Stark avslutning gav rekordår för Lannebos fondsparare

Lannebos fonder hade ett rekordstarkt år 2021. Samtliga aktiefonder avkastade tvåsiffrigt och den bästa steg med nära 50 procent.

Jessica Malmfors, vd för Lannebo

2021 blev ett otroligt starkt börsår. Även om nya virusvarianter satte käppar i hjulen för det stora kosläppet efter pandemiåret 2020 tog aktiemarknaden det med en klackspark. Särskilt den svenska börsen utvecklades väl och sparare i svenska aktiefonder hörde till världseliten när det gäller avkastning. Därmed blev 2021 också ett mycket positivt år för Lannebos fondsparare. De flesta av Lannebos aktiefonder avkastade kring 30 procent och majoriteten utvecklades bättre än sitt jämförelseindex.

Allra bäst gick det för fonden Lannebo Microcap som förvaltas av Johan Lannebo och Claes Murander. Fonden steg med 47 procent under 2021. Det är ingen enskild aktie som ligger bakom framgången utan det handlar om genomgående god utveckling och ett aktivt ägarstyrningsarbete. Bland fondens största innehav finns BTS Group, Lagercrantz och OEM International.

“I stort sett alla bolag vi investerat i har fortsatt att växa lönsamt med starka kassaflöden. Många av bolagen har stärkt sina marknadspositioner och därmed skapat goda möjligheter för fortsatt tillväxt. Det är så värde skapas över tid vilket kommer aktieägarna tillgodo”, säger Johan Lannebo.

Lannebo Microcap har sedan starten för 15 år sedan genererat en genomsnittlig årlig avkastning på 18,3 procent vilket innebär en värdeökning på mer än 12 gånger pengarna för den som investerade vid starten.

“Det långsiktiga värdeskapandet är det jag är mest stolt över. Jag är också övertygad om att Lannebo MicroCap kan fortsätta att utvecklas starkt framöver. Vi har en portfölj med riktigt bra bolag”, säger Johan Lannebo.

Efter Lannebo Microcap placerar sig Lannebo Norden Hållbar med en avkastning på 36 procent under 2021. Fonden förvaltas av Peter Lagerlöf och Charlotta Faxén och bland innehaven som utvecklats väl under året märks svenska Hexatronic och finska Harvia.

“Vi investerar i bolag som bidrar till ett friskare liv, en bättre miljö eller ett mer hållbart samhälle. Det är trender som vi tror kommer att vara starka i många årtionden framöver”, säger Charlotta Faxén.

Men de sparare som ägt någon annan av Lannebos aktiefonder har knappast gått lottlösa under året. Trotjänare som Lannebo Teknik (+33%), Lannebo Småbolag (+29%) och Lannebo Sverige Plus (+32%) har alla gett ordentlig avkastning. Värdetillväxten under året gjorde att Lannebos sparare i augusti passerade 90 miljarder i samlat sparkapital, en siffra som ökade till 92 miljarder vid årsskiftet.

“Det känns väldigt bra att leva upp till det förtroende som vi fått av spararna och att vi genomgående lyckas skapa god riskjusterad avkastning“, säger Jessica Malmfors, vd för Lannebo.

Under hösten lanserades också två nya fonder: Lannebo Fastighetsfond och Lannebo Fastighetsfond Select som förvaltas av Tobias Kaj och Philip Hallberg. Fonderna fick ett mycket positivt mottagande och tusentals sparare har valt att placera i fonderna. Trots att fonderna bara hade runt ett kvartal på sig lyckades de nå en avkastning på 13 respektive 23 procent.

“Sammantaget kan vi se tillbaka på ett börsår där svenska aktier återigen visat sig utgöra en fantastisk investering. Dessutom har spararna genom Lannebos aktiva ägande varit delaktiga i att skapa förutsättningar för god avkastning för svenska bolag även i framtiden”, säger Jessica Malmfors.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

09 mars 2023

Comeback för räntor – så mycket avkastar räntefonderna

Stigande marknadsräntor innebär stigande förräntningstakt i företagsobligationsfonder. Se förräntningstakten för Lannebos fonder.

Ilmeg-3069 1600x900

22 mars 2023

Kundporträtt: Ny kurs i livet

Paret Eriksson flyttade hem till Sverige och köpte en dammsugarverkstad. I dag är Ilmeg ett världsnamn i gruvindustrin, med specialfokus på diamanter. Vi har pratat med entreprenörerna bakom den oväntade framgångssagan, tillika nyblivna kunder hos Lannebo.

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.