Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att skapa sig ekonomisk frihet i vardagen.
Nyheter
Per logga

Per H Börjesson är vd och grundare av Spiltan Invest, ett av Sveriges största investmentbolag. Han har skrivit flera böcker om sparande och investeringar som tillsammans har sålt i hundratusentals exemplar. Bästsäljaren Så här kan alla svenskar bli miljonärer har blivit en klassisk handbok för att bygga en förmögenhet och bli framgångsrik på börsen.

Nu är han en av finalisterna i Årets Sparprofil 2023. Juryns motivering:

”Per Håkan Börjessons bok ‘Så här kan alla svenskar bli miljonärer’ har tryckts i större upplaga än alla andra böcker i vårt land. Förutom Bibeln. Per Håkan är sparprofeten vars evangelium om sunt förnuft och långsiktighet har hjälpt tusentals människor till ett bättre liv.”

Hur kom det sig att började intressera dig för sparande?
”Jag har väl fått sparande med modersmjölken då jag kommer från Västergötland där vi säger ’lite räcker, mycket går åt’. Runt 1997 blev jag verkligt intresserad, då jag skulle expandera sparklubben Spiltan med fler delägare för att skapa ett professionellt investmentbolag. Jag läste många böcker om sparande och samlade mina slutsatser på en hemsida, sparklubben.se, som år 2008 sammanfattades i boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer.”

Du är aktuell med boken Så här blir du miljonär som företagare, skriven tillsammans med Günther Mårder. Vad handlar den om?
”Först går vi igenom vad som krävs för att bli en framgångsrik företagare. Vi går också igenom de mest fördelaktiga sätten att löpande ta ut kapital ur sitt bolag. Om man sedan vill expandera och ta in externt kapital är det viktigt att tänka på vad det får konsekvenser på lång sikt. Vi tittar också på vad som kan hända med företaget när man har sålt det till en ny ägare eller lämnat över till någon i familjen. När man arbetat med ett företag i 30 eller 40 år har man fokuserat på det och har av naturliga skäl begränsad erfarenhet av att sälja bolag. Men klockan går inte att vrida tillbaka, så det är viktigt att man funderar på vad olika typer av ägare kan få för framtida konsekvenser. ”

Långsiktighet, vad innebär det för dig?
”Att ha målsättningen att ha en evig placeringshorisont. Självklart kan saker inträffa och man ändrar sig, men det vanligaste misstaget bland aktieplacerare är att sälja bra bolag för tidigt.”

Vilket är ditt bästa råd för att lyckas med sitt sparande?
”Se till att ha lägre kostnader än intäkter varje månad. Spara 10 % av lönen direkt när du får in den på lönekontot. Köp och behåll aktier eller aktiefonder. Svenska investmentbolag är utmärkta långsiktiga placeringar.”


Per H Börjesson

Gör: Grundare och vd för Spiltan Invest
Ålder: 69
Aktuell: Boken Så här blir du miljonär som företagare (2023)


 

Ge Per H Börjesson din röst till Årets Sparprofil här!

Läs mer om Årets Sparprofil

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet...

Läs mer