Finalist Årets Sparprofil 2022: Christina Sahlberg

I en tid när priserna skjutit i höjden är det extra viktigt att jämföra och pressa sina kostnader. Något som Christina Sahlberg verkligen brinner för.

FINALIST (1)

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2022. Juryns motivering lyder:

“Sparande i all ära men en förutsättning för det är kontroll över den löpande hushållsekonomin. Christina Sahlberg har hjälpt tusentals svenskar att få en bättre privatekonomi genom att prisjämföra el, bolån och andra stora hushållsutgifter. Christina Sahlbergs insatser är extra viktiga idag när politiska misstag och illdåd skapat dyrtider för oss alla.”

Grattis! Hur kom det sig att du började intressera dig för sparande?

“Stort tack! Vilken ära! Jag har alltid varit intresserad av pengar och sparande, troligtvis för att mina föräldrar själva var intresserade och duktiga på att spara och investera. Sen läste jag både ekonomi och psykologi på universitetet vilket är en superintressant kombo eftersom vi människor är dåligt skapta för att leva i den tid vi nu lever i. Det går helt enkelt emot vår natur att avstå från något nu till förmån för något i framtiden, vilket ju är essensen av sparande. Och att försöka förstå detta och hjälpa andra att förstå det, och hitta lösningar runt det, är det absolut mest givande i mitt jobb.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?

“Jag anser att det är kunskapen om hur små förändringar och smarta val i vardagen kan göra underverk för både nuet och framtiden. Att förstå hur små utgifter blir väldigt stora över tid, precis som att små investeringar kan bli stora summor i framtiden. Att förstå “ränta på ränta”-effekten. Det handlar i de allra flesta fall inte om att prioritera bort en massa kul. Det handlar om att köpa och investera smart, så att du kan göra allt det där du vill, både nu och sedan. Och sen gäller det bara att ge sig själv en spark i baken och göra en bra sak i dag. Och sen ytterligare en nästa vecka. Så är man igång!”

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?

“Jag har sett över alla “nice to have” utgifter, sånt jag egentligen inte behöver. Jag har funderat på vilka av dessa som gör mig mest lycklig, behållit dem och sparat in på de andra. Sen har jag sett över alla mina avtal som bolånet, mina försäkringar och mitt elavtal för att se vad jag kan spara in lite extra på. Dessa pengar har jag sen lagt in i min buffert, som jag känner är extra viktig nu i dessa tider. Till sist har jag även ökat mitt månadssparande i indexfonder på börsen – försöker alltid köpa lite extra när börsen går ner.”

Ge Christina Sahlberg din röst till Årets Sparprofil här!


Christina Sahlberg


Föregående finalist: Frida Bratt

Nästa finalist: Henrik Johansson

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

City_16-9

28 feb. 2023

Stark start men hur blir resten av året?

Rekordhög inflation, stigande räntor och en orolig omvärld. Att förutspå hur marknaden utvecklar sig under året är ingen enkel uppgift. Vi frågade tre av Lannebos fondförvaltare hur de tror att året blir.

GreenTransition sajt

03 mars 2023

Lannebo Europe Green Transition – en fond utan kompromisser

Inte vilken grön fond som helst, utan av en mörkare nyans. Lannebo Europe Green Transition, som lanserades i höstas, kompromissar inte med hållbarheten.

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

09 mars 2023

Comeback för räntor – så mycket avkastar räntefonderna

Stigande marknadsräntor innebär stigande förräntningstakt i företagsobligationsfonder. Se förräntningstakten för Lannebos fonder.