Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet hoppas hon kunna bidra till såväl reflektion som inspiration för att fler ska ta kontroll över sin ekonomi.
Nyheter
4

Felicia Schön är 27 år gammal och arbetar som privatekonom på Avanza. Hon gick in i rollen för nästan ett år sedan och har med stort engagemang spridit kunskap och motivation för att fler ska ta kontroll över sin ekonomi och sitt sparande. Detta gör hon på ett enkelt och tydligt sätt via olika kanaler, bland annat Youtube, Instagram, blogg och podd.

Nu är hon en av fem finalister i Årets Sparprofil 2023. Juryns motivering:

”Felicia sprider inspiration och kunskap om sparande bland annat genom Avanzabloggen och Avanzapodden. Felicia delar med sig av tips och råd med ett särskilt fokus på kvinnors fondsparande. Hon gör det enkelt, inspirerande och tydligt.”

Grattis! När fick du upp ögonen för sparande och investeringar?
“Stort tack! Det känns väldigt hedrande att bli nominerad som sparprofil eftersom jag själv började med inspiration från olika sparprofiler. Det var nämligen först efter studenten som jag kom i gång på riktigt. Jag har alltid varit fascinerad av entreprenörskap och tanken på att dagens stora företag en gång startade från ingenting. Jag bestämde mig för att förstå hur värde skapas. Det naturliga första steget var att lära mig investeringar. Så där och då laddade jag ner Avanza-appen, blev inspirerad, köpte min första aktie och bestämde mig för att studera ekonomi. Sedan dess har intresset vuxit och blivit mer av en livsstil (som jag älskar).”

Du fokuserar mycket på att få fler tjejer att bli intresserade av sparande. Vad är det som driver dig att engagera dig i den frågan?
“Jag märkte snabbt hur ojämställd finansmarknaden är – det är oftast män som investerar och män som äger. Med investeringar och kapitaltillväxt kommer makt. En makt som kvinnor aldrig kommer få om vi inte också investerar.

Jag anser att det är förlegade tankesätt som håller tillbaka många kvinnor för det finns ingenting som säger att kvinnor är sämre investerare, snarare tvärtom. Genom att lyfta ämnet hoppas jag bidra till såväl reflektion som inspiration för att få fler kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi och sparande.”

Vad är dina bästa tips för att lyckas med sitt sparande?
“Börja! Det är det viktigaste steget. Vill du börja handla med aktier? Starta smått och lär dig längs vägen. I annat fall är ett månadssparande i fonder mitt bästa tips. Fonder är jättebra för det passar alla – verkligen vem som helst kan investera i en bred indexfond och lyckas på lång sikt. Varför göra det svårt när man kan göra det lätt?”


Felicia Schön

Gör: Privatekonom, Avanza
Ålder: 27
Aktuell: Avanzabloggen, Avanzapodden, Instagram och TikTok.


 

Ge Felicia Schön din röst till Årets Sparprofil här!

Läs mer om Årets Sparprofil

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att...

Läs mer