Reportage: Nu stimulerar Kina ekonomin igen
Varför träffar ni bolagen i Kina?
Det finns många skäl. Framför allt är det en viktig del i vår roll som aktiva förvaltare att så ofta som möjligt träffa bolag för att lära oss mer och få en uppfattning om hur verksamheten utvecklas. Sedan är Kina särskilt intressant eftersom landet har stått för väsentlig del av världstillväxten det senaste decenniet och är numera världens näst största ekonomi.
Hur går det för de svenska bolagen i Kina?
De allra flesta stora svenska verkstadsbolag har haft en väldigt fin utveckling i Kina. Försäljningen i Kina står ofta för mellan 10 och 20 procent av den totala och dessutom är lönsamheten oftast god. Det är alltmer sällan man hör att man är i Kina för att producera billigt för export ut i världen. Det främsta skälet är att man vill vara nära den enorma marknad som Kina utgör och sälja varor och tjänster till lokala kunder.
Något särskilt intressant den här gången?
En tydlig slutsats var att Kina återigen har dragit igång stimulanser i form av infrastrukturinvesteringar. De kinesiska ledarna är uppenbarligen stressade över att tillväxten bromsade in under 2018 och nu ger man ekonomin en vitamininjektion. Det här gynnar många svenska verkstadsbolag. Ett tydligt exempel är Volvo, vars affärsområde för anläggningsmaskiner haft en väsentligt bättre start på året än väntat.
En annan slutsats är att miljöfrågor ligger fortsatt högt på den politiska agendan i Kina. Energieffektivitet, återvinning, förnyelsebara kraftkällor, elbilar – allt sådant visar stark tillväxt.
Några orosmoln?
Det är framför allt den pågående handelskonflikten med USA. Erfarenhetsmässigt tar det lång tid att förhandla fram detaljerade handelsavtal och utfallet är i högsta grad osäkert. Som en följd av detta har svenska bolag i än högre grad letat lokala varuförsörjningskedjor får att mildra påverkan om förhandlingarna strandar.
Peter Lagerlöf förvaltar Lannebo Sverige Hållbar, Lannebo Nordic Equities, Lannebo Mixfond, Lannebo Mixfond Offensiv och Lannebo Komplett.