Starkt första år för Lannebo Nordic Equities

Charlotta Faxén ser tillbaka på ett och ett halvt år med Lannebo Nordic Equities, fonden som investerar i nordiska kvalitetsbolag.
Nyheter
_DSC6175 1104×736

I Sverige tenderar vi att betrakta vår ekonomi som en marknad. Vårt historiska välstånd vilar på svenskt stål, svensk skog och svensk fordonsindustri. Aldrig blir vi svenskar så nationalistiska som när vi talar om svenska exportföretag – Volvo, SKF, Ikea, H&M och Spotify.

Sanningen är dock att vi är en del av en större enhet. Dels är många av de största svenska bolagen pannordiska, dels betraktar omvärlden oss inte sällan som en del i en sammanhållen region – Norden, Skandinavien eller helt enkelt norra Europa. Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har olika börser och valutor, men vilar på samma grund där stabil demokrati, starka statsfinanser, utbyggt välfärdssystem och god köpkraft utgör fundamenten. De nordiska ekonomierna står internationellt starka och ett tydligt tecken på det är att det startas många nya företag i samtliga fem länder. Därför var det ett naturligt nästa steg i utvecklingen att som Lannebo starta en nordisk fond, som lanserades den 14 juni förra året.

Ett drygt år senare kan Charlotta Faxén, som förvaltar fonden Nordic Equities tillsammans med kollegan Peter Lagerlöf, se tillbaka på ett år som började nedåtgående men slutat uppåtgående. Hösten 2018 backade världens börser på bred front. Det var dock inget som bekymrade Charlotta Faxén nämnvärt, som poängterar att fondens kapital investeras långsiktigt oavsett svängningar på marknaden.

“De nordiska börserna skiljer sig åt sinsemellan och kompletterar varandra väl. Genom att investera i bolag från alla fem nordiska länder får vi tillgång till fler fina bolag samtidigt som vi sprider valutarisken till flera marknader”, säger Charlotta Faxén.

Under 2019, till och med november, har Lannebo Nordic Equities stigit med 32,3 procent medan fondens jämförelseindex ökat med 24,3 procent. Sedan starten har fonden avkastat 18,1 procent medan jämförelseindex ökat med 11,7 procent.

Stockholmsbörsen har sin bas bland exporttunga verkstadsbolag, Helsingfors domineras av basindustri som skogs- och stålindustri, Köpenhamn har en hög andel läkemedels- och biotechbolag, Oslo är tungt på olja och gas medan Island har sin fiskerinäring och sina banker.

“Jag och Peter förvaltar fyra fonder, som alla är begränsade till svenska aktier. Med Nordic Equities kan vi ta ut svängarna lite mer och välja både branscher och bolag som vi tidigare inte kunnat investera i”, säger Charlotta Faxén.

Nordic Equities har i dag 94 miljoner i fondkapital investerat i ett trettiotal svenska, finska, norska, danska och isländska aktier. I fonden finns bland annat det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk, svenska investmentbolaget Kinnevik, norska livsmedelskedjan Europris och finska bastutillverkaren Harvia. För svenska småsparare och andra aktieintresserade är det en hel del nya namn, men för Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf är det ingen större skillnad. De tittar på precis samma egenskaper bland alla nordiska bolag som när de analyserar och väljer ut svenska bolag.

“Först och främst är vi enbart intresserade av bolag som har både växande försäljning och vinst. Det är speciellt viktigt med en underliggande sund affär när det är skakigt på världens börser”, säger Charlotta Faxén.

Bolag med stora omstruktureringscase, nystartade förhoppningsbolag, hårt belånade balansräkningar och cykliska storbolag väljs konsekvent bort. När Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf väljer nordiska aktier så tittar de uteslutande på bolag som befinner sig i en uppåtgående trend och vars affär klarar av en nedgång i konjunkturen.

“Vi har ett väldigt starkt bolagsfokus och jobbar med tydlig stock picking. Alla bolag vi tittar på genomgår vår egen hållbarhetsanalys. Även om vi kan vara väldigt snabbfotade när vi köper eller säljer en aktie så har vi ett långsiktigt perspektiv”, säger hon.

Just långsiktighet och hållbarhet går som en röd tråd genom alla Lannebos fonder. Charlotta Faxén och hennes kolleger ser bortom den senaste kvartalsrapporten och det förväntar de sig också av de bolag de investerar i. En garant för just långsiktigheten är att bolagen har en stark huvudägare som verkligen förstår verksamheten och kan backa upp bolaget i tider av kris eller motgångar.

“Jag följer alltid med i vad som händer med marknaden, men jag är mer lyhörd för vad som händer specifikt med våra bolag än börsen som helhet. Det är där fokus ligger”, säger Charlotta Faxén.

Detta letar Charlotta Faxén efter när hon investerar för Nordic Equities

1. Försäljningstillväxt
Oavsett konjunktur eller börsutveckling går det alltid att hitta bolag vars försäljning växer.

2. Vinsttillväxt
Bolag som hittat sin nisch och har koll på sina kostnader har ökande vinster när omsättningen ökar.

3. Starka huvudägare
Om ett bolag har en stark och långsiktig huvudägare borgar det för färre kortsiktiga beslut.

4. Stark balansräkning
Bolag med relativt låg belåning och finansiella muskler löper lägre risk att hamna i ekonomisk knipa om efterfrågan krymper.

5. Rätt omvärldsfaktorer
Bolag som på något sätt bidrar till att lösa världens framtidsproblem eller befinner sig i en bransch som väntas växa har framtiden för sig.

Läs mer om fonden Lannebo Nordic Equities här

Av: Jonas Malmborg

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Öhman ny huvudägare i Lannebo Fonder – skapar Nordens största fristående fondaktör

När Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder blir resultatet Nordens största fristående fondaktör och ett ännu vassare erbjudande till kunderna. ”Bolagen passar perfekt för varandra”, summerar Johan Malm, vd på Öhman, och Johan Lannebo,...

Läs mer

Lannebo Live: Möjligheter bland småbolagen

Stockholmsbörsens småbolag har fallit under året när räntorna stigit. Men det finns god avkastningspotential i de mindre bolagen när börsen vänder. Lyssna in till Lannebo Live när Hjalmar Ek, förvaltare på Lannebo, berättar om möjligheterna...

Läs mer

Lannebo prisas för sitt hållbarhetsarbete

Hållbarhet är en naturlig och integrerad del i förvaltningen av våra fonder. Nu utses Lannebo till Best ESG Equities Investment Solutions Sweden 2023 av CFI.co....

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Mohammed Salih är sparekonomen och börsprofilen som inspirerar tusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Med sitt pedagogiska sätt gör han investeringar på börsen tillgängligt för alla och visar att vem som helst kan...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Felicia Schön

Felicia Schön brinner för att fler ska förstå vikten av sparande. Särskilt kvinnor, som generellt sett sparar mindre än män och har sämre självförtroende när det kommer till investeringar på börsen. Genom att lyfta ämnet...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg

Albin Kjellberg är 26 år och redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör. Att spara och investera är roligt, menar Albin, som med enormt engagemang och en stor dos humor delar med sig av sin...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Annifrid Huhtala

Annifrid Huhtala vill att kunskap om privatekonomi ska vara tillgängligt för alla. Via sina egna sociala kanaler delar hon med sig av inspiration och tips om sparande till en målgrupp som annars mest uppmuntras till...

Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2023: Per H Börjesson

Företagsledaren och författaren Per H Börjesson, ofta kallad Sveriges Warren Buffett, har i många år arbetat för att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Med enkla och konkreta råd har han inspirerat många till att...

Läs mer

”Jobbar man med försäljning måste man ha klipp i steget”

Det har bara gått lite drygt två månader sedan Gustav Larsson klev ombord på Lannebo som ny marknads- och försäljningschef. Med sig i bagaget har han en karriär med en rad spännande och ibland oväntat...

Läs mer

Lannebo deltar i Nature Action 100

Lannebo deltar i Nature Action 100, ett globalt investerarlett initiativ som verkar för att uppmana multinationella bolag att skydda och återskapa natur....

Läs mer