Finalist Årets Sparprofil 2022: Henrik Johansson

Henrik Johansson visar med engagemang, kunskap och nyfikenhet en ny generation sparare rätt i sitt sparande. En insats som gör skillnad.
Nyheter
FINALIST (2)

Henrik Johansson, vd för Unga Aktiesparare, är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2022. Juryns motivering lyder:

“Under pandemin rusade nya sparare in på aktiemarknaden, men nu prövas tålamod och långsiktighet. Henrik Johansson är en stabil förebild som ser till att den nya generationen aktiesparare behåller sitt engagemang även i tider när börsen inte ger lika omedelbara belöningar.  I sin roll som vd för Unga Aktiesparare är Henrik en inspiration för tiotusentals unga som vill lyckas med sitt sparande.

Grattis! Hur kom det sig att började intressera dig för sparande?

“Tack! Jag är ju egentligen inte en person som syns så mycket utan jobbar kanske mest i kulisserna, så jag visste inte ens att någon nominerat mig. Men roligt! Jag har från ganska ung ålder tyckt att det varit roligt med pengar och gillade att räkna pengar som barn. Sen har intresset vuxit successivt och när jag på universitetet gick med i börsgruppen och i Unga Aktiesparare  så tog det fart på riktigt. Där träffade jag en massa bra förebilder, fick gå på utbildningar och event”.

Kan du berätta mer om Unga Aktiesparares verksamhet som du leder?

“Vi är en ideell organisation med runt 10 000 medlemmar som utbildar i sparande och aktier. De senaste åren har vi fokuserat extra på att hjälpa alla de som inte når sparvärlden hemifrån att också nå den. Dels genom ett gymnasieprogram som 1000-tals elever går och dels genom projekt som fokuserar på alla dem som växer upp med socioekonomiskt sämre förutsättningar. Det är fantastiskt att få jobba i en organisation som Unga Aktiesparare som drivs av ideella eldsjälar.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?

“Vi har fem gyllene regler. Jag har aldrig träffat någon som inte varit framgångsrik i sitt sparande efter att ha följt de reglerna. De är: (1) Förstå vad du köper (2) Håll dig informerad (3) Var långsiktig (4) Spara regelbundet (5) Sprid risken. Jag är imponerad av hur många unga som har fattat grejen, som även nu när det är ett annat börsklimat fortsätter att investera regelbundet.”

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?

“Jag har dragit mitt strå till stacken och stödköpt för allt jag kan. Jag har passat på att köpa bra bolag som jag vill äga i både bra och dåliga tider. Jag fokuserar på bolag som jag tycker är bra, inte på det som alla pratar om för stunden.”

Ge Henrik Johansson din röst till Årets Sparprofil här!


Henrik Johansson


Föregående finalist: Christina Sahlberg

Nästa finalist: Nicklas Andersson

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer