Bokföra tjänstepension

Ansvarar du för de anställdas tjänstepension eller funderar du på hur du ska göra med pensionen som egenföretagare? Här berättar vi hur du går tillväga när du ska bokföra tjänstepensionen och vilka alternativ till tjänstepension egenföretagare har.

Bokföra tjänstepension

Så bokför du tjänstepension

1. Teckna tjänstepensionsavtal

Först och främst behöver du teckna tjänstepensionsavtal för en eller flera anställda hos en bank, ett försäkringsbolag eller annat bolag som förvaltar tjänstepension. Tjänstepensionsavtalet påverkar inte hur tjänstepensionen bokförs.

2. Betala in tjänstepension

Som arbetsgivare betalar du in de anställdas tjänstepension varje månad, det görs i de allra flesta fall via autogiro eller faktura.

3. Bokför tjänstepension

När du bokför tjänstepensionen uppger du hur stor summa du har betalat in till det bolag som förvaltar pensionen, samt hur mycket skatt som företaget ska betala till Skatteverket för pensionsförmånerna. Skattesatsen är 24,26 % av beloppet.

Exempel:

Konto*BenämningDebetKredit
1930Checkräkningskonto10 000.00
7413Företagarplan10 000.00
7533Särskild löneskatt pension2426.00
2732Avräkning särskild löneskatt pension2426.00

*Observera att kontonumren endast är exempel.

4. Redovisa skatten i företagets deklaration

Den sammanlagda skatten ska sedan redovisas i företagets skattedeklaration. Då uppger du hur mycket pension du har betalat in så beräknas skatten utifrån det beloppet.

Exempel:

Underlag för särskild löneskatt
1.4 Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader50 607.00
1.5 Negativt underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader

 

Du som inte har tjänstepension

Tjänstepensionen är en viktig del av din totala pension, och om du inte får tjänstepension från din arbetsgivare eller är egenföretagare behöver du sköta det sparandet själv. En tumregel är att spara ungefär 4,5 % av din inkomst till pensionen, men spara gärna mer än så om du har möjlighet för att leva gott på ålderns höst. Historisk avkastning har visat att det ofta är förmånligt att spara i fonder med relativt hög risk, eftersom du då kan få god avkastning på ditt sparande. Hos Lannebo kan du välja fonder så att risken du tar och bolagen du investerar i passar dina preferenser.