Johan Lannebo

Förvaltare och styrelseordförande


Johan Lannebo förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap. Han är även styrelseordförande för Lannebo.

Hur kommer det sig att du arbetar som fondförvaltare?

“Jag var en av grundarna när vi startade Lannebo Fonder för 20 år sedan. Jag gick då från ett jobb som förvaltare på SEB. Jag har alltid varit intresserad av aktier och börsen. Min första aktieaffär gjorde jag när jag gick på gymnasiet. Jag har arbetat som analytiker, mäklare och förvaltare. Så när vi drog igång Lannebo Fonder föll det sig naturligt att jag hade en plats som fondförvaltare. Det är världens bästa jobb, tycker jag fortfarande.”

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt arbete?

“Hur tror du att börsen ska gå?”

Vad är svaret?

“Ingen vet. Den som överväger att spara i fonder bör i stället fråga sig vilken risknivå och vilket tidsperspektiv avseende sparandet som är lämpliga. Erfarenheten säger att börsen oftast går upp men också att en investering i aktier är förknippat med risk. I mitt jobb lägger jag ned min tid och tankemöda på att försöka förstå hur utvecklingen kommer att bli i de bolag som vi har investerat i, eller överväger att investera i. På lång sikt skapas värdet för aktieägarna genom att bolagen generar kassaflöde och växer med bra lönsamhet. Sen kommer börsen att värdera detta på lite olika sätt över tid.”

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

“Det allra roligaste är att kunna prestera ett bra resultat som våra kunder är nöjda med. Det är också roligt att jobbet aldrig tar slut och att jag ständigt blir påmind om att nya oväntade saker händer som jag kan lära mig mer av.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?

“Sudoku.”

Vilka fonder sparar du själv i?

“Jag sparar i alla de fonder som Lannebo erbjuder.”


Fakta Johan Lannebo

Född: 1964
Familj: Fru och tre barn
Bor: Lidingö
Utbildning: Civilekonom Uppsala Universitet
Bakgrund: ABB 1986-1989, Aktieanalytiker Öhman Fondkommission 1989-1991, Analyschef Carnegie Fondkommission 1991-1995, Aktiemäklare Enskilda Securities 1995-1999, Förvaltare SEB Fonder 1999-2000, Förvaltare Lannebo 2000-
Förvaltar fonderna: Lannebo Microcap och  Lannebo NanoCap.


 


Personligt motto

Agera alltid enligt din övertygelse om vad som är rätt på lång sikt.