Lannebo Europe Green Transition – en fond utan kompromisser

Inte vilken grön fond som helst, utan av en mörkare nyans. Lannebo Europe Green Transition, som lanserades i höstas, kompromissar inte med hållbarheten.

2 minuter

GreenTransition sajt

Hur miljöfokuserade är egentligen gröna fonder? Inte tillräckligt, visar det sig. Ulrik Ellesgaard är en av fondförvaltarna bakom Lannebo Europe Green Transition, en nystartad fond som pekar mot den mörkgrönaste av nyanser.

”Tittar man på marknaden, så brukar gröna fonder ofta köpa storbolag med ett lågt koldioxidavtryck, såsom it- och läkemedelsföretag”, säger han.

Men investerare förväntar sig förstås något annat och mer: företag som är relevanta för en grön omställning. Ribban för den nystartade fonden är därför satt högre. Glöm jättebolagen, i stället satsar Ulrik Ellesgaard och hans kollegor på små och medelstora företag som jobbar mot en europeisk, grön omställning.

”Det är viktigt att vara exakt med vad vi definierar som grönt. Därför använder vi EU:s taxonomi och dess sex miljömål, där det bland annat ingår att begränsa klimatförändringar, att ställa om till cirkulär ekonomi och att förebygga miljöföroreningar.”

När fonden dessutom förvaltas av den prisbelönade danska trion Ulrik Ellesgaard, Carsten Dehn och Philip Andreasen kan man förvänta sig fullt fokus på att hitta bolag som både levererar i form av avkastning och i resan mot en grön omställning.

Fem mörkgröna bolag som fonden har investerat i: 

Spie

Börsnoterat i Frankrike, men med en verksamhet som sträcker sig över hela Europa. Spie arbetar med tekniska affärslösningar som rör bland annat energieffektivitet och smart mobilitet. Spie har goda utsikter att växa lönsamt, särskilt tack vare postpandemiska stimulanspaket såsom EU:s gröna giv och Repower EU.

Renewi

Med Beneluxregionen som marknad samlar Renewi in avfall från företag och privatpersoner och återvinner det till värdefulla råmaterial och energi. Med en affärsmodell som bygger på en cirkulär ekonomi lyses framtiden upp av den generella trenden med att återvinna så mycket som möjligt ur sopor.

Nexans

En av världens största tillverkare av kablar har sitt högkvarter i Frankrike. Till 2024 satsar Nexans på att bli ett rent elektrifieringsföretag. Att bygga ut elektrisk infrastruktur är en flaskhals i den växande elektrifieringen som syftar till att öka användningen av förnybar energi – och särskilt i Europa.

Vossloh

Ett tyskt företag med en världsmarknad. De erbjuder tjänster och komponenter för att bygga och underhålla olika typer av spårvägar och snabbspårvägar. Vossloh spelar en viktig roll i att möjliggöra koldioxidsnål kollektivtrafik i en tid där vi behöver minska bil- och flygtrafiken.

Belimo

Schweiziska Belimo levererar energieffektiva enheter för att styra värme, ventilation och luftkonditionering i byggnader. Deras produkter spelar en stor roll för att minska energianvändningen i byggnader, som är en av samtidens största energislukare. De har goda chanser till försäljningstillväxt, inte minst med de höga elpriserna som vi ser just nu, men också med de skärpta reglerna för koldioxidutsläpp.

“Det är viktigt att vara exakt med vad vi definierar som grönt. Därför använder vi EU:s taxonomi och dess sex miljömål.”


Lannebo Europe Green Transition

En aktivt förvaltad fond fokuserad på aktier i små och medelstora bolag som bidrar till den gröna omställningen i Europa. Klassificerad mörkgrön (artikel 9) enligt EU:s disclosureförordning.

Förvaltare: Carsten Dehn, Ulrik Ellesgaard och Philip Andreasen.

Text: Sofia Hallström
Illustration: Kai Ristilä

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

MicrosoftTeams-image (12)

24 feb. 2023

Vi sänker avgiften i Sustainable Corporate Bond

Förra året fusionerade vi två av Lannebos företagsobligationsfonder för att kunna sänka de administrativa kostnaderna. Därför är vi nu glada över att kunna erbjuda en lägre avgift i Lannebo Sustainable Corporate Bond.

City_16-9

28 feb. 2023

Stark start men hur blir resten av året?

Rekordhög inflation, stigande räntor och en orolig omvärld. Att förutspå hur marknaden utvecklar sig under året är ingen enkel uppgift. Vi frågade tre av Lannebos fondförvaltare hur de tror att året blir.

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

09 mars 2023

Comeback för räntor – så mycket avkastar räntefonderna

Stigande marknadsräntor innebär stigande förräntningstakt i företagsobligationsfonder. Se förräntningstakten för Lannebos fonder.