Hållbarhetsrisker
Medvetenhet kring hållbarhetsrisker i investeringar är en förutsättning för att skapa långsiktigt värde. Här berättar vi mer om olika hållbarhetsrisker kopplade till företag, och hur vi beaktar och agerar utifrån dem när vi fattar våra investeringsbeslut.
Vad är hållbarhetsrisk?
Hållbarhetsrisker är de händelser eller omständigheter som kan ha en stor negativ inverkan på en investerings värde inom områdena miljö, social påverkan och bolagsstyrning (ESG). Genom att analysera bolag utifrån dessa områden kan investerare bedöma vilka finansiella risker och möjligheter som olika bolag medför, begränsa den potentiella negativa avkastningen som en incident kan medföra och göra långsiktigt hållbara placeringar.
Läs mer: Hållbarhet
Typer av hållbarhetsrisker
I bedömningen av hållbarhetsrisker utgår Lannebo från en internationell branschstandard som kallas för ESG (Environmental, Social & Governance). Enligt standarden kan riskerna delas in i tre områden:
- Miljö
Hållbarhetsrisker kopplade till miljö och klimat kan till exempel utgöras av utsläpp eller om verksamheten leder till en minskning av biologisk mångfald. Eftersom såväl människor som företag är beroende av jordens ekosystemtjänster för att överleva utgör verksamheter som har en direkt negativ inverkan på dessa en stor finansiell risk.
- Social påverkan
Det finns en finansiell risk med företag som har en negativ inverkan på människorna som på ett eller annat sätt är involverade i eller är berörda av verksamheten, eftersom bolaget inte skulle existera utan dem. Några områden som ingår i kriteriet är arbetsvillkor, jämlikhet, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö.
- Bolagsstyrning
Att företag sköts på ett hedersamt och transparent sätt är en förutsättning för att de ska utvecklas i önskad riktning och minimera de finansiella risker som kan uppstå. Bolagets styrelsesammansättning, ledningsstruktur, hållbarhetsredovisning, affärsetik, strategier, regelefterlevnad och antikorruptionsarbete är några områden som ses över i bedömningen.
Läs mer: Hållbara fonder
Hur integreras hållbarhetsrisker i investeringsbeslut?
Förvaltarna integrerar miljö-, sociala och bolagsstyrningsfaktorer via fondbolagets egen hållbarhetsanalys, som är en del av den bolagsanalys som ligger till grund för investeringsbeslutet. Analysen inkluderar indikatorer som mäter uppfyllandet av fondens främjande egenskaper samt de huvudsakliga negativa konsekvenser som investeringen medför. I hållbarhetsanalysen utvärderas företagets policys, bolagsstyrning och annan relevant publik information, till exempel årsredovisning och hållbarhetsrapport. Ytterligare information erhålls vid företagspresentationer, bolagsdialoger eller vid platsbesök.
Syftet med hållbarhetsanalysen är att identifiera bolag som bedriver sin verksamhet på ett hållbart sätt, samt att identifiera deras exponering mot hållbarhetsrisker och i vilken utsträckning dessa hanteras. Resultatet av hållbarhetsanalysen ger förvaltarna relevant information om sociala, miljö- och styrningsrelaterade faktorer, och för att ett bolag ska få ingå i en fond måste den uppnå en viss nivå. Fondens innehav utvärderas sedan kontinuerligt och bolag som inte når de uppsatta kriterierna kan komma att avyttras.
Vilka bolag exkluderas från Lannebos fondportfölj?
Lannebo väljer aktivt bort bolag som är verksamma inom branscher eller verksamhetsområden som bedöms ha stora utmaningar gällande hållbarhet. Detta innefattar till exempel bolag som bryter mot internationella konventioner relaterade till miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt eller bekämpning av korruption, samt bolag som är verksamma inom fossila bränslen. Vi investerar inte heller i bolag som är involverade i kontroversiella vapen eller där mer än 5 procent av bolagets omsättning kommer från produktion och/eller distribution av tobak, cannabis, alkohol, vapen, spel eller pornografi. Du hittar samtliga exkluderingskriterier i Lannebos Hållbarhetspolicy. Dessa upprätthålls genom screening av samtliga bolag, både före investeringstillfället samt under ägandet av bolaget, för att löpande säkerställa efterlevnad.
Här kan du läsa mer om Lannebos hållbarhetsarbete kopplat till våra fonder.
Vanliga frågor om hållbarhetsrisker
Vad menas med hållbarhetsrisk?
Hållbarhetsrisk är ett begrepp som avser de händelser eller omständigheter som kan skapa finansiella risker kopplade till miljö, sociala förhållanden och bolagsstyrning.
Vilka är de vanligaste hållbarhetsriskerna som företag står inför?
Klimatförändringar, resursbrist och social ojämlikhet är några av de vanligaste hållbarhetsriskerna som företag utsätts för.
Hur kan företag identifiera sina hållbarhetsrisker?
Företag kan identifiera och kartlägga hållbarhetsrisker genom verktyg och ramverk som GRI Standards och ISO 26000.
Vilka åtgärder kan företag vidta för att hantera hållbarhetsrisker?
Några viktiga steg för att hantera hållbarhetsrisker är att integrera hållbarhet i företagets affärsstrategi och implementera effektiva ekonomiska styrmedel.
Varför är det viktigt att rapportera hållbarhetsrisker?
Transparens om hållbarhetsrisker stärker företagens trovärdighet och kan bidra till bättre riskhantering och långsiktig lönsamhet.