Finalist Årets Sparprofil: Karin Sjöblom

Med ett driv som får de flesta att dras med har Karin Sjöblom i snart 30 år utbildat och inspirerat tusentals människor till ett bättre sparande. 87 år ung har hon dessutom debuterat som författare.

Karin Sjöblom Aktiespararna Årets Sparprofil

Karin Sjöblom är en av fem finalister till priset Årets Sparprofil 2021. Juryns motivering lyder:

”Aktiespararnas Grand Old Lady visar att börsinvesteringar varken är en materialsport eller en spurtstrid. Förnuft plus tålamod ger framgång, vare sig du är 87 år ung eller 20 år gammal. Det är Karin Sjöbloms budskap till de tusentals sparare som inspirerats av hennes folkbildande gärning. 2021 är hon extra aktuell med nya boken ”Spara med glädje”.”

Grattis! Varifrån kommer ditt sparintresse?
”Tack! Jo, det var så att jag fick några aktier av min far när jag gick på gymnasiet, och så startade det. Jag har egentligen alltid varit en ‘spara’. Även om jag nu har en bra portfölj så är jag inte en person som köper flotta väskor eller märkeskläder.”

Hur kom det sig att du började lära andra om sparande?
”I samband med att jag gick i pension så vände jag mig till Studieförbundet Vuxenskolan och undrade om de ville att jag skulle utbilda i Aktie- och fondkunskap via Aktiespararna. Det har jag sedan fortsatt med i snart 30 år. Jag har särskilt arbetat för att kvinnor ska ta hand om sin egen ekonomi och hållit kvinnoträffar om sparande. Det har varit mycket gliringar om det genom åren men jag har sagt att jag fortsätter tills Aktiespararna har 50 procent kvinnliga medlemmar.”

Vad är det som driver dig att fortsätta?
”Jag får så fantastiskt mycket tillbaka. Jag älskar att lära ut och att lyfta människor. Jag får massvis med folk som återkopplar, inte minst via Facebook och Instagram. De berättar om hur de börjat spara i aktier efter att jag träffat dem och skaffat ett bra sparande. Sen när deras väninnor undrar hur de har lyckats så berättar de att de har varit och lyssnat på en tant.”

Du arbetade som lärare innan du gick i pension, är det något du har nytta av?
”Absolut, pedagogiken har jag ju med mig. Jag har jobbat i alla skolformer men det som verkligen fick mig att förstå pedagogik var när jag arbetade i särskolan. Där måste man verkligen väga sina ord och förklara på rätt sätt för att nå ut.

Nu har du debuterat som författare. Hur kommer det sig?
”I och med pandemin så kunde jag inte vara ute och föreläsa och hålla utbildningar. Så då tänkte jag att jag kan skriva en bok istället. Det är en lätt liten bok som ska visa att det är roligt att spara och att börsen inte är något farligt.”

Hur sparar du själv i dag?
”Jag är ju 87 år gammal så jag sparar inte till mig själv längre. Däremot sparar jag till mina barnbarn som nu har fått bra sparportföljer. Mitt yngsta barnbarn pratar jag med varje dag om hur börsen har gått.”

Rösta på Karin Sjöblom i Årets Sparprofil här!Föregående finalist: Frida Bratt

Nästa finalist: Sandra Bourbon

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

SaraRossiPhotography-5

07 dec. 2022

Årets Sparprofil 2022: Frida Bratt

Nordnets sparekonom Frida Bratt prisas som den person som gjort de viktigaste insatserna för svenskarnas sparande 2022.

Jeanette

13 dec. 2022

Ny på jobbet: Jeanette Kangur

Jeanette är ny COO på Lannebo. Hon ansvarar för hur verksamheten och våra olika enheter övergripande ska drivas, fungera och utvecklas framåt.

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

20 jan. 2023

Tre anledningar att välja Lannebo Sustainable Corporate Bond

Lannebo Sustainable Corporate Bond fyller tre år i februari. Vad passar bättre än att lista tre skäl till att spara i fonden? Häng med!