Trygg framtid

Sparande har i Sverige varit mer än en dygd, det har varit en del av den svenska folksjälen. Något som varit bra för landet och en trygghet för invånarna. Men när statliga incitament för långsiktigt sparande har försvunnit så står vi vid ett vägskäl. Vi har pratat med Göran Espelund, medgrundare, och Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om hur vi ska uppmuntra och säkerställa ett framtida sparande.
Nyheter

Det finns två värden som definierar den svenska folksjälen. Att arbeta och att spara. Dessa värden har vi allt att vinna på att föra vidare till kommande generationer. Det menar Göran Espelund, medgrundare av Lannebo.

För invånarna i norra Europa har sparande varit en fråga om liv och död historiskt. Kanske var det därför som sparbanksrörelsen fick ett så starkt fäste i Sverige när den introducerades under 1800-talet. Under 1980-talet introducerades dessutom möjligheten för vanliga sparare att flytta kapital från bankboken till allemansfonder. Den statligt subventionerade sparformen fick svenskarna att bli ett av världens mest fondsparande folk.

Aktier och fonder blev något för alla, inte bara för de rikaste. Spartraditionen fortsatte under 2000-talet med skattegynnat privat pensionssparande. Men nu, år 2021, står vi för första gången på flera generationer utan några statliga ekonomiska incitament till långsiktigt sparande.

“Det tycker jag är synd. Mitt förslag är att man inför en offentlig subvention på långsiktigt sparande. Se det som en passning till politikerna. För min del kan det både handla om skattelindring för privat pensionssparande och enskilt sparande utanför pensionssystemet. Det skulle ge ett större fokus på individuellt sparande som lär vara en viktig del av människors framtida pensioner”, säger Göran Espelund.

“Samhället håller på att glida isär. Utvecklingen gör att fler kommer att behöva komplettera sin pension med eget sparande framöver.”

Göran Espelund kan känna en viss stolthet över att han som medgrundare till Lannebo har varit med och bidragit till ett ökat långsiktigt sparande i aktiefonder. Han ser det som en sorts samhällsinsats som har gjort att fondspararna har fått ta del av Stockholmsbörsens relativt höga avkastning över tid sedan 1980-talet. Paradexemplet är att ett sparande på 1 000 kronor i månaden i Lannebos småbolagsfond sedan starten har vuxit till ett sparkapital på 1,5 miljoner kronor. Så stark är ränta-på-ränta-effekten när investeringarna görs på aktiemarknaden.

Läs mer: 10 lönsamma tips för bästa sparandet

“Jag har full förståelse för att en 20-åring inte tänker på hur privatekonomin ser ut om 50 år. Det är naturligt. Men det är på lång sikt som investeringar i aktier och fonder verkligen lönar sig. Nyckeln till framgång på aktiemarknaden är tid. Unga människor som börjar sitt första arbete eller engagerar sig i ett startup-företag kanske inte har tjänstepension. Då kan det vara värdefullt att inleda ett eget långsiktigt sparande tidigt.”

Pandemin har under 2020 satt fingret på behovet av ett långsiktigt sparande. Likt 1800-talets missväxtår har pandemin tydliggjort skillnaden mellan individer som har ett sparande och de som inte har det.
“Individer med ett finansiellt kapital har klarat sig bra under coronakrisen, men de som inte har något eget sparande och kanske blivit av med jobbet har haft det tufft. På det sättet håller samhället på att glida isär. Utvecklingen gör att fler kommer att behöva komplettera sin pension med eget sparande framöver. Det gäller för individen att se om sitt hus.”

SPARFAKTA: Så sparar vi

  1. Nio av tio uppger att de sparar.
  2. 65 procent sparar i fonder. 29 procent även i aktier.
  3. Hälften har ett sparkapital på minst 100 000 kronor. 20 procent har mer än 500 000 kronor.
  4. Sex av tio uppger att de har kunskap om hur risk påverkar avkastning.
  5. Andelen som sparar i fonder är högst bland 40–49-åringarna och 30–39-åringarna är de som i högre utsträckning sparar i aktier.

Källa: Affärsvärlden

Samma år som Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, började i finansbranschen frälste Al Gore världen med sin film En obekväm sanning som satte klimatkrisen på agendan. Men frågan dog i samband med finanskrisen 2007 och 2008. I ett slag hade världen inte råd längre. Sedan dess har det hänt en hel del inom politiken och näringslivet med Parisavtalet, FN:s 17 globala mål och nationella agendor som morot och piska. Hållbarhet är i dag en megatrend och rörelse i tiden som inte ens en pandemi kan stoppa.

“När jag började i finansbranschen 2006 använde vi inte ordet hållbarhet. I dag är det en självklar del av affären som genomsyrar allt. Hållbarhet är lönsamt. Bolag med hållbarhetscase är populära på börsen och deras aktiekurser har en tendens att skjuta i höjden. Bolagen har tagit stora kliv under det senaste decenniet och engagemanget är reellt. Det har till och med stärkts under coronapandemin”, säger Maria Nordqvist.

Även opinionsläget och konsumenttrycket är stabilt. De medvetna konsumenterna driver på utvecklingen. När vi handlar kläder, mat och reser reflekterar vi över hur företagen hanterar hållbarhetsfrågor. I dag är det självklart att köpa leksaker som inte innehåller giftiga kemikalier och de som har möjlighet betalar gärna lite mer för ekologiska livsmedel. Men hos konsumenterna finns det än så länge inte samma mognad när det gäller valet av fonder och förvaltare.

“Tröskeln är högre när det gäller sparande. Konsumenterna gör inte lika medvetna val på fondmarknaden. Jag tror inte att man inser hur mycket man faktiskt kan påverka utvecklingen genom att placera sitt sparande hos aktiva fondförvaltare som gör ansvarsfulla investeringar och påverkar bolagen i rätt riktning.”

Hur ska man då göra för att orientera sig i det enorma utbudet? Det finns många “hållbara fonder” att välja mellan i dag. Men hållbarhet är inte bara ett ord. Det gäller att förvaltarna och fondbolagen visar i handling att de lever upp till det de lovar.

Läs mer: Hållbara fonder Varför ska jag välja det?

“Mitt råd är att leta bland aktiva oberoende förvaltare och undersöka deras investeringsfilosofi. De behöver ha kunskap och tid att analysera hållbarheten i bolagen för att kunna fatta så bra investeringsbeslut som möjligt. Det är ett kvalitetsarbete som tar tid. En indexfond som sköts av datorer kan inte göra det. Det säger sig självt.”

Resultatet ser man i den historiska statistiken. Bra värderingar, bra bolag och bra avkastning hör ihop. Det är en perfekt kombination, menar Maria Nordqvist. Hon uppmanar fondsparare att ta framtiden i sina egna händer. Det gäller särskilt unga människor. Ju tidigare man börjar spara, desto bättre.

De yngre generationerna tar klimathotet på största allvar och ser det som en självklarhet att företagen som de ska arbeta hos och handla varor och tjänster av är hållbara. Det gör att Maria Nordqvist är övertygad om att unga människors engagemang i frågor kring hållbarhet och klimat kommer att vara avgörande för utvecklingen på aktiemarknaden under de närmaste decennierna. Företag behöver ständigt sträva efter att förbättra verksamheten i hållbar riktning. Som privatperson kan man också göra skillnad. Inte minst genom att placera sitt sparande i hållbara fonder.

Maria Nordqvists tre sparråd:

  1. Gör research och jämför aktiva förvaltare och hållbara fonder.
  2.  Välj ut tre till fem hållbara fonder och lägg upp ett månadssparande.
  3. Börja spara tidigt i livet. Om du inte redan har gjort det, börja i dag!

Text: Anders Ström

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...

Läs mer

Det gröna skiftet är en otrolig affärspotential

Under Niklas Stenbergs sex år som vd för Addtech har teknikkoncernen fortsatt att växa och utvecklas, trots flera utmaningar. Stenberg tillskriver framgångarna den unika Addtechkulturen och ett gott samarbete med Lannebo....

Läs mer

Så sparar vi!

Hur sparar Lannebos egen personal och vilket är deras bästa spartips? Vi pratade med fyra medarbetare från fyra olika avdelningar. Så här tänker de!...

Läs mer

Låt tiden arbeta för dig!

Stora pengar kommer sällan över en natt. Vi har pratat med Peter Lagerlöf, inte bara en förvaltare av flera Lannebofonder, utan en av Sveriges mest aktade analytiker och en varm anhängare av tålmodigt sparande....

Läs mer

Spara för livet

Katarina Halvarson har sparat i snart 65 år och är en trogen besökare på Lannebos event. Ofta har hon sina barnbarn Tor och Nils med sig. »Lannebo har en öppenhet som är ganska speciell«, säger...

Läs mer

Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång....

Läs mer

Varför investera i en fastighetsfond?

Varför investera i en fastighetsfond? Hur påverkar ränteläget fastighetsbolagen? Och vad gör Lannebo Fastighetsfond unik jämfört med konkurrenterna?...

Läs mer

Lannebo Småbolag – En ledande PPM-fond!

Tänk dig ett system där varje svensk kan påverka sin framtida pension genom att välja hur delar av den ska investeras. Det är precis vad Premiepensionssystemet (PPM) erbjuder, och nu firar det snart 25 år....

Läs mer

Fastigheter i all ära – men god ledning är avgörande

Tobias Kaj och Philip Hallberg förvaltar Lannebos fastighetsfonder. De har följt noterade fastighetsbolag under lång tid och värdesätter en god ledning som har förmågan att fatta kloka investeringsbeslut och i slutändan generera värde för aktieägarna....

Läs mer

Hur jobbar Lannebo med hållbarhet?

För oss är det självklart att bolagen måste prioritera en långsiktigt hållbar utveckling för att säkerställa sin plats på marknaden i framtiden. Därför gör vi en grundlig hållbarhetsanalys av bolagen vi investerar i för att...

Läs mer