Placera tjänstepensionen på bästa sätt

Kan jag välja hur min tjänstepension ska placeras? Vad bör man tänka på när man väljer att placera sin tjänstepension? Det, och mera, tänkte vi försöka svara på här. Häng med.

Placera tjänstepension

Skillnad på premiebestämd och förmånsbestämd tjänstepension

Tjänstepensionen, eller rättare sagt tjänstepensionerna, då de flesta har flera olika från olika arbetsgivare är en viktig del av din framtida pension. Särskilt viktig är tjänstepensionen för dig med högre inkomst då den sannolikt kommer att utgöra en stor del av din samlade pensionsinkomst.

När man talar om tjänstepensioner gör man skillnad på premiebestämd och förmånsbestämd tjänstepension. I en förmånsbestämd tjänstepension är det på förhand bestämt hur mycket som kommer att betalas ut den dagen du går i pension (en viss procentandel av din slutlön). Du kan inte själv styra hur kapitalet placeras.

I en premiebestämd tjänstepension betalar arbetsgivaren en viss andel av din lön till din tjänstepension (ofta 4,5 procent) du kan sedan välja hur pengarna ska placeras. Hur mycket du slutligen får i pension hänger alltså på hur mycket du tjänar och hur länge du jobbar men också på hur hög avkastningen på dina placeringar är.

Placera tjänstepensionen i ett pensionsbolag

Det första du kommer att bli ombedd att göra om du har en premiebestämd tjänstepension är att välja ett eller flera pensionsbolag. Genom ditt kollektivavtal hos din arbetsgivare hör du till en av fem valcentraler. Vilken valcentral du tillhör avgör hos vilka pensionsbolag du sedan kan placera din tjänstepension. 

Valcentral / Kollektivavtal

  • Collectum / ITP
  • Fora / SAF-LO
  • SPV / PA 16
  • Valcentralen / KAP-KL, AKAP-KL
  • Pensionsvalet PV / AKAP-KL, KAP-KL, PA-KFS

Om du till exempel är privatanställd tjänsteman född 1979 eller senare hör du sannolikt till ITP1 och hör då till valcentralen Collectum. 

Via valcentralen Collectum får du  välja vilket eller vilka försäkringsbolag som du ska placera din tjänstepension hos. Du kan då välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring (mer om det längre ned). 

Låt säga att du vill placera din tjänstepension i en fondförsäkring. Du kan då välja mellan fem olika företag som erbjuder fondförsäkring via Collectum (Futur Pension, Handelsbanken, Movestic, Swedbank och SPP).  

Om det känns rörigt är det en bra idé att logga in på Minpension.se för att få en överblick över hur ditt pensionssparande ser ut i dag. 

Fondförsäkring vs traditionell försäkring

Ofta kan du placera högst hälften av tjänstepensionen i en fondförsäkring, medan resten måste placeras i en traditionell pensionsförsäkring. Den traditionella försäkringen hanteras av pensionsbolaget och ger dig ingen möjlighet att själv placera den delen av pensionskapitalet. Traditionella försäkringar brukar ge en garanti på en viss lägsta återbetalning. I gengäld har de lägre andel aktier och lägre risk.

En fondförsäkring ger dig möjligheten att själv välja hur ditt pensionssparande ska placeras. Det är lämpligt till exempel om du har långt kvar till pensionen och därför vill placera ditt sparande i aktiefonder. 

Vilken traditionell försäkring är bäst?

Med en traditionell försäkring väljer du inte själv hur dina pengar ska placeras, däremot kan du ofta välja vilket pensionsbolag som ska förvalta dem. För att ta reda på vilket bolag som passar dig bäst rekommenderar vi att du besöker sidan Konsumenternas som har bra verktyg för att jämföra traditionella försäkringar.

Vilken fondförsäkring är bäst?

När du väljer fondförsäkring är det i regel två faktorer som spelar roll: kostnad och utbud. På Konsumenternas kan du hitta information om kostnader, till exempel här inom ITP1.

Utbudet av fonder varierar mellan bolagen och det kan därför vara bra att se att de fonder du vill placera i finns valbara i den fondförsäkring du väljer. Flera av Lannebos fonder finns till exempel tillgängliga hos Länsförsäkringar, FuturPension, Folksam, Skandia och Movestic.

Ett ord om risk i samband med fondsparande

När man pratar om pensionssparande är begreppet risk centralt. Ordet risk missförstås ofta, så det kanske är bäst att vi förklarar vad risk innebär i det här sammanhanget.

Så som vi använder ordet ”risk” till vardags är det något renodlat negativt. En risk representerar något dåligt som kan inträffa om vi har otur. Med den betydelsen är det inte konstigt om man vill undvika risker så långt som möjligt. Det här är något vi är vana vid från uppväxten, och det kan vara svårt att ändra attityd till risker.

Men när det gäller pensionssparande är det inte rationellt att undvika risker. Att ha för låg risk i fondportföljen kan tvärtom vara ett stort misstag som leder till betydligt lägre månadsinkomster under dina år som pensionär. Risk står nämligen för något annat än en ren fara, i det här fallet.

När det gäller fonder betyder ”risk” detsamma som ”variation”. En fond med hög risknivå kan variera mycket i värde på kort sikt. En fond med låg risk kommer förmodligen att variera mindre i värde under samma tid. Risk i samband med sparande handlar om hur mycket värdet kan förväntas variera under en bestämd tidsperiod.

Den största risken är den låga risken

Om du köper en fond med planen att sälja den om ett år betyder stor variation att värdet kan vara mycket högre om ett år – men det kan också vara mycket lägre. I det läget medför variationen en risk för dig. Du riskerar att förlora pengar. Men om din plan är att behålla fonden i tjugo år spelar det inte någon roll för dig hur värdet varierar under åren – så länge fonden har ökat i värde när du ska plocka ut din pension.

Det finns dessutom ett statistiskt samband mellan hög risknivå och bra värdeutveckling. Sparformer med högre risk har bättre värdeutveckling statistiskt sett. På lång sikt är låg risk därför en nackdel för ditt sparande. 

Aktiefonder med hög risk har under nästan varje historisk epok haft betydligt bättre värdeutveckling än sparanden med fast ränta. Undantaget är korta krisperioder med börsfall, då sparkontots låga ränta vinner matchen på walk over. Men det handlar om korta perioder som man inte kan förutse, och över längre tidsperioder brukar matchen alltid jämna ut sig – med bred marginal dessutom.

Om du byter ut ordet risk mot variation blir det alltså lättare att förstå varför låg och hög risk inte är detsamma som bra och dåligt i fråga om pensionssparande. Om du planerar att ha sparandet i 10–20 år (eller ännu längre) är det viktigt att ha en portfölj med hög variation, eftersom det ger bra värdeutveckling på lång sikt. När datumet för pensionen kryper närmare kan det vara klokt att dra ned på risken, så att det kapital du har byggt upp under åren inte minskar alltför mycket i värde under sista sträckan in i mål. Det som spelar roll för din inkomst som pensionär är ju värdet på sparandet i det ögonblick då du slutar betala och börjar plocka ut pensionen.

Vill du spara aktivt eller passivt?

Så länge du har långt kvar till pensionen är det alltså bra att ha något så när hög risk i portföljen, men exakt vilka fonder du ska välja beror även på andra faktorer. Om du vill vara aktiv och hålla koll på marknaden och köpa och sälja fonder regelbundet utifrån dina eller andras värderingar av utvecklingen på olika områden, då kan smala aktiefonder vara lämpliga, som Lannebos Europafond. Du kan självklart även köpa och sälja andra typer av fonder på ett aktivt sätt.

Vill du slippa tänka på saken och hellre lämnar de dagliga besluten till de experter som jobbar med sånt? Då kan det vara lämpligt att välja en relativt bred aktivt förvaltad fond, till exempel en Sverigefond eller en teknikfond

Exakt vad du ska välja kan vi inte bestämma åt dig, men nu har du förhoppningsvis fått en del grundläggande kunskap som vi hoppas ska underlätta dina val.