Årets Sparprofil 2023

Årets Sparprofil är ett pris som instiftats av Lannebo och som delas ut tillsammans med tidningen Affärsvärlden. Priset går till den person som under året på bästa sätt ökat allmänhetens kunskap om, eller möjlighet till, sparande.

Årets Sparprofil 2023

Att spara är grunden för att skapa ekonomisk trygghet och frihet. Tyvärr finns inte den kunskapen överallt. Det gör att pengar som ska sparas till pensionen hamnar på sparkonton med obefintlig ränta eller att pengar som ska användas till bostadsköp om ett halvår spekuleras bort på högriskaktier. Men det finns många som arbetar för att råda bot på detta: Från Instagraminspiratörer till grävande journalister och finansprofiler. Och de vill vi hylla!

Årets Sparprofil vinner:

  • Den prestigefulla trofén snöbollen
  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Samtliga finalister vinner:

  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Finalister Årets Sparprofil 2023

Nu kan du rösta på din favorit i Årets Sparprofil 2023! Omröstningen är öppen fram till 1 december. En röst per person räknas.

 

Albin logga

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin kunskap om investeringar till en bred publik.

Läs mer
Annifrid logga

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till konsumtion. Hon visar att det med små medel är möjligt att göra stor skillnad.

Läs mer
Mohammed logga

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan lyckas med sitt sparande.

Läs mer
4

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet hoppas hon kunna bidra till såväl reflektion som inspiration för att fler ska ta kontroll över sin ekonomi.

Läs mer
Per logga

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att skapa sig ekonomisk frihet i vardagen.

Läs mer

Jury 2023


Günther Mårder, vd Företagarna och sparinspiratör

Günther Mårder har sedan början av 2000-talet varit en stark röst för sparande i Sverige. Han har bland annat varit ordförande för Unga Aktiesparare, vd för Aktiespararna, sparekonom på Nordnet och vd för Företagarna. Günther Mårder har genom att bjuda på sig själv utbildat och entusiasmerat tusentals personer till att förbättra sin privatekonomi.

Andra Farhad, investeringsprofil och grundare till Börshajen
Andra Farhad driver det egna företaget Börshajen AB som utbildar privatpersoner i sparande och investeringar. Andra Farhad är uppvuxen i Fittja utanför Stockholm och började redan som tonåring att utbilda ungdomar i sparande. Hon har gett ut två böcker om sparande och är en flitig gäst i media.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet och förra årets vinnare av Årets Sparprofil
Nordents sparekonom Frida Bratt utsågs 2022 till Årets Sparprofil. Som tidigare vinnare har hon en plats i årets jury. Frida har som journalist, debattör och utbildare lyft medvetenheten om sparande och investeringar. Dessutom har Frida framgångsrikt drivit opinion i för sparare viktiga frågor såsom flytträtt och skatt på investeringssparkonton.

Johan Lannebo, styrelseordförande Lannebo
Johan Lannebo har mer än 30 års erfarenhet som analytiker, mäklare och fondförvaltare med fokus på den svenska aktiemarknaden.

Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden
I mer än 20 år har Peter Benson arbetat med ekonomijournalistik. Hans mål är att ge sparare möjlighet till bättre affärer genom analys och information.