Förvaltarintervju: Teknik för en ny tid

AI, VR, AR och IoT är några av de tekniktrender som spås förändra våra liv. Bakom de hajpade buzzorden finns intressanta investeringsmöjligheter, menar Lannebo Fonders teknikförvaltare.
Nyheter
Claes Murander, Lannebo

Claes 200x150

Hur hittar man rätt teknikbolag att satsa på? Läs intervjun med Lannebo Visions förvaltare Claes Murander.

Smarta prylar, det som kallas sakernas internet efter engelskans Internet of Things, IoT, är inte på något sätt framtidsvisioner eller science fiction. Det är verklighet – här och nu. Men ännu är utvecklingen bara i sin linda. År 2020 spås allt mellan 20 och 50 miljarder prylar (beroende på vilket analysinstitut du frågar) vara uppkopplade mot internet.

»Det är inte bara konsumentprodukter som kopplas upp. De kanske största vinsterna finns inom industrin, när maskinerna blir smarta och kan börja prata med varandra«, säger Claes Murander, förvaltare av Lannebo Vision, som investerar i tillväxtföretag inom framför allt teknikbranschen.

Den enda smarta pryl han själv investerat i är en Apple Watch.

»Som privatperson är jag ingen early adopter som hakar på alla nya tekniktrender, men jag är väldigt intresserad av hur digitaliseringen förändrar världen vi lever i«, säger han. Claes Murander kallar sig själv teknikoptimist.

»Tekniken är lösningen på många problem och bekymmer vi har på jorden. Den ger oss bättre sjukvård, utbildning och fabriker. Digitaliseringen är av godo för individer, för samhället och för företagen.«

“Utmaningen för oss som investerare är att förutspå vilka företag som kommer att tjäna pengarna”

Vid sidan av sakernas internet är artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet (VR, Virtual Reality) och förhöjd verklighet (AR, Augmented Reality) andra närbesläktade teknikinnovationer som spås revolutionera våra liv. Teknikhajpen skapar höga förväntningar som inte alltid infrias.

»Till viss del handlar det om en hajp, men jag är övertygad om att de här fenomenen kommer att slå igenom. Utmaningen för oss som investerare är att förutspå vilka företag det är som kommer att tjäna pengarna. Det är inte alltid den som är först ute eller har den mest innovativa idén som står som vinnare till slut.«

“Jag tycker inte att dagens värderingar är så utmanande”

Många investerare brände sig när it-bubblan sprack i början av 2000-talet. I dag är tech-scenen återigen glödhet – av världens tio högst värderade bolag är fem teknikbolag: Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook och Amazon. Men Claes Murander är inte rädd att vi befinner oss i en ny bubbla.

»Jag tycker inte att dagens värderingar är så utmanande. Till skillnad från under it-bubblan så finns det ordentlig substans i de här bolagen. De växer stadigt och är rejält lönsamma. Visst kommer det bli dippar och lågkonjunkturer, och det kommer inte gå bra för alla, men det är ju det som gör tekniksektorn så spännande.«

“Det finns en tendens att teknikutvecklingen överskattas på kort sikt, men underskattas på lång sikt”

Sett i backspegeln var inte heller marknaden helt fel ute under den förra it-yran, menar Claes Murander.

»Det finns en tendens att teknikutvecklingen överskattas på kort sikt, men underskattas på lång sikt. Jag var för ung för att ha börjat jobba under it-bubblan, men så här i efterhand kan man konstatera att marknaden hade rätt på så sätt att den förutsåg den stora påverkan som den nya tekniken skulle ha på samhället. Pengar allokerades till undermåliga bolag och många gick under, men om du tittar på de bolag som överlevde, som Apple och Amazon, så är de i dag värda mångdubbelt mer än när it-bubblan var som mest uppblåst.«

Som i all aktieförvaltning handlar det helt enkelt om att satsa på rätt bolag.

»Förändringarna som kommer med digitaliseringen skapar fantastiska möjligheter, men också stora risker. Ta Nokia, som på 1990-talet var störst i världen på mobiltelefoner, men inte klarade övergången till smarta telefoner och nu helt har lämnat den marknaden.«

Så hur hittar man då rätt bolag?

»Jag siktar in mig på företag med bra produkter och goda tillväxtmöjligheter. Jag säger som Warren Buffett: ›Det är bättre att köpa ett fantastiskt företag till ett hyfsat pris än att köpa ett hyfsat företag till ett fantastiskt pris.‹«

Det återspeglas också i Lannebo Visions aktieportfölj, där giganter som Alphabet och Facebook väger tungt, men där även mindre bolag som svenska Raysearch, som utvecklar programvara för strålbehandling av cancer, och finska F-Secure, som jobbar med cybersäkerhet och gör antivirusprogram, återfinns.

»Jag har mest mjukvarubolag i portföljen. Mycket av intelligensen sitter i dag i mjukvaran, och det har också blivit lättare att ta betalt för mjukvara med olika typer av prenumerationstjänster. Hårdvarubolag har jag nästan valt bort helt, då deras produkter är för lätta att kopiera.«

Vad ser du för framtidsbranscher i digitaliseringens fotspår?

»Digitaliseringen handlar inte bara om teknikbolag, utan påverkar bransch efter bransch. Den kanske största revolutionen kommer att ske i traditionell tillverkande industri, där automatiseringen, med maskiner som kommunicerar med varandra, kommer att skapa helt nya förutsättningar.«

Claes Murander intervjuas om Apple i Dagens Industri 12 september 2017

Claes Murander

Karriär: Analytiker och förvaltare på Lannebo Fonder sedan 2007.

Utmärkelser:

2016: Rankad som världens bäste techförvaltare på tre års sikt av Citywire.

2015: Årets stjärnförvaltare med guldstjärna i Ny Teknik-fonder av DI/Morningstar.

2015: Lannebo Vision – bästa globalfond på tre års sikt av Lipper/Thomson Reuters.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...

Läs mer

Det gröna skiftet är en otrolig affärspotential

Under Niklas Stenbergs sex år som vd för Addtech har teknikkoncernen fortsatt att växa och utvecklas, trots flera utmaningar. Stenberg tillskriver framgångarna den unika Addtechkulturen och ett gott samarbete med Lannebo....

Läs mer

Så sparar vi!

Hur sparar Lannebos egen personal och vilket är deras bästa spartips? Vi pratade med fyra medarbetare från fyra olika avdelningar. Så här tänker de!...

Läs mer

Låt tiden arbeta för dig!

Stora pengar kommer sällan över en natt. Vi har pratat med Peter Lagerlöf, inte bara en förvaltare av flera Lannebofonder, utan en av Sveriges mest aktade analytiker och en varm anhängare av tålmodigt sparande....

Läs mer

Spara för livet

Katarina Halvarson har sparat i snart 65 år och är en trogen besökare på Lannebos event. Ofta har hon sina barnbarn Tor och Nils med sig. »Lannebo har en öppenhet som är ganska speciell«, säger...

Läs mer

Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång....

Läs mer

Varför investera i en fastighetsfond?

Varför investera i en fastighetsfond? Hur påverkar ränteläget fastighetsbolagen? Och vad gör Lannebo Fastighetsfond unik jämfört med konkurrenterna?...

Läs mer

Lannebo Småbolag – En ledande PPM-fond!

Tänk dig ett system där varje svensk kan påverka sin framtida pension genom att välja hur delar av den ska investeras. Det är precis vad Premiepensionssystemet (PPM) erbjuder, och nu firar det snart 25 år....

Läs mer

Fastigheter i all ära – men god ledning är avgörande

Tobias Kaj och Philip Hallberg förvaltar Lannebos fastighetsfonder. De har följt noterade fastighetsbolag under lång tid och värdesätter en god ledning som har förmågan att fatta kloka investeringsbeslut och i slutändan generera värde för aktieägarna....

Läs mer

Hur jobbar Lannebo med hållbarhet?

För oss är det självklart att bolagen måste prioritera en långsiktigt hållbar utveckling för att säkerställa sin plats på marknaden i framtiden. Därför gör vi en grundlig hållbarhetsanalys av bolagen vi investerar i för att...

Läs mer