Första halvåret 2018: kommentar kring marknadsläget och redogörelse för fonderna

”Utsikterna för god avkastning på aktiemarknaden är gynnsamma för den långsiktige spararen. Potentialen på kort sikt är dock begränsad då resultatet och effekterna av de pågående handelskonflikterna är osäkra”, skriver förvaltare Peter Lagerlöf.
Nyheter
Lannebo Fonder

Så gick Lannebos fonder första halvåret 2018 (till Halvårsredogörelsen)

“Våra fonder har haft blandad utveckling under det första halvåret, även om samtliga har levererat positiv avkastning. Den bäst presterande fonden i absoluta tal är Lannebo Vision, vår globala teknikfond. Fonden har per sista juni avkastat 20,5 procent vilket är ca 1 procentenhet före sitt jämförelseindex. Vår mest kända fond, Lannebo Småbolag, är upp 9 procent, vilket är en bra bit före fondens jämförelseindex (CSRXSE) som är upp 6,4 procent”, skriver Daniel Sundqvist, Försäljnings- och Marknadschef.

Peter Lagerlöf

Peter Lagerlöf-

Hur utvecklades börserna under första halvåret?

– Efter flera år med breda uppgångar på världens börser var det en mer blandad utveckling under det första halvåret 2018. De nordiska börserna, inklusive den svenska, steg något och småbolagsaktier utvecklades bättre än marknaden som helhet. Däremot sjönk de flesta större europeiska börserna och flera stora marknader i Asien och Latinamerika. I USA gick teknikbolagen väsentligt bättre än marknaden.

– Den upptrappade handelskonflikten mellan USA, Kina och Europa var en viktig förklaring till den svagare börsutvecklingen. President Trump är drivande och de drabbade länderna har svarat med motåtgärder. Det är osäkert vad detta i slutändan leder till, men allt annat lika är utvecklingen negativ för de globala tillväxtutsikterna och därmed vinstutvecklingen för börsbolagen. USA:s förhållande till Nordkorea är en annan konflikt som påverkade de finansiella marknaderna under det första halvåret. Efter hotfulla utspel under inledningen av året blev det en plötslig islossning under OS i Sydkorea, vilket följdes av en rad toppmöten mellan de inblandade parterna under våren och sommaren.

…och räntemarknaderna?

På räntemarknaderna var det en tudelad utveckling mellan Europa och USA. De amerikanska statsobligationsräntorna fortsatte att stiga samtidigt som Federal Reserve höjde räntan i ytterligare två steg. I Europa, inklusive Sverige, sjönk däremot statsobligationsräntorna. ECB och Riksbanken höll styrräntan oförändrad och fortsatte köpen av obligationer om än i lugnare takt.

Hur är konjunkturläget?

Konjunktursignalerna överraskade något negativt, framför allt i Europa, vilket också var en förklaring till de svagare börserna. Marknadens förväntningar om att den europeiska tillväxten skulle fortsätta att accelerera efter den starka avslutningen på 2017 visade sig vara för optimistisk. Istället blev det en viss inbromsning. Den politiska oron i vissa sydeuropeiska länder och de hotfulla tongångarna kring handelspolitiken gjorde sannolikt företagen mer försiktiga.

…och tillväxten?

Den amerikanska ekonomin utvecklades starkt under det första halvåret, precis som förväntat. Tillväxten fick skjuts av de omfattande skattesänkningar för hushåll och företag som genomfördes vid årsskiftet. Hushållens och företagens framtidsförväntningar var på historiskt höga nivåer och president Trumps popularitet ökade. I Sverige står det allt mer klart att tillväxttoppen passerades under 2017. Bostadsbyggandet har tvärbromsat efter några starka år. Eftersom det är en viktig sektor i den svenska ekonomin kommer det att få tydliga återverkningar på BNP-tillväxten. Hushållens inkomster växer dock tack vare den starka sysselsättningstillväxten och reallöneökningar, vilket gör att utsikterna ser hyggliga ut för det närmsta året.

Vad säger du om rapportsäsongen som drar igång nu?

Vinsterna i de svenska börsbolagen ökade på bred front under 2017 och förväntas stiga ytterligare i år. Särskilt stark är vinstutvecklingen i verkstadssektorn medan bankerna har oförändrade vinster. Balansräkningarna är starka så bolagen har god kapacitet att både investera och dela ut pengar till aktieägarna.

Något slutord så här vid halvårsskiftet?

Utsikterna för god avkastning på aktiemarknaden är gynnsamma för den långsiktige spararen. Potentialen på kort sikt är dock begränsad då resultatet och effekterna av de pågående handelskonflikterna är osäkra. En snabb lösning skulle förstås vara positivt för tillväxtutsikterna. Andra risker är den växande oenigheten inom EU samt den säkerhetspolitiska situationen i Ryssland.

Peter Lagerlöf förvaltar Lannebo Mixfond, Lannebo Mixfond Offensiv, Lannebo Nordic Equities och Lannebo Komplett.

 

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer