Intervju: ”Uppdraget att hantera risk”

Stresstest. Kvantitativa modeller. Och sunt förnuft. Förvaltare Johan Ståhl och riskansvarig Fredrik Silfver beskriver olika perspektiv på riskanalys.

Johan Ståhl o Fredrik Silfver

Risk är ofrånkomligt i alla typer av kapitalförvaltning. Både som ord och som realitet. Värdet på aktier – liksom andra tillgångsslag som räntepapper och valutor – rör sig upp och ner och går sällan att prognostisera.
“Som fondförvaltare är mitt jobb att ta en risk. Men det ska vara en kalkylerad risk”, säger Johan Ståhl som förvaltar Lannebo Småbolag.

Lannebos förhållningssätt till finansiell risk kan sammanfattas: sunt förnuft. De olika fondernas riskprofiler och placeringsstrategier skiljer sig alla åt, men det finns flera röda trådar som går genom samtliga fonder. Att enbart investera i aktier och obligationer där respektive förvaltare förstår sig på bolaget är en. Att fokusera på nedsidan, alltså hur mycket en aktie eller obligation kan gå ned, i stället för på uppsidan, alltså hur mycket värdet kan gå upp, är en annan. I förvaltning är det viktigt att undvika stora värdeminskningar, så kallade minor. Över tid har det varit lika viktigt som att hitta aktier med god kursutveckling. För att ta igen en värdeminskning på 50 procent krävs en värdeökning på 100 procent.

“När jag analyserar risken i de olika fonderna utgår jag från nivåerna för de relevanta typer av risker respektive fond är exponerad mot”, säger Fredrik Silfver.
Hans jobb går i korthet ut på att kontrollera förvaltarnas investeringar. I praktiken innebär det att han dels följer upp krav på riskspridning men även grad av aktiv förvaltning, dels analyserar de olika fonderna med hjälp av kvantitativa modeller. Han simulerar utvecklingen med hjälp av så kallade stresstester av olika scenarier i fonderna. Vad händer med fonden om det sker stora uttag av kapital? Hur påverkas det förvaltade kapitalet av en högre volatilitet på aktiemarknaderna eller en stigande kreditrisk? Dessutom måste han godkänna alla nyinvesteringar som förvaltarna av Lannebos 16 fonder planerar att genomföra.

“Varje fondförvaltare har ju en egen riskmedvetenhet och fokuserar på riskerna i de bolag som fonden investerar i. Fredrik fungerar som en kontrollinstans och gör sina analyser utifrån ett annat perspektiv än det vi använder och tittar på kvantitativa risker”, säger Johan Ståhl.

Fredrik Silfver för en löpande dialog med förvaltarna om fondernas olika exponeringar och investeringar.
“När en ansökan om nyinvestering kommer till mig är den väl övervägd, förvaltarna har en hög riskmedvetenhet. Samtidigt är det av yttersta vikt att jag i alla lägen arbetar oberoende av förvaltningen och alla beslut tar jag självständigt”, säger Fredrik.

Han får medhåll av Johan, som påpekar att det är andra människors privata pengar Lannebo har i uppdrag att förvalta. I likhet med sina kollegor på Lannebo har han en ytterst restriktiv inställning till det här med risk:
“För att skapa avkastning måste vi förvaltare ta en risk, men det måste vara en risk som går att överblicka.”

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.