Tisdagen den 6 juni är våra fonder stängda för handel till följd av Sveriges nationaldag.

Till handelskalender

Finalist Årets Sparprofil: Sandra Bourbon

Finansiell frihet, jämställdhet och hållbarhet står högt på agendan för ”Framtidsfeministen” Sandra Bourbon, en av fem finalister i Årets Sparprofil 2021.

Sandra Bourbon Framtidsfeministen Årets Sparprofil

Sandra Bourbon är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2021. Juryns motivering lyder:

”Sandra är aktuell med sin nya bok Frihetsmaskinen, som berättar om hur du kan spara för att nå finansiell frihet. Sandra brinner för jämställdhet och hållbart sparande. Hon vill påverka genom att få fler kvinnor att spara och är en förebild som får fler unga att börja spara.”

Grattis! Hur kom det sig att du började intressera dig för sparande?
”Woho, tack! Det var för ungefär 10 år sedan när jag blev av med min studentlägenhet och var tvungen att flytta hem igen som 25-åring. Då började jag spara för att få ihop till kontantinsatsen till en egen lägenhet. Det var lätt att komma igång eftersom jag tänkte att det var för en begränsad tid och min plan var att fortsätta slösa som jag gjort innan så fort jag sparat ihop till lägenheten.”

Men så blev det inte? 
”Nej, när jag började spara så stötte jag på fenomenet finansiell frihet via sociala medier och personer som Farbror Fri och Miljonär innan 30. Så efter att jag flyttat hemifrån så fortsatte jag att spara och investera.”

När började du skriva om sparande och inspirera andra till att spara? 
”Jag tror det var 2015 när Feminvest och Nordnet undrade om jag ville blogga och skriva krönikor för dem. Sen dess har jag testat massa olika saker. I dag hänger jag mest med mina följare på Instagram och har min aktieportfölj hos Aktieinvest så att det går att månadsspara i den. Jag föreläser och har onlinekurser och så har jag skrivit boken Frihetsmaskinen som kom ut i slutet av sommaren.”

Vad handlar boken Frihetsmaskinen om?
”Det är en bok om hur man tar tag i sin privatekonomi och blir finansiellt fri. Tanken är att man ska bygga sin egen frihetsmaskin när man läser boken. Ofta när man läser om privatekonomi så är det första rådet att göra en budget. Men det tycker jag är fel, det är så tråkigt att man tröttnar direkt. Istället vill jag att man hittar sin pengapassion. Man kan leva ett schysst liv, spendera pengar på det man älskar, kapa kostnader på sådant man inte bryr sig om och spara till frihet. Man behöver inte leva på sågspån och nudlar.”

Har du något eget sparmål? 
”Ja, mitt mål är att spara till 4,8 miljoner kronor eftersom det innebär att jag kan ta ut 16 000 kr/månaden i resten av livet. Först var min tanke att nå dit när jag fyllde 40 år, men sen har jag fått två barn och då har jag flyttat det till 45 år. Att jag har fått barn gör också att jag vill kunna arbeta mindre och spendera mer tid med dem.”

Vad är din drivkraft, varför vill du sprida budskapet om sparande?
”Det är otroligt många som lever med ekonomisk stress men man behöver inte ha det så. Många känner att aktier och fonder är inte för mig, men det är verkligen till för alla. Jag vill att fler ska få möjlighet att leva sina liv fullt ut. En liten förändring nu kan göra mycket för framtiden.”

Du sparar i en portfölj av jämställda bolag hur kommer det sig?
”Jag jobbade på ett mindre bolag som blev uppköpt av ett större och i samband med det började jag kolla på hur det såg ut i ledningen och det var nästan bara män. Då började jag gräva i frågor om jämställdhet och investeringar och fick klart för mig att jämställda bolag är mer lönsamma. Sen är det så att kvinnor generellt tar för lite risk i sitt sparande men att om de investerar i aktier är de bättre på att välja rätt aktier. Så då blev det logiskt för mig att spara i aktier i jämställda bolag. Jag la upp min portfölj på Shareville och fick 13 följare. I dag är det 8 000 som följer min portfölj, som utvecklats betydligt bättre än börsen som helhet.

Rösta på Sandra Bourbon i Årets Sparprofil härFöregående finalist: Karin Sjöblom

Nästa finalist: Nicklas Andersson

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.