Finalist Årets Sparprofil 2022: Frida Bratt

Frida Bratt brinner för att få bukt med orättvisa villkor för sparare. En opinionsbildare och utbildare som alltid har spararnas bästa för ögonen.
Nyheter
FINALIST

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2022. Juryns motivering lyder:

“Frida fortsätter att med stort engagemang bidra till att sprida kunskap om sparande och ekonomi. Hon tar strid för att se till att alla får goda villkor för sitt sparande. Genom att kombinera sitt samhällsengagemang med att pedagogiskt inspirera till bättre privatekonomiska beslut lyckas Frida entusiasmera nya målgrupper och vara spararnas röst i samhällsdebatten.”

Grattis, det är andra gången du är finalist. Tror du att det är ditt år nu?

“Tack! Finalistplatsen gör mig väldigt glad. För mig är det viktigaste att fortsätta göra det jag gör, att förenkla och förklara – och särskilt försöka nå de som inte redan är ekonomiintresserade – särskilt i de allt tuffare ekonomiska tiderna när oron är stor hos många människor. I det här läget vi befinner oss är det också ännu viktigare att det är enkelt att ta sunda privatekonomiska beslut, men då måste det finnas bra förutsättningar för att göra det. Därför fortsätter jag försöka verka för bland annat goda spararvillkor i Sverige, och för sunda villkor för konsumenter i stort. Jag kan bara jobba på med det viktiga arbetet, och hoppas att det gör skillnad.”

Vad är det viktigaste för att lyckas med sitt sparande enligt dig?

“Långsiktighet är en så sliten klyscha, så jag vill egentligen helst kalla det för något annat. Men faktum är ju att klyschan stämmer. Är du långsiktig behöver du inte få panik i tuffa tider och ta irrationella beslut som gör att du hamnar fel i svängarna. I stället kan du med lugn fortsätta månadsspara och köpa mer i nedgången, något som kan bädda för något riktigt bra längre fram. Långsiktigheten är överordnad alla andra faktorer, för utan den kan du inte heller dra nytta av den så viktiga ränta på ränta-effekten.”

Hur har du agerat i ditt eget sparande i år?

“Jag lever som jag lär och har fortsatt månadsspara i nedgången. Jag har behållit min bas med breda indexfonder men under året tidvis haft ökad exponering mot högutdelande, infrastruktur och grön energi med mera. Jag har också ökat på amorteringen, eftersom amortering ju blir ett mer effektivt sparande i takt med att räntorna ökat.”

Ge Frida Bratt din röst till Årets Sparprofil här!


Frida Bratt


Föregående finalist: Daniel Aarenstrup

Nästa finalist: Christina Sahlberg

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer