Finalist Årets Sparprofil 2022: Frida Bratt

Frida Bratt brinner för att få bukt med orättvisa villkor för sparare. En opinionsbildare och utbildare som alltid har spararnas bästa för ögonen.

FINALIST

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2022. Juryns motivering lyder:

“Frida fortsätter att med stort engagemang bidra till att sprida kunskap om sparande och ekonomi. Hon tar strid för att se till att alla får goda villkor för sitt sparande. Genom att kombinera sitt samhällsengagemang med att pedagogiskt inspirera till bättre privatekonomiska beslut lyckas Frida entusiasmera nya målgrupper och vara spararnas röst i samhällsdebatten.”

Grattis, det är andra gången du är finalist. Tror du att det är ditt år nu?

“Tack! Finalistplatsen gör mig väldigt glad. För mig är det viktigaste att fortsätta göra det jag gör, att förenkla och förklara – och särskilt försöka nå de som inte redan är ekonomiintresserade – särskilt i de allt tuffare ekonomiska tiderna när oron är stor hos många människor. I det här läget vi befinner oss är det också ännu viktigare att det är enkelt att ta sunda privatekonomiska beslut, men då måste det finnas bra förutsättningar för att göra det. Därför fortsätter jag försöka verka för bland annat goda spararvillkor i Sverige, och för sunda villkor för konsumenter i stort. Jag kan bara jobba på med det viktiga arbetet, och hoppas att det gör skillnad.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?

“Långsiktighet är en så sliten klyscha, så jag vill egentligen helst kalla det för något annat. Men faktum är ju att klyschan stämmer. Är du långsiktig behöver du inte få panik i tuffa tider och ta irrationella beslut som gör att du hamnar fel i svängarna. I stället kan du med lugn fortsätta månadsspara och köpa mer i nedgången, något som kan bädda för något riktigt bra längre fram. Långsiktigheten är överordnad alla andra faktorer, för utan den kan du inte heller dra nytta av den så viktiga ränta på ränta-effekten.”

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?

“Jag lever som jag lär och har fortsatt månadsspara i nedgången. Jag har behållit min bas med breda indexfonder men under året tidvis haft ökad exponering mot högutdelande, infrastruktur och grön energi med mera. Jag har också ökat på amorteringen, eftersom amortering ju blir ett mer effektivt sparande i takt med att räntorna ökat.”

Ge Frida Bratt din röst till Årets Sparprofil här!


Frida Bratt


Föregående finalist: Daniel Aarenstrup

Nästa finalist: Christina Sahlberg

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

City_16-9

28 feb. 2023

Stark start men hur blir resten av året?

Rekordhög inflation, stigande räntor och en orolig omvärld. Att förutspå hur marknaden utvecklar sig under året är ingen enkel uppgift. Vi frågade tre av Lannebos fondförvaltare hur de tror att året blir.

GreenTransition sajt

03 mars 2023

Lannebo Europe Green Transition – en fond utan kompromisser

Inte vilken grön fond som helst, utan av en mörkare nyans. Lannebo Europe Green Transition, som lanserades i höstas, kompromissar inte med hållbarheten.

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

09 mars 2023

Comeback för räntor – så mycket avkastar räntefonderna

Stigande marknadsräntor innebär stigande förräntningstakt i företagsobligationsfonder. Se förräntningstakten för Lannebos fonder.