Lannebos hållbara fonder – allt du behöver veta
På Lannebo lägger vi stor vikt vid hållbarhet eftersom vi ser det som en huvudingrediens till god och långsiktig avkastning. Här berättar vi mer om hur vi definierar hållbarhet och vad som utmärker våra hållbara fonder.
Vad är en hållbar fond enligt Lannebo?
För att en fond ska räknas som hållbar krävs att de bolag den investerar i arbetar aktivt för att främja miljö och samhälle, samt följer praxis för god ägarstyrning – en internationell branschstandard som kallas för ESG (Environmental, Social & Governance). I grund och botten handlar det om att verksamheten ska drivas på ett sådant sätt att dess existens inte är beroende av ändliga resurser eller medför negativa konsekvenser för människor och omvärld. Det är svårt att skapa en långsiktigt hållbar verksamhet utan god ledning och företagskultur, och därför lägger vi extra stort fokus på verksamhetens ägarstyrning.
Läs mer om vad en hållbar investering är för oss på Lannebo.
Regelverk kring hållbara fonder
SFDR
Sedan 2021 finns en EU-förordning, Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), som reglerar hur fondbolag ska informera om hållbarhetsfaktorer och vad som får klassas som en hållbar investering. Syftet med regelverket är att det ska bli enklare för investerare att jämföra olika produkter.
EU-taxonomin
Taxonomin är ett regelverk från EU som syftar till att underlätta klassificeringen av hållbara investeringar, med det långsiktiga målet att uppfylla Parisavtalets krav på klimatneutralitet till år 2050. För att en verksamhet ska bedömas som hållbar måste den bidra till ett av taxonomins sex miljömål, och den får inte förhindra genomförandet av något av de övriga målen.
Eu-taxonomins miljömål:
- begränsning av klimatförändringar
- anpassning till klimatförändringar
- hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
- övergång till en cirkulär ekonomi
- förebyggande och kontroll av föroreningar
- skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem.
Hur säkerställer Lannebo att en fond är hållbar?
För att säkerställa att såväl nya som befintliga investeringar i våra hållbarhetsfonder uppfyller kraven för hållbarhet utgår vi från vår tre-stegs-modell där vi ställer följande frågor:
1. Bidrar investeringen till hållbarhetsmål?
För att vi ska anse att en investering är hållbar behöver den bidra till att uppfylla EU:s klimatmål eller FN:s globala mål för en hållbar utveckling. I bedömningen av detta utgår vi bolagets ekonomiska aktiviteter och analyserar om de är förenliga med målen.
2. Orsakar investeringen skada på miljö eller samhälle?
Om bolaget medför negativa konsekvenser för miljö eller samhälle får den inte klassas som hållbar. När vi analyserar om en investering kan medföra skada utgår vi från EU:s “PAI-indikatorer” (Principal Adverse Impact). Har ett bolag negativa PAI-indikatorer gör vi en utredning för att ta reda på om det är möjligt att vidta åtgärder för förbättring eller om det bör uteslutas från fonden.
3. Hur styrs bolaget?
Hur ett bolag styrs är avgörande för dess långsiktiga överlevnad, och därför har vi infört en policy om att kontrollera att våra investeringar har en sund ledningsstruktur och företagskultur. Därutöver granskar vi bolagens principer för ersättningar och förmåner, med särskilt fokus på jämställdhet.
Här kan du läsa vår policy för ansvarsfulla investeringar.
Hur fungerar Lannebos hållbara fonder i praktiken?
När du sparar i någon av våra hållbara fonder stöttar du bolag som vi har gjort bedömningen kommer att bidra till att förbättra vår omvärld. Alla våra investeringsbeslut bygger på en noggrann bolagsanalys, som även ligger till grund för vårt aktiva ägarstyrningsarbete. I praktiken innebär det att vi har en nära dialog med de bolag vi investerar i, och använder oss av vår samlade erfarenhet och expertis för att hjälpa dem att lyckas. Vi tror nämligen att det är så vi får bäst förutsättningar att generera god riskjusterad avkastning till dig som sparare.
Lannebos hållbara fonder
Sverige – Aktiefond
Sverige är en aktiefond som för dig som vill investera i svenska börsbolag med globala marknadspositioner. Fonden är ett bra val för dig som har en placeringshorisont på minst 5 år.
Småbolag
Småbolag är en aktivt förvaltad småbolagsfond som placerar i små och medelstora företag på den nordiska aktiemarknaden. Fonden passar dig med en sparhorisont på minst 5 år.
Teknik
Teknik är en fond som ger dig bred inriktning mot globala marknadsledande bolag inom ny teknik. Den är ett bra val för dig som har en placeringshorisont på minst 5 år.
Europe Green Transition – Miljöfond
Europe Green Transition är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i små och medelstora företag som bidrar till en grön omställning genom sin verksamhet. Fonden passar dig med en sparhorisont på minst 5 år.
Norden Hållbar – Nordenfond
Norden Hållbar är en aktiefond med inriktning mot nordiska kvalitetsbolag som bedöms bidra till att skapa en mer hållbar framtid. Fonden riktar sig till dig som tror på den nordiska marknaden och har en sparhorisont på minst 5 år.
Sustainable Corporate Bond – Grön obligationsfond
Sustainable Corporate Bond är en fond som uteslutande investerar i obligationer som används till att finansiera miljöprojekt. Fonden passar dig med en sparhorisont på minst 3 år.
Sverige Hållbar – Hållbara och etiska fonder
Sverige Hållbar är en svensk aktiefond som endast investerar i bolag vars verksamhet bidrar till friskare liv, bättre miljö eller ett mer hållbart samhälle. Fonden passar dig mer en placeringshorisont på minst 5 år.