Förvaltarintervju: Räntefokus på Norden

Karin Haraldsson om räntefonder, aktiv förvaltning och varför Norden är en attraktiv marknad.
Nyheter
Karin Lannebo Magasin 2 2017_nyhetsbild

Det finns många fördelar med räntefonder – inte minst för att de kan vara en trygg krockkudde i ditt sparande!

Karin Haraldsson har förvaltat Lannebos räntefonder sedan 2001.

»Marknadsläget med låg ränta innebär så klart en utmaning, men med Lannebos fokus på aktiv förvaltning öppnar sig också möjligheter.«

Karin investerar främst i företagsobligationer, i stället för statsobligationer. Kreditrisken blir lite högre, men också räntan.

När Lannebo Likviditetsfond startade 2001 var marknaden för företagsobligationer inte så stor, men sedan dess har den exploderat. Strategin har sedan start varit att handplocka obligationer baserat på egen analys av bolagen som emitterar obligationen.

»Vi investerar i bolag som har en affärsmodell vi förstår och tror på långsiktigt. Det är en av de stora uppsidorna med aktiv förvaltning«, säger Karin Haraldsson, som arbetar nära företagets aktieförvaltare och delar information och tankar med dem – en av fördelarna med att vara verksam i ett mindre bolag och en framgångsfaktor bakom Lannebo Fonder.

Guldkornen finns närmare än många förvaltare verkar tro.

»Den nordiska marknaden för företagsobligationer börjar få ganska lång historia och numera emitterar de flesta typer av bolag obligationer för att sprida sina finansieringskällor«, säger Karin Haraldsson.

Den nordiska marknaden erbjuder också riskspridning i form av olika branscher: Norge är mer inriktat på transport, energi och lax; Sverige på banker, fastigheter och verkstadsbolag, och Finland på tyngre industri och råvaror.

»Vad vi har gemensamt i Norden är att det finns en tydlig skillnad om vi jämför de nordiska marknaderna med de i Europa eller USA, som brukar vara betydligt mer volatila«, säger Karin Haraldsson.

Ränterisken brukar också vara högre på grund av att de flesta obligationer traditionellt har fast ränta och påverkas mer av en förändring i statsräntorna. I Norden ges ofta obligationer ut med en rörlig ränta och därmed minskar också ränterisken.

En annan skillnad är att många nordiska företag inte har någon officiell kreditrating från något ratinginstitut, alltså ett betyg som visar ett företags kreditvärdighet.

»Att skaffa sig ett ratingbetyg är både dyrt och tidskrävande, vilket inte passar alla nordiska bolag, som ofta är mindre men i många fall mer välskötta och stabila än amerikanska och europeiska. Bolagen behöver inte vara mindre bevakade utan följs av till exempel bankernas egna kreditanalytiker, men eftersom de saknar officiell rating, får de betala lite högre räntor«, säger Karin Haraldsson.

När bolagen finns på nära håll i Sverige och i våra nordiska grannländer är de dessutom lättare att ha en nära och tät kontakt med.

»Innan vi investerar vill vi träffa bolaget för att kunna sätta oss in i företagets siffror och tankar om framtiden. Vi vill också träffa ledningen med jämna mellanrum och få löpande information om utvecklingen i företaget.«

Mer om Lannebos räntefonder:
Lannebo High Yield
Lannebo Corporate Bond
Lannebo Likviditetsfond

Tänk på detta när du väljer räntefond!
• Titta på hur fonden har gått de senaste fem åren, och jämför med några andra inom samma riskklass. Har kurvan svängt kraftigt upp och ner, så kan det vara ett tecken på våghalsig förvaltning.
• Investerar fonden främst i statsobligationer som knappast ger plusränta i dagsläget? Då får fonden betala pengar för att låna ut pengar till staten. Och om räntorna i Sverige höjs kommer fonden tappa i värde.
• Vilken typ av investeringar gör fonden och hur stor kreditrisk är fonden villig att ta? Investerar fonden i bolag med låg eller hög kreditvärdighet och på vilka marknader investerar man? Vad har man för strategi, sprider man risken på hundratals bolag, för att inte drabbas allt för mycket om något går dåligt? Då är det svårt för förvaltningen att hålla god koll på samtliga investeringar – eller väljer man aktivt ut de bolag man tror på långsiktigt?

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Hållbarhetsrapport 2023

2023 var på många sätt ett omtumlande år som präglades av geopolitisk oro, hög inflation och snabba räntehöjningar som slog hårt mot hushåll och företag. Det sticker också ut som ett av de varmaste åren...

Läs mer

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer

Kommer börsen gå upp 2024?

Vad tror Peter Lagerlöf om 2024? Kommer räntorna gå upp? Blir det bättre tillväxt? Finns det förutsättningar för stigande börser? Spelar presidentvalet i USA någon roll? Peter Lagerlöf är förvaltare och investeringsansvarig på Lannebo....

Läs mer

Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på...

Läs mer

Företag måste sluta ducka för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald har seglat upp på den globala agendan och frågor som vatten, avfall och cirkulär ekonomi fått allt större uppmärksamhet. Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, diskuterar möjligheterna och utmaningarna ur ett investerarperspektiv....

Läs mer

Så blir 2024

Vart är världens och Sveriges ekonomi på väg? Har den gröna omställningen avstannat? Hur kommer det gå för den pressade fastighetsmarknaden? Vi bad fyra av Lannebos förvaltare att titta i kristallkulan och komma med sina...

Läs mer

Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Sparekonomen och börsprofilen Mohammed Salih hyllas för sina viktiga insatser för svenskarnas sparande och utses till Årets Sparprofil 2023....

Läs mer

Lannebo Live: Fastighetssektorn – nuläge och framtidsutsikter

Hur klarar sig noterade fastighetsbolag i rådande miljö och hur ser utsikterna framgent ut? Tobias Kaj och Philip Hallberg berättar om sin syn på fastighetssektorn och varför nu kan vara ett bra läge att investera...

Läs mer

”Det finns ingen möjlighet för bolagen att bromsa”

Hur kan vi skynda på omställningen mot en grön ekonomi? Vi pratade med Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om nya investerarinitiativ, problemet med dubbelmoral och hur Lannebo aktivt driver på resan mot ett mer hållbart...

Läs mer