Event med förvaltarna

Två topp-presterande danskar, vi kan skapa avkastning i räntefonder och vikten av att inte bli kompis med investeringsbolagen – det var några av budskapen när Lannebo Fonder bjöd in 200 kunder till Fotografiska museet.

Förvaltare Lannebo Europa Småbolag

När Lannebo Fonders kunder bjöds in till en träff med fondförvaltarna var budskapen och insikterna många. Frågorna från publiken handlade om läget i Europa, varför småbolag är intressanta och vad som driver tillväxt. 

Fotografiska museet, Stockholm den 4 oktober 2016
”Varför två danskar?”, ordförande Göran Espelund
”Det ekonomiska läget”, förvaltare Peter Lagerlöf
”Hur skapa avkastning i en räntefond?”förvaltare Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach
”Varför Europeiska småbolag?” förvaltare Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard


Ordförande Göran Espelund
inledde presentationen med att berätta om den nya fonden Lannebo Europa Småbolag:

”Ni kanske undrar varför vi tar in två danskar? Svaret är enkelt. De är de bästa. Vi på Lannebo Fonder har ytterst höga ambitioner. Vi vill vara i världsklass inom våra fondkategorier. Med vår framgång inom Sverige, Norden och småbolag är det naturligt att bredda utbudet med en europeisk småbolagsfond. Och då vill vi såklart ha in de bästa förvaltarna till Lannebo Europa Småbolag. Men det räcker inte. De måste dela vår övertygelse om vikten av aktiv förvaltning och det värde det skapar för er kunder. Vi har ”känt på varandra” ordentligt och säkerställt våra inställningar. Nu vet jag att vi delar uppfattning.

För många handlar aktiv förvaltning om att ha en fond vars sammansättning av bolag avviker från börsindex, men det är bara en del av aktiv förvaltning. För oss handlar aktiv förvaltning om att träffa bolagen, delta i valberedningar, vara kritiska, ha en ytterst noggrann process för analys och djupdyka i bolagets finansiella position och marknadsutsikter. Detta delar vi med Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard och nu ska de förvalta Lannebo Europa Småbolag som startar den 17 oktober.

Peter

”Tillväxten i Europa är bättre än sitt rykte”, sa förvaltare och makroekonom Peter Lagerlöf och visade hur Europas tillväxt varit starkare än USA:s de senaste tre kvartalen, främst på grund av att tillväxten här drivs av både konsumtion och investeringar (investeringstakten i USA är lägre). Peter Lagerlöf fortsatte med prognoser för 2017, bl.a. med förväntad global BNP på 3% och fortsatt låg inflation. Han avslutade med att visa hur avkastning från olika tillgångsslag fördelat sig de senaste 20 åren.”Den årliga avkastningen de senaste 20 åren har fördelat sig på 10,5% för aktier, 5,5% för obligationer, 3,3% för råvaror och 2,3% för kassa.

Mot bakgrund av detta skulle jag säga att man över tid får väldigt bra betalt för risken i en väldiversifierad portfölj”, avslutade Peter.

Räntefonder

”Vi har en unik situation med negativ statsränta, men det går att skapa avkastning i räntefonder”, inledde ränteförvaltare Katarina Ponsbach och visade hur Lannebo Fonders tre räntefonder investerar i företagsobligationer. ”Vi lånar ut pengar till bolag som vi förstår och tror på långsiktigt, de som har stabila balansräkningar, starka ledningar och goda marknadspositioner. Vi letar inte efter den högsta tillväxtpotentialen, utan de mest stabila bolagen. Då kan vi räkna med att få den avtalade räntan under hela löptiden och vi skapar långsiktig avkastning för våra kunder”, fortsatte Katarina.

Förvaltarkollegan Karin Haraldsson berättade om några intressanta bolag där de köpt obligationer, t.ex. norska färjerederiet Color Line. Bolaget har stabila finanser, verkar i en konjunktur-okänslig bransch, har starka ägare och är en vinnare på lågt oljepris.

Från publiken kom frågan: ”För vem passar räntefonder egentligen?” Karin svarade: ”För den som vill placera på några års sikt, som är missnöjd med bankernas räntekonto och som därför kan tänka sig en lite högre risk jämfört med ett bankkonto men inte vill investera i en aktiefond.”

Ulrik1
” Av Europas 9 000 börsnoterade bolag är 8 000 småbolag. Vi har investerat i dem i 10 år och har superkoll på dem. Det är en förutsättning för att kunna fånga investeringsmöjligheter tidigt och samtidigt ha en djup och tydlig bild av bolagets risk och framtidsutsikter.”, inledde Ulrik Ellesgaard och fortsatte: ”Faktum är att färre analytiker följer småbolagen, vilket skapar möjligheter att hitta bolag som andra inte ser. Det gör att vi kan köpa aktier till fördelaktiga priser och följa med tidigt på en stabil tillväxtresa. Vi följer bolagen ytterst noggrant och om vi inte längre tror på dem tvekar vi inte att sälja. Det gäller att vara disciplinerad både inför köp och försäljning. Vi är aldrig kompisar med företagsledningarna och vi är mycket kritiska för att inte missa risker.”

Carsten

Carsten Dehn visade hur han och kollegan Ulrik har en strukturerad process och filosofi som de följer inför, under och efter varje investering. ”Vi lär av våra framgångar och misstag. Det är lång erfarenhet och ett stort nätverk som byggt upp vår process.”

En gäst i publiken frågade: ”Jag har en europeisk småbolagsfond från en annan förvaltare som gått uselt. Jag är skeptisk till Europa, där är skakigt och jag vet inte om jag kan tro på småbolagen på den marknaden. Varför skulle jag investera i er europeiska småbolagsfond?” Carsten svarade: ”Europa har 8 000 börsnoterade småbolag. Bland dem finns stabila företag med starka positioner, vi känner många av dem och vi följer dem mer noggrant än andra. De bolagen finns oavsett en skakig geo- och finanspolitisk situation. Det är genom vår aktiva förvaltning vi hittar dem och följer dem. Om du skulle följa index förstår jag att du är skeptisk, men med aktiv förvaltning hittar vi de bolag som på lång sikt kan skapa högre avkastning än de stora bolagen, oavsett marknadsläge”, avslutade Carsten Dehn.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.