Starkt första år för Lannebo Nordic Equities

Charlotta Faxén ser tillbaka på ett och ett halvt år med Lannebo Nordic Equities, fonden som investerar i nordiska kvalitetsbolag.

_DSC6175 1104x736

I Sverige tenderar vi att betrakta vår ekonomi som en marknad. Vårt historiska välstånd vilar på svenskt stål, svensk skog och svensk fordonsindustri. Aldrig blir vi svenskar så nationalistiska som när vi talar om svenska exportföretag – Volvo, SKF, Ikea, H&M och Spotify.

Sanningen är dock att vi är en del av en större enhet. Dels är många av de största svenska bolagen pannordiska, dels betraktar omvärlden oss inte sällan som en del i en sammanhållen region – Norden, Skandinavien eller helt enkelt norra Europa. Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har olika börser och valutor, men vilar på samma grund där stabil demokrati, starka statsfinanser, utbyggt välfärdssystem och god köpkraft utgör fundamenten. De nordiska ekonomierna står internationellt starka och ett tydligt tecken på det är att det startas många nya företag i samtliga fem länder. Därför var det ett naturligt nästa steg i utvecklingen att som Lannebo starta en nordisk fond, som lanserades den 14 juni förra året.

Ett drygt år senare kan Charlotta Faxén, som förvaltar fonden Nordic Equities tillsammans med kollegan Peter Lagerlöf, se tillbaka på ett år som började nedåtgående men slutat uppåtgående. Hösten 2018 backade världens börser på bred front. Det var dock inget som bekymrade Charlotta Faxén nämnvärt, som poängterar att fondens kapital investeras långsiktigt oavsett svängningar på marknaden.

“De nordiska börserna skiljer sig åt sinsemellan och kompletterar varandra väl. Genom att investera i bolag från alla fem nordiska länder får vi tillgång till fler fina bolag samtidigt som vi sprider valutarisken till flera marknader”, säger Charlotta Faxén.

Under 2019, till och med november, har Lannebo Nordic Equities stigit med 32,3 procent medan fondens jämförelseindex ökat med 24,3 procent. Sedan starten har fonden avkastat 18,1 procent medan jämförelseindex ökat med 11,7 procent.

Stockholmsbörsen har sin bas bland exporttunga verkstadsbolag, Helsingfors domineras av basindustri som skogs- och stålindustri, Köpenhamn har en hög andel läkemedels- och biotechbolag, Oslo är tungt på olja och gas medan Island har sin fiskerinäring och sina banker.

“Jag och Peter förvaltar fyra fonder, som alla är begränsade till svenska aktier. Med Nordic Equities kan vi ta ut svängarna lite mer och välja både branscher och bolag som vi tidigare inte kunnat investera i”, säger Charlotta Faxén.

Nordic Equities har i dag 94 miljoner i fondkapital investerat i ett trettiotal svenska, finska, norska, danska och isländska aktier. I fonden finns bland annat det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk, svenska investmentbolaget Kinnevik, norska livsmedelskedjan Europris och finska bastutillverkaren Harvia. För svenska småsparare och andra aktieintresserade är det en hel del nya namn, men för Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf är det ingen större skillnad. De tittar på precis samma egenskaper bland alla nordiska bolag som när de analyserar och väljer ut svenska bolag.

“Först och främst är vi enbart intresserade av bolag som har både växande försäljning och vinst. Det är speciellt viktigt med en underliggande sund affär när det är skakigt på världens börser”, säger Charlotta Faxén.

Bolag med stora omstruktureringscase, nystartade förhoppningsbolag, hårt belånade balansräkningar och cykliska storbolag väljs konsekvent bort. När Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf väljer nordiska aktier så tittar de uteslutande på bolag som befinner sig i en uppåtgående trend och vars affär klarar av en nedgång i konjunkturen.

“Vi har ett väldigt starkt bolagsfokus och jobbar med tydlig stock picking. Alla bolag vi tittar på genomgår vår egen hållbarhetsanalys. Även om vi kan vara väldigt snabbfotade när vi köper eller säljer en aktie så har vi ett långsiktigt perspektiv”, säger hon.

Just långsiktighet och hållbarhet går som en röd tråd genom alla Lannebos fonder. Charlotta Faxén och hennes kolleger ser bortom den senaste kvartalsrapporten och det förväntar de sig också av de bolag de investerar i. En garant för just långsiktigheten är att bolagen har en stark huvudägare som verkligen förstår verksamheten och kan backa upp bolaget i tider av kris eller motgångar.

“Jag följer alltid med i vad som händer med marknaden, men jag är mer lyhörd för vad som händer specifikt med våra bolag än börsen som helhet. Det är där fokus ligger”, säger Charlotta Faxén.

Detta letar Charlotta Faxén efter när hon investerar för Nordic Equities

1. Försäljningstillväxt
Oavsett konjunktur eller börsutveckling går det alltid att hitta bolag vars försäljning växer.

2. Vinsttillväxt
Bolag som hittat sin nisch och har koll på sina kostnader har ökande vinster när omsättningen ökar.

3. Starka huvudägare
Om ett bolag har en stark och långsiktig huvudägare borgar det för färre kortsiktiga beslut.

4. Stark balansräkning
Bolag med relativt låg belåning och finansiella muskler löper lägre risk att hamna i ekonomisk knipa om efterfrågan krymper.

5. Rätt omvärldsfaktorer
Bolag som på något sätt bidrar till att lösa världens framtidsproblem eller befinner sig i en bransch som väntas växa har framtiden för sig.

Läs mer om fonden Lannebo Nordic Equities här

Av: Jonas Malmborg

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.