Maria Nordqvist: ”Ett hållbarhetsarbete som inte sticker huvudet i sanden”

Äntligen försöker finansbranschen driva verklig förändring i hållbarhetsfrågorna. Det skriver Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo.

Maria.Nordqvist

”Sannolikt är vi en av de sista generationerna som ens har möjligheten att påverka klimatutvecklingen”. Med de orden inledde Frankrikes finans- och ekonomiminister Le Maire hållbarhetskonferensen PRI in Person i Paris förra veckan. Konferensen samlar 1 700 kapitalförvaltare som vill utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Jag har för Lannebos räkning varit där de senaste åren. I år känner jag mig särskilt optimistisk. Efter en period av ganska fluffiga mått och mål har branschen äntligen börjat hitta ett arbetssätt som kan skapa riktig påverkan.  Låt mig förklara i tre korta punkter.

Det går fort
Sedan klimatavtalet, Agenda 2030, förhandlades fram i Paris december 2015 har EU arbetat för fullt med att ta fram en handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt. De har bland annat skapat ett gemensamt system för definiering av klimatmässigt hållbara aktiviteter som är i linje med Parisavtalet. Detta välkomnas av marknaden men oroar såklart investerare som ska rapportera på fondnivå för saker som inte rapporteras av de underliggande bolagen.

Alla ska med
Äntligen känns det som att vi börjar lämna exkluderingståget och fokusera på att alla bolag ska packa och stå färdiga att hoppa på det riktiga hållbarhetståget. Insikten har ökat kring att det inte är en bra strategi att lämna bolag med större utmaningar därhän i händerna på ägare som inte bryr sig om en omställning till en mer hållbar framtid. Det tjänar ingen på. Med det sagt kan det finnas flera skäl till att inte investera i vissa bolag men att göra det ur en hållbarhetsaspekt blir lite som att sticka huvudet i sanden och hoppas att stormen blåser över.

Verklig påverkan
Nu handlar det om att göra verklig skillnad. Det är mindre fokus på att minska portföljernas klimatavtryck genom att sälja av bolag med stora utsläpp. Detta då vi investerare vet att de verkliga utsläppen inte minskas för att vi säljer våra aktier till någon annan. Utsläppen minskas genom åtaganden från bolagen om en förändrad klimatstrategi. Det bästa vi investerare kan göra är att engagera oss i bolagen och tala om vad vi som ägare förväntar oss av dem. Ju fler ägare som ställer krav desto bättre. Climate Action100+ är ett utmärkt exempel på när investerare tillsammans har uppnått effekt. Initiativet går ut på att påverka de bolagen i världen med allra störst utsläpp.

Som hållbarhetsansvarig på Lannebo är det särskilt glädjande att se dessa trender. Vi har tidvis stått ganska ensamma i att prioritera påverkansarbete före exkludering. Nu rör sig branschen åt vårt håll och jag är övertygad om att det gör att vi tillsammans kan göra betydligt större skillnad för världen.

Maria Nordqvist, Hållbarhetsansvarig Lannebo.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.