Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till konsumtion. Hon visar att det med små medel är möjligt att göra stor skillnad.
Nyheter
Annifrid logga

En plötslig och stor räkning från tandläkaren blev uppvaknandet som fick Annifrid Huhtala att börja fundera kring sin privatekonomi. Hon insåg att det knappt fanns några pengar undanlagda för oväntade utgifter och ville få bättre koll på vart pengarna försvann varje månad. Via kontot enkel privatekonomi började hon dokumentera sin resa, och hennes enkla men effektiva tips har hjälpt många att komma i gång med sitt sparande.

Nu är hon med och gör upp om titeln Årets Sparprofil 2023. Juryns motivering:

”Annifrid visar genom kontot ’enkel privatekonomi’ att det med små medel är möjligt att göra stor skillnad. Hon inspirerar kring sparande i en målgrupp som annars mest utsätts för konsumtionstips. Hon är i sin vanlighet en ovanligt stark kunskapsspridare om sparande på Instagram och TikTok.”

Grattis! Vad är din drivkraft, varför vill du sprida budskapet om sparande?
”Tack snälla, så roligt! Min främsta drivkraft att sprida budskapet om sparande är definitivt min önskan att privatekonomi och sparande ska vara något tillgängligt och engagerande. Särskilt för unga eller andra som inte tidigare haft något intresse eller jobbiga känslor om ekonomi. Det finns hur mycket som helst att läsa på ämnet sparande, men det finns väldigt lite som känns roligt och engagerande för någon som inte har intresset. Jag kan inte heller låta bli att vilja fortsätta med det här när jag får meddelanden från följare som säger att de äntligen påbörjat ett sparande, ändrat konsumtionsvanor eller känner sig lite mer intresserade av sin privatekonomi. Att få medverka till sådana positiva förändringar är helt fantastiskt och inspirerar mig till att fortsätta prata sparande och privatekonomi på ett sätt som är relevant och lättillgängligt.”

Hur kom det sig att började intressera dig för sparande?
”Min resa till att intressera mig för sparande började med något så tråkigt som en oväntad tandläkarräkning. Vi pratade aldrig ekonomi i familjen, och det var den käftsmällen jag behövde för att förstå vikten av sparande. Jag förstod också snabbt att just kvinnor är särskilt utsatta, vilket byggde upp ett intresse för att se till att rusta mig bäst möjligt för livets alla oväntade situationer. När jag sedan förstod att sparande inte bara handlar om att förbereda sig för oväntade utgifter, utan också vilka möjligheter det öppnar upp till att forma sitt liv på det sätt man själv önskar, så blev jag ännu mer intresserad. Idag lär jag mig saker i princip dagligen om hur jag kan optimera mitt sparande, och jag tycker att det är så roligt!”

Om du kunde få alla svenskar att lära sig en sak om sparande. Vad skulle det vara?
”Om jag kunde få alla svenskar att lära sig en sak om sparande så skulle det vara att börja tidigt och att alltid försöka prioritera en sparrutin. Jag hör många, särskilt yngre personer, säga att man väntar på rätt tidpunkt eller till när man har en lön som gör att man kan spara flera tusen i månaden. Jag vill verkligen betona att det viktigaste är att sätta i gång och bygga upp en vana att spara. Det kan vara summor på en hundring i månaden i perioder, men när rutinen finns så kommer det successivt förhoppningsvis öka. Att börja tidigt är ju också en otrolig fördel med tanke på ränta-på-ränta på sikt, trots lägre sparsummor. Att börja tidigt bygger potentiellt även ett sparintresse, och jag tror att det gör oss mer benägna att prata ekonomi i vardagen vilket jag tror är jätteviktigt. Värt att tillägga är även att det aldrig är för sent att börja!”


Annifrid Huhtala

Gör: Arbetar som biträdande jurist.
Ålder: 27
Aktuell: Driver bloggen enkelprivatekonomi.se och kontot enkel privatekonomi på Instagram och TikTok.


 

Ge Annifrid Huhtala din röst till Årets Sparprofil här!

Läs mer om Årets Sparprofil

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet...

Läs mer