Reportage: Världen i ett vägskäl

NORDEN De positiva drivkrafterna överväger | ![]() |
De nordiska länderna är exportberoende och det som dominerar på de finansiella marknaderna just nu är oro för den globala konjunkturen. Ur det perspektivet är det logiskt att det framförallt är cykliska bolag som fått stryk på de nordiska aktiemarknaderna. (Trots bättre tillväxt än övriga Europa så har produktivitetsförbättringen i Norden varit svag). I närtid kommer utvecklingen på aktiemarknaden avgöras av om vi går in en global lågkonjunktur redan 2019, möjligen triggad av en fördjupad handelskonflikt. Blir det så kommer börsen gå ner ytterligare. Vi räknar dock med att det finns tillräckligt många positiva drivkrafter i världsekonomin så att en lågkonjunktur ska kunna undvikas. Det bör ge stöd till de nordiska börserna framöver.
EUROPA Den låga räntan består – troligen! | ![]() |
Den kraftiga försvagningen av konjunkturen i Europa har varit den största besvikelsen i världsekonomin 2018. Nu är frågan om svagheten beror på tillfälliga faktorer eller om EU är på väg mot recession.
Försvagningen under 2018 beror delvis på tillfälliga faktorer, bland annat osäkerheten kring Brexit-avtalet och att bilproduktionen i Europa har tagit en rejäl smäll som man bör komma tillrätta med nästa år. Det är dock svårt att se något slut på den pågående handelskonflikten med USA, vilken är den största risken ur ett investerarperspektiv. Även situationen för den skuldsatta italienska staten är en riskfaktor.
Vi tror inte att ekonomin går mot en recession utan snarare en period med tillväxt, vilken brukar uppskattas till knappt två procent. Om det händer är det inte troligt att ECB höjer räntan 2019 och därmed skulle nuvarande lågräntemiljö bestå ytterligare minst ett år.
USA Teknikbolagen i fokus | ![]() |
Ekonomin i USA går på högvarv påeldad av ofinansierade skattesänkningar. BNP-tillväxten väntas hamna kring tre procent i år, vilket är den högsta sedan 2015 och arbetslösheten är den lägsta på 50 år. Samtidigt stiger lönerna, men om tillväxten dämpas är det osannolikt att Federal Reserve kommer att höja räntan så mycket 2019. Enligt Fed ligger en neutral ränta runt tre procent, vilket inte är långt från dagens 2,25 procent. Den största risken är om inflationen oväntat tar fart och Fed skulle tvingas till kraftiga räntehöjningar. Det skulle kunna utlösa en krasch.
Den stora trenden har varit de framgångsrika amerikanska teknologibolagens framfart där FAANG* blivit ett begrepp. Sedan i somras har dock Nasdaq gått sämre än bredare börsindex som S&P 500, och frågan är om detta trendskifte är bestående. Om räntorna skulle fortsätta stiga i USA så ska högt värderade bolag, åtminstone teoretiskt, ta mer stryk än lågt värderade bolag.
* FAANG är en akronym för fem av USA-börsens mest populära teknikaktier: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google.
ASIEN Investeringarna har bromsat in | ![]() |
I Asien kretsar det mesta kring Kina. Fortsätter Kina att växa med sina sex procent per år kommer allt vara frid och fröjd. Men skulderna i ekonomin har ökat i en oroande takt. Om skuldbubblan spricker kommer det bli ett helt annat scenario. Detta är den främsta risken mot Asien och världsekonomin.
Att bedöma när bubblan ska spricka är omöjligt, inte minst för att det råder så begränsad insyn i de myndigheter och finansiella institutioner som styr kreditgivningen.
Vår bedömning är att Kina kommer att växa klart långsammare de tio kommande åren. Investeringarna har bromsat in till låga ensiffriga tillväxttal. I det korta perspektivet påverkas Kina av handelskonflikten med USA. Det finns ett ömsesidigt ekonomiskt beroende länderna emellan så förr eller senare kommer man sannolikt gräva ner stridsyxorna, men det kan dröja.
Bonus: För dig som är intresserad av Norden!
Som investerare i vår nya fond Nordic Equities får du en större bredd än i en Sverigefond. Den svenska börsen domineras av verkstadsbolag, medan den norska börsen domineras av oljebolag och laxproducenter. I Danmark är läkemedel, vindkraft och jordbruksprodukter stora industrier, medan skog- och stålindustri är stora i Finland. Många av dessa sektorer har olika konjunkturcykler, vilket man kan utnyttja som investerare.