- Nyheter
Amerikanska presidentvalet: viss positiv effekt men stor osäkerhet
Tre dagar har gått sedan Donald Trumps skräll som segrare i det amerikanska presidentvalet. Lannebo Fonders förvaltare kommenterar det nya läget.

Lannebo Fonder fokuserar som alltid på att investera i välskötta bolag med rimliga värderingar och goda tillväxtmöjligheter. Vi positionerar oss alltså inte annorlunda på grund av maktskiftet i USA, men följer naturligtvis utvecklingen noga.
Peter Lagerlöf, makroekonom och förvaltare av Lannebo Mixfond.
Hur förändras den ekonomiska politiken med Donald Trump som ny president?
Mycket är fortfarande oklart. Trump ska gå från affärsman till statsman och världsledare och osäkerhetsfaktorerna är många kring vilka politiska förslag som blir genomförbara, hur hans stab byggs upp och vilka prioriteringar som kommer att göras. Men signalerna är tydliga; det kommer att blir mer infrastrukturinvesteringar och lägre bolagsskatter. Det är en väsentlig förändring jämfört med de senaste åren. Eftersom det republikanska partiet är i majoritet i kongressens båda kamrar kommer det också bli lättare för den nya presidenten att få igenom förändringar.
Mer investeringar och lägre bolagsskatter borde innebära högre tillväxt de kommande åren. Men det lär också innebära att räntorna stiger och att Federal Reserve stramar åt penningpolitiken från dagens väldigt tongivande inriktning.
Hur ska infrastrukturinvesteringarna finansieras?
Den federala budgeten visar fortfarande underskott och statsskulden har vuxit under senaste åren. Det är därför troligt att den privata sektorn måste spela en betydande roll för att kunna genomföra en stor infrastruktursatsning.
Vilka effekter får USA:s finanspolitik internationellt?
Ser man över historien är det ofta USA som har satt dagordningen i olika internationella ekonomiska samarbeten. Om de ger grönt ljus för en mer expansiv finanspolitik, brukar andra länder följa efter, vilket är positivt för de globala tillväxtutsikterna på kort sikt.
Vilka risker är mest framträdande än så länge?
Det finns givetvis massor av osäkerhet kring valet av en kontroversiell och politiskt oprövad person som ny president för världens största ekonomi. En uppenbar risk är att det kan komma förändringar som försämrar villkoren för internationell handel. En annan är hur politiska samarbeten förändras.
Martin Wallin, förvaltare av aktiefonden Lannebo Sverige.
Hur påverkas du som förvaltare av utfallet av det amerikanska presidentvalet?
Vi investerar i stabila bolag med god lönsamhet, hög marknadsandel, stark ledning, lovande tillväxt och rimliga värderingar. Investeringsfilosofin är intakt oavsett det amerikanska valet, men vi håller extra koll på verkstadsbolagen.
Varför bevakar ni verkstadsbolagen särskilt?
Alla verkstadsbolag som vi bedömer som intressanta har direkt eller indirekt exponering mot efterfrågan i amerikansk ekonomi. De senaste åren har volymerna varit skrala i USA, men värderingarna ändå höga. Om Donald Trump gör verklighet av sitt löfte om infrastruktursatsningar förväntar vi oss ökade volymer för de flesta svenska verkstadsbolag. Det är förstås positivt och kan motivera de höga värderingarna som råder idag. Då kanske vi investerar mer.
Så Trumps infrastruktursatsningar kan få positiv effekt, vad kan bli negativt?
Mycket är osäkert. Men den protektionism som Trump signalerat kan förstås få stora negativa konsekvenser, exempelvis för asiastiska ekonomier. Om inflationen stiger som följd av stimulanserna kommer avkastningskraven öka vilket sätter press på bolagens värderingar. Men allt är mycket oklart.
Claes Murander, förvaltare av teknologifonden Lannebo Vision.
Hur påverkas du som förvaltare av utfallet av det amerikanska presidentvalet?
Teknologifonden Lannebo Vision har ungefär 70% investerat i amerikanska bolag. Som aktiv förvaltare koncentrerar jag mig på bolagen och gör inga investeringar som följd av politiska händelser. Men självklart är jag särskilt vaksam på finanspolitiska effekter som kan påverka de bolag jag investerar i eller funderar att investera i.
Något exempel på finanspolitiska effekter?
Många teknologibolag har starka kassor och stora delar av kapitalet finns utanför USA. Donald Trump har signalerat möjligheter till så kallad skatteamnesti vilket eventuellt skulle kunna få stora, amerikanska teknologibolag att ta hem kapital för att exempelvis investera i verksamheterna samt ge utdelning till aktieägarna. Det är förstås positivt för oss som investerar.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev
