Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin kunskap om investeringar till en bred publik.
Nyheter
Albin logga

Albin Kjellberg började intressera sig för aktier redan i nian. Nu frilansar han som moderator och programledare, bland annat på medieföretaget EFN. Han är även med och programleder Uppesittarkväll som är ett mycket populärt program för aktie- och sparintresserade.

Nu är han en av finalisterna i Årets Sparprofil 2023. Juryns motivering:

”Albin Kjellberg är en mycket uppskattad profil som med sitt outtröttliga engagemang både utbildar och inspirerar. Genom en mängd olika kanaler får Albin sparande att bli ännu roligare, både för nybörjaren och den erfarne investeraren.”

Vad är din drivkraft, varför vill du sprida budskapet om sparande?
”Det finns många som vet mer än jag om sparande och investeringar, men det är få som tycker det är lika kul, så det är vad jag vill försöka smitta andra med. För jag vet att om man tycker det är roligt så orkar man lägga mer tid och engagemang och då blir det ett bättre sparande. En logisk följd av att jag tycker det är kul med sparande är att det är minst lika kul att prata om sparande. Så det har väl också blivit ett sätt att nå en publik som faktiskt orkar lyssna på mitt snack om aktier och investeringar. Min familj har tröttnat för länge sen.”

När fick du upp ögonen för aktier?
”Jag blev nyfiken på aktier när gick i nian. Första sommarjobbslönen låg på kontot och jag hade aldrig riktigt haft pengar på det sättet förut. Så jag blev nyfiken på om det gick att få det att växa på något sätt. Jag hade tur att många runtomkring stöttade den nyfikenheten, så det växte väldigt fort till ett stort intresse.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?
”Ursäkta tjatet, men att antingen tycka att det är kul… eller automatisera hela alltet. För om du inte tycker det är kul kommer du till slut tröttna och så kommer det rinna ut i sanden. Sen kan ju inte alla här i världen gilla samma saker, för det hade blivit ganska enformigt och trist. Så för den som inte riktigt känner sig frälst i det här med sparande så är automatiseringar ens bästa vän. Ett automatiserat månadssparande sköter sig själv och tar varken tid eller ger huvudvärk. Dessutom brukar det kunna ge riktigt fin avkastning.”

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?
”Jag har köpt det ingen vill ha: småbolag. Jag är dock ganska noga med att de ska tjäna pengar och att de kan växa även utan nollränta.”


Albin Kjellberg

Gör: Frilansande programledare
Ålder: 26
Aktuell: Under våren lanserade han plattformen Investera Mera med aktietips, spartips och fondtips.


Ge Albin Kjellberg din röst till Årets Sparprofil här!

Läs mer om Årets Sparprofil

 

Fotograf Lasse Jonsson / EFN

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till...

Läs mer