Finalist Årets Sparprofil 2022: Nicklas Andersson

Finns det egentligen någon som brinner lika mycket för aktier som Nicklas Andersson? Med en entusiasm som kan flytta berg sprider han sparinspiration till såväl proffs som nybörjare.
Nyheter
Nicklas Andersson Avanza Årets Sparprofil

Nicklas Andersson är en av fem finalister till priset Årets Sparprofil 2022. Juryns motivering lyder:

”Nicklas engagerar och utbildar en stor mängd sparare varje dag genom intervjuer och bloggar. Han är en inspirationskälla för alla intresserade inom privatekonomi, och hans arbete stäcker sig över alla sparområden. Han visar också positivt tänkande, vilket är viktigare än någonsin i tider som dessa när sparare har det tufft och behöver mer vägledning.”

Grattis, det är andra gången du är finalist. Tror du att det är ditt år nu?

“Tack för det, känns väldigt roligt att ha blivit nominerad i år igen. Bland finalisterna finns mina duktiga branschkollegor så det blir en tuff match, men visst hade det såklart varit roligt”.

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?

“Det absolut viktigaste är att komma igång. De flesta tror felaktigt att man behöver ett stort kapital och mycket kunskap för att komma igång, men så är det inte.

Sen är det också viktigt att investera rätt pengar, alltså pengar som du kan avvara långsiktigt och därmed ge rätt förutsättningar att växa över tid.

Dessutom måste man våga göra misstag, det har vi alla gjort. De bästa lärdomarna kan man ofta inte läsa sig till. Lär man sig något av sina klavertramp så har det dessutom blivit nyttiga lärpengar. Görs dessa misstag i början av ens sparresa så blir de förhoppningsvis inte särdeles dyra heller.

Sist men inte minst måste man våga vara långsiktig och hålla i sparandet när det blåser snålblåst. Många tror att ett långsiktigt sparande på börsen tingar hög risk. Men faktum är att långsiktiga pengar under huvudkudden troligtvis tingar högre risk. Sedan 1990 har Stockholmsbörsen gett en avkastning på 7% per år i snitt ex. utdelning. Detta inklusive IT-krasch (-73%) och finanskris (-58%), alltså två av de värsta krascherna i modern tid. Om man haft pengarna i madrassen har de istället tappat -45% tack vare inflationen som under perioden stigit över 80%, det är tänkvärt”.

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?

“Jag har varit mycket aktiv i mitt sparande och köpt betydligt mer än vad jag brukar göra. Detta för att dra nytta av de fina lägen som dykt upp. Börsen är värdeviktad och vad gäller OMXS30 så har både industri och bank hållit emot. Men faktum är att snittaktien på Stockholmsbörsen tappat så mycket som -50%, nedgången för många är betydligt djupare än vad vi ser på indexnivå. I samband med årets tredje botten i oktober ökade jag min exponering mot börsen rejält och hade tur, det har nämligen tagit hela min portfölj en bra bit över nollstrecket i år, peppar peppar”.

Rösta på Nicklas Andersson i Årets Sparprofil här!Föregående finalist: Henrik Johansson

Nästa finalist: Daniel Aarenstrup

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer