Förvaltarintervju: Tekniksprånget

“I slutänden handlar det om att identifiera en verklig affär som genererar intäkter och lönsamhet”, säger Johan Nilke som förvaltar Lannebo Vision.
Alla pratar big data och AI. Men finns det någon bransch som är extra intressant?
»Jag skulle säga It-säkerhet. GDPR ställer oerhörda krav på hur företagen hanterar kundernas data. Dessutom har en hel del attacker skett de senaste åren, som dataintrånget mot amerikanska kreditupplysningsföretaget Equifax där man kom över personuppgifter om 143 miljoner amerikaner. Det gör att det sker en hel del investeringar i den sektorn.«
Men i Johan Nilkes värld räcker det så klart inte bara med att hitta rätt tema eller bransch. I slutänden handlar det om att identifiera en verklig affär som genererar intäkter och lönsamhet.
»Beträffande AI, artificiell intelligens, så tycker jag att det är för tidigt för direktinvesteringar. Men bolag som säger att de har det under bevakning sänder rätt signal för mig.«
Det kan även vara intressant med företag längre ned i leverantörsledet. Exempelvis lider e-handel av ganska låga marginaler medan en plattformsleverantör till e-handel däremot kan visa god lönsamhet och dra nytta av tillväxten i branschen.
Vikten av rätt kultur
Som aktiv förvaltare är Johan Nilke noggrann med grundlig analys av teman och bolag inför och under en investering. Han bryter ned temat i ett ekosystem av bolag verksamma inom området som i sin tur skapar grunden för den analys han gör av bolaget och allt runt omkring.
»Det är viktigt att förstå vad som driver intäkter och lönsamhet inom olika teman. Det ger en extra trygghet när man sedan går vidare med den rena bolagsanalysen. Därför lägger jag stor vikt vid att träffa bolag och människorna bakom. Ledningen ska vara stark, kulturen rätt och det ska finnas en långsiktighet.
Tillväxt är den viktigaste faktorn, och det förutsätter ju också en skalbar affärsmodell och återkommande intäkter.«
Tillgång till ett starkt nätverk
Johan Nilke är ensam förvaltare av Lannebo Vision, men är noga med att bolla idéer och tankar med sina förvaltarkollegor, däribland fondens tidigare förvaltare Claes Murander, som förvaltade fonden från 2008 och fram till början på 2018.
»Det är viktigt att ha ett stöd internt. Och vidare, när jag har hittat ett tema och ett intressant bolag och börjat grotta ned mig i bolagsanalysen så är det också av största betydelse att ha tillgång till kontakter utanför firman. Bland annat har jag stor hjälp av ett nätverk som jag byggt upp tidigare. Där ingår tech-entreprenörer, analytiker, företagsledare, förvaltare och styrelseproffs. Vi träffas någon gång i kvartalet och diskuterar vad som händer i industrin.«
Balansera risken
Fonden har max 35 innehav. Ledstjärnan för hur vikterna fördelas är att varje innehav ska kunna ge en procents bidrag till fondens uppgång som helhet.
»På så sätt får mindre innehav med högre kurspotential, som oftast är i mindre bolag med högre risk, samma betydelse och potential att påverka fondens utveckling som större innehav i större bolag med lägre risk och kurspotential.
Även om det inte är den enda metoden vi använder för att hantera risk, så är det ett ganska praktiskt sätt att balansera risken i portföljen.«