Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan lyckas med sitt sparande.
Nyheter
Mohammed logga

Efter att ha flytt från Irak kom Mohammed Salih till Sverige som 13-åring. Hans intresse för ekonomi började tidigt, men först vid 22 års ålder klev han in på börsen med målet att bli miljonär innan 30. Han har nått sitt mål och vill hjälpa andra att lyckas. Via instagramkontot  Mohammeds väg till miljonen når han ut till närmare 80 tusen följare som får full insyn i hans sparande, både i med- och motgång.

Nu är han en av finalisterna i Årets Sparprofil 2023. Juryns motivering:

”Med ett stort engagemang har Mohammed spridit inspiration och kunskap kring sparfrågor till en målgrupp som tidigare inte intresserat sig för sparande på börsen. Genom att använda sin egen historia har han skapat #börsenföralla för att på ett lättsamt, inspirerande och inkluderande sätt prata om sparande.”

Hur väcktes ditt intresse för sparande?
”Mitt intresse för sparande väcktes när jag insåg hur viktigt det är att ha en ekonomisk buffert för att kunna hantera oväntade händelser och för att ha möjlighet att leva det liv jag vill. Jag ville också kunna ge mina framtida barn en stabil grund att stå på. Min uppväxt har starkt påverkat mitt förhållande till pengar och sparande. Jag har vuxit upp i förhållanden där pengar aldrig funnits, ibland inte ens till mat. Detta har gett mig en stark motivation att förändra min ekonomiska situation och bidra till att andra inte behöver uppleva samma sak. Det är också en stor anledning till att jag idag brinner för att sprida kunskap och inspiration om sparande.”

Vad är din drivkraft, varför vill du sprida budskapet om sparande?
”Min drivkraft är att jag vill hjälpa andra att förstå vikten av långsiktigt sparande och investeringar på börsen. Och hur det kan förändra ens liv. Jag tror att många tycker att det är svårt och krångligt att spara, och jag vill visa att det inte behöver vara så. Genom att dela med mig av mina egna erfarenheter och kunskaper hoppas jag kunna inspirera andra att ta kontroll över sin ekonomi.”

Du har skrivit Börsen för alla: vägen till miljonen tillsammans med André Netzén Örn. Vad handlar den om och vad var det som inspirerade er till att skriva den?
”Boken “Börsen för alla: vägen till miljonen” som jag har skrivit tillsammans med André Netzén Örn är en handbok för den som vill börja spara på börsen. Vi har försökt skapa en lättläst och inspirerande guide som tar upp allt från hur man skapar en budget till hur man väljer rätt aktier och fonder. Inspirationen till boken kom från våra egna erfarenheter och från de frågor vi ofta får från vänner och bekanta som är intresserade av att börja spara.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?
”Det viktigaste för att lyckas med sitt sparande är enligt mig att ha en tydlig plan och mål med sitt sparande. Det är också viktigt att vara tålmodig och långsiktig, och att inte låta sig påverkas för mycket av marknadens svängningar. Sist men inte minst är det viktigt att regelbundet utvärdera och anpassa sitt sparande efter ens personliga situation och mål.”


Mohammed Salih

Gör: Sparekonom, Fundler
Ålder: 29
Aktuell: Författare av boken Börsen för alla (2023), och programledare för den nystartade podden med samma namn.


 

Ge Mohammed Salih din röst till Årets Sparprofil här!

Läs mer om Årets Sparprofil

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att...

Läs mer