som räknas

Semestern behöver inte vara dyr för att bli minnesvärd. Genom att planera, prioritera och investera i det som ger verklig återhämtning – snarare än att följa andras lyxiga flöden, kan du skapa en sommar som...
Läs mer

Den svenska stämmosäsongen närmar sig sitt slut

Övergången till juni inledde stämmosäsongens peak. Svenska småbolag stärktes, ersättning och digitala störningar dominerade agendan....
Läs mer

Geopolitisk risk i portföljer

Geopolitiska rubriker skapar ofta oro bland investerare, men är svåra att agera på. Det är bättre att fokusera på makroekonomiska faktorer som ger en stabilare grund för investeringar. Mindre klick, mer klirr....
Läs mer

Från talarstol till handling i portföljen

Svenska stämmosäsongen lider mot sitt slut, men ägardialogen fortsätter globalt. Läs om Lannebos möten med UPM, Axfood, Nordea och Linde, från klimatmål och kolutfasning till EU-regler och vätgasstrategier....
Läs mer

Marknaden är en masochist

Att marknaden har utvecklats väl senaste månaden trots den smärta som vita huset har tillfogat ekonomin kan ha att göra med att marknaden är bra på att fokusera på relativ förbättring snarare än absolut försämring...
Läs mer

Mot alla odds

Tennisdrömmen dog. Men sportvärlden lockade. Därför sitter Nina Wennerström nu i egna företaget Wesport i Stockholm och har ett stall med 180 idrottsklienter från 40 länder – och med en ny stark samarbetspartner i Lannebo....
Läs mer

Vad händer när skogsbolag ifrågasätter FSC och AI ska regleras?

Under maj har vi fördjupat dialogen med flera av våra portföljbolag i frågor som rör hållbart skogsbruk, etisk AI, transparens i klimatrelaterad lobbying och bolagsstyrning....
Läs mer

Vad säger kroppstermometern när patienten är i en bastu?

April har varit en turbulent månad även om slutresultatet för månaden inte lyfter några ögonbryn....
Läs mer

Dialog för förändring – investerarengagemang i skog, klimat och mänskliga rättigheter

Under april har vi fört dialoger med flera portföljbolag om FSC-certifiering, biologisk mångfald, klimatlobbying och arbetsvillkor i leverantörsledet....
Läs mer

Framtidens vård

I det tysta håller nordiska bolag på att revolutionera hälsosektorn. Innovation och medicin möts på ett sätt som inte bara förändrar vården, utan också banar väg för spännande investeringar. Vi har pratat om en framtidsbransch...
Läs mer