Skatt på fonder – vad gäller?
Grundprincipen för beskattning av ett fondinnehav liknar den som gäller för aktier: Du betalar skatt på vinsten när du säljer fondandelar. För fonder tillkommer dock en schablonbeskattning. Dessutom beror fondskatten på vilken typ av sparkonto du använder – fondkonto eller ISK/kapitalförsäkring. Vi tar det steg för steg.

Fondskatt vid direktsparande på fondkonto
När du sparar i aktiefonder på ett fondkonto kallas det direktsparande. Här gäller dels den gamla grundregeln att du betalar 30 procent skatt på vinsten vid försäljning, alltså när du säljer fondandelar. Så långt är det en direkt parallell till att äga enskilda aktier på ett aktiesparkonto. För fonder är saken dock lite mer komplicerad än så.
En fond är ju ett indirekt ägande – du äger i praktiken en korg av aktier, och korgens innehåll ändras löpande. Även när du inte själv säljer eller köper andelar i fonden, sker köp och försäljningar hela tiden ”under ytan” inom fonden. För att fånga upp de här försäljningarna skattemässigt tillämpas en schablonskatt som tillkommer utöver eventuell vinstskatt vid försäljning. Schablonskatten för fondkonton beräknas som 30 procent skatt på en liten procentandel av innehavets värde, den så kallade schablonintäkten. Schablonintäkten beräknas som 0,4 procent av fondens värde i början av året.
Schablonskatt för fonder på ISK eller kapitalförsäkring
När du sparar i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring, kan du sälja andelar utan att behöva betala skatt på vinsten. Det är förstås ett lockande perspektiv, men som vanligt när det gäller beskattning finns det en liten hake.
Haken i det här fallet kallas årlig avkastningsskatt. Istället för skatt på vinsten vid försäljning betalar du en årlig skatt på innehavets värde. Skatten är 30 procent på den så kallade schablonintäkten, och schablonintäkten bestäms varje år baserat på den gällande statslåneräntan. Under de senaste tio åren har schablonintäkten för ISK och kapitalförsäkringar legat mellan 1,25 procent och 2,1 procent, som du kan se i tabellen:
Inkomstår | Schablonintäkt |
2012 | 1,65 % |
2013 | 1,49 % |
2014 | 2,09 % |
2015 | 0,90 % |
2016 | 1,40 % |
2017 | 1,25 % |
2018 | 1,49 % |
2019 | 1,51 % |
2020 | 1,25 % |
Vilket ger lägst fondskatt – fondkonto eller ISK / kapitalförsäkring?
Frågan om vilken sparform som ger lägst skatt, fondkonto eller ISK/kapitalförsäkring, går inte att besvara entydigt. Svaret beror på hur dina fonder utvecklas under året. Om du gör stora vinster betalar du mindre fondskatt på ett ISK/kapitalförsäkring. Men om värdet på ditt fondinnehav går ned eller står still under året, betalar du mindre skatt på ett fondkonto, då du enbart skattar för vinsten. Frågan avgörs alltså år från år och är svår att avgöra i förväg. Däremot så vet man att aktiefonder historiskt har haft en årlig snittavkastning på 7-8 procent vilket innebär att skatten på aktiefonder över tid i regel blir lägre på ett ISK/Kapitalförsäkring än på ett fondkonto.
En enkel tumregel är att om du tror att din årliga avkastning kommer att vara högre än schablonintäkten (som redovisas i tabellen ovan) är det skattemässigt fördelaktigt att spara i ISK/Kapitalförsäkring.
Skattemässig skillnad mellan ISK och kapitalförsäkring
Tanken är att investeringssparkonton och kapitalförsäkringar ska vara skattemässigt identiska, men det finns ändå en liten skillnad: Skatten för ISK tas upp som en inkomst under kapital och beskattas på samma sätt som övriga kapitalinkomster, efter avdrag för kostnader osv. Med en kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som betalar skatten, och din skattekostnad för fondsparandet påverkas inte av dina övriga inkomstförhållanden.
Skatt på utdelning för aktier i fonder?
Om du sparar i fonder på ett fondkonto, kommer utdelningarna i de aktier som ingår i fonderna beskattas med 30 procent precis som vanligt. Sparar du däremot på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring, läggs utdelningen istället till innehavets värde under året och schablonbeskattas på det sätt som vi har beskrivit tidigare. Utdelningar från utländska aktier i en fond hanteras lite annorlunda, se nästa avsnitt.
Skatt på utländska aktier i fonden
När utländska fondägda aktier ger utdelning, dras utländsk källskatt direkt vid utdelningstillfället. Kvarstående belopp läggs därefter till fondens värde och schablonbeskattas enligt ovan. Det exakta värdet på källskatten bestäms i avtal mellan länderna, men ligger vanligen på 15 procent.
Skatt på fonder i pensionssparande
För pensionssparande gäller allmänt att du betalar skatt när du tar ut pensionen. Det gäller även för pensionssparande i form av fonder, men för både tjänstepension och privat pensionssparande betalar du därtill en årlig schablonskatt. Den uppgår till 15 procent av föregående års statslåneränta. För fonderna i PPM-sparandet betalar du däremot ingen skatt under åren fram till pensionen.

03 mars 2022
Aktiespararen: Lannebo Fastighetsfond in i fondportföljen
Aktiespararnas tidning Aktiespararen väljer in Lannebo Fastighetsfond i tidningens offensiva fondportfölj.

01 okt. 2021
Bolagscase Boliden: Kan grön koppar bli en framtida guldgruva?
Omställningen till förnybar energi i världen kräver koppar. Men hur får man fram råvaran på ett hållbart sätt? Robin Nestor som tillsammans med Martin Wallin förvaltar fonderna Lannebo Sverige och Lannebo Sverige Plus har gått på djupet hos gruvbolaget Boliden.

20 dec. 2021
Dags att flytta fokus – från förvaltning till byggprocessen
"Fastighetsbolagen tar en genväg när de inte rapporterar klimatpåverkan från nybyggnation. Det är hög tid att branschen tar ett helhetsansvar." Det skriver Tobias Kaj, förvaltare av Lannebo Fastighetsfond och Lannebo Fastighetsfond Select.

21 dec. 2021
Fastighets-vd:n: ”Vi har evighetsperspektiv på det vi bygger”
K-Fastigheter är en uppstickare i fastighetsbranschen. Bolaget, med vd:n Jacob Karlsson i spetsen, satsar stort på att bygga smart, billigt och långsiktigt. Miljövinsterna kommer på köpet.

05 jan. 2022
Fastighetsbranschen – en central pusselbit för ett mer hållbart samhälle
Fastighetssektorn är en nyckelbransch för att bygga en mer hållbar framtid. Det skriver Mats Gustafsson, ägaransvarig på Lannebo.

29 mars 2022
Fastighetsförvaltarna bygger nytt
Toppanalytikerna Tobias Kaj och Philip Hallberg anslöt i höstas till Lannebos förvaltarteam. Med en helt egen filosofi och mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen har de startat Lannebo Fastighetsfond.

15 nov. 2021
Finalist Årets Sparprofil: Daniel Aarenstrup
Daniel Aarenstrup är entreprenören som med små medel fått sparmarknaden i gungning. Som vd för Savr har han lyckats sänka fondavgifterna för tiotusentals svenska sparare.

15 nov. 2021
Finalist Årets Sparprofil: Frida Bratt
Frida Bratt brinner för att få bukt med orättvisa villkor för sparare. Hon har med framgång tagit strid mot ISK-skatt och för fri flytträtt. Hennes insatser för spararnas bästa gör henne till finalist i Årets Sparprofil 2021.

15 nov. 2021
Finalist Årets Sparprofil: Karin Sjöblom
Med ett driv som får de flesta att dras med har Karin Sjöblom i snart 30 år utbildat och inspirerat tusentals människor till ett bättre sparande. 87 år ung har hon dessutom debuterat som författare.

15 nov. 2021
Finalist Årets Sparprofil: Nicklas Andersson
Hans glödande aktieintresse har tagit honom från pojkrummet i Boden till tv-soffor och finansbranschen. Nicklas Andersson har i sin roll som sparekonom på Avanza fått vara med och lyfta det svenska sparintresset till nya höjder.

15 nov. 2021
Finalist Årets Sparprofil: Sandra Bourbon
Finansiell frihet, jämställdhet och hållbarhet står högt på agendan för ”Framtidsfeministen” Sandra Bourbon, en av fem finalister i Årets Sparprofil 2021.

31 mars 2022
Förvaltarbesök: Svensk verkstad i fokus
Hur påverkar en välsmord produktion verkstadsbolagens marginaler? Det var en av frågorna när förvaltaren Robin Nestor tidigare i månaden besöket några av Sveriges ledande verkstadsföretag.

25 mars 2022
Förvaltaren:”Positiv affär för Trelleborg”
Trelleborg är ett stort innehav i flera av Lannebos fonder och Lannebo som helhet är bolagets näst största ägare. På fredagen rusar aktiekursen till följd av nyheten att bolaget säljer divisionen Wheel Systems. "En affär som gynnar Trelleborg", konstaterar Lannebos förvaltare.

17 dec. 2021
Grön våg inom fastighetsfinansiering
Finansiering via gröna obligationer växer snabbt inom fastighetsbranschen. Med nuvarande tillväxttakt kommer majoriteten av obligationerna som emitteras att vara gröna redan nästa år.

22 mars 2022
Grönt skifte
Det kostar att ta ansvar. Men bolag som har en tydlig agenda och värnar om miljö, arbetsförhållanden och sociala rättvisefrågor ger bättre värdeutveckling och högre avkastning på sikt. Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand.

27 okt. 2021
Hållbarhetsarbetet lyfter Bufab
Sedan börsnoteringen 2014 har Bufab förfinat sitt hållbarhetsarbete betydligt. Något som nu ger företaget en fördel när kraven successivt höjs från kunderna. Johan Ståhl, förvaltare på Lannebo berättar om Lannebos roll i arbetet.

02 feb. 2022
Höjt hållbarhetsbetyg för NENT
Lannebo har tillsammans med portföljbolag NENT arbetat för att utveckla bolagets hållbarhetsarbete. Något som nu uppmärksammas i en extern analys av bolaget.

14 mars 2022
Intervju: Trygg förvaltning
Investeringar i mindre bolag är hjärtat i Lannebos förvaltning, och har sedan starten för två decennier sedan gett en mycket hög avkastning. Nu fortsätter den framgångsrika strategin med Per Trygg vid rodret. En förvaltare som har sin egen syn på hur man hittar de bästa bolagen.

10 mars 2022
Jessica Malmfors: “Aktivt ägande är nyckeln till framgång”
Som nybliven vd leder Jessica Malmfors en generationsväxling på Lannebo. Ett av hennes huvudmål är att locka en ny generation fondsparare.

08 dec. 2021
Karin Sjöblom vinner Årets Sparprofil 2021
Aktiespararnas Karin Sjöblom har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande. Det står klart efter att över 6 000 röstande sagt sitt i den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

19 nov. 2021
Lannebo Horisont: Utmaningar och möjligheter i fastighetssektorn
Fastighetssektorn är en nyckelbransch för att bygga en mer hållbar framtid. I senaste utgåvan av Lannebos Hållbarhetsrapport Horisont zoomar vi in på branschens utmaningar och möjligheter.

07 feb. 2022
Lannebo Magasin: Nytt nummer ute!
Vilka bolag gynnas av det gröna skiftet? Hur väljer småbolagsförvaltaren Per Trygg aktier? Det och mycket mer kan du läsa om i senaste utgåvan av Lannebo Magasin.

12 apr. 2022
Lannebo Norden Hållbar prisas som bästa Nordenfond
Förvaltarduon Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf om nyckeln till framgången med Lannebo Norden Hållbar. "Vi har vågat satsa på bolag som nog har förbigått många andra."

31 jan. 2022
Lannebo Räntefond Kort vinner Årets Räntefond 2021
Fokus på risk och stabilitet gör att Lannebo Räntefond kort utsetts till Årets Räntefond 2021 av Fondmarknaden. En fond som passar särskilt väl när det är oroligt på börsen.

02 feb. 2022
Lannebo Sverige Plus bästa Sverigefonden i januari
Ränteoro och sektorrotation har gett Lannebo Sverige Plus en stark start på året. Fonden är bästa Sverigefond och gick under januari 8,8 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

03 jan. 2022
Lannebo blir partner till Ung Företagsamhet
Från och med i år är Lannebo sponsor till den ideella föreningen Ung Företagsamhet (UF). En förening som får unga att utveckla sin kreativitet och företagsamhet.

13 dec. 2021
Lannebo investerar i ökad cancervård
Genom en social obligation ska medicinteknikföretaget Elekta öka tillgången till cancervård på eftersatta marknader. Lannebo är med som en av de första investerarna.

17 maj 2022
Lannebo rekryterar Katarina Hammar som hållbarhetsansvarig
Lannebo rekryterar Katarina Hammar som ny chef för hållbarhet och ägarstyrning. Hon kommer närmast från rollen som Head of Active Ownership på Nordea Asset Management.

25 feb. 2022
Lannebo stöttar Röda Korset i Ukraina
Lannebo bidrar till Röda Korsets arbete i krigsdrabbade Ukraina.

25 nov. 2021
Lannebo tar plats i Profoto
Lannebo var ankarinvesterare när Profoto börsnoterades i juli. Bolaget har fått en blixtrande start på börsen och har en positiv bild av framtiden. Vi ställde fem snabba frågor till förvaltaren Claes Murander om det nya innehavet.

03 feb. 2022
Lannebo-sponsrade UF nominerade till fredspriset
Organisationen bakom Ung Företagsamhet, som Lannebo sponsrar, är nominerade till Nobels fredspris. "Ett fantastiskt erkännande".

18 feb. 2022
Lannebo: ”Lesjöfors kan stå på egna ben”
Industrigruppen Beijer Alma annonserade nyligen en översyn av sitt ägande i dotterbolaget Habia Cable. Initiativet välkomnas av Lannebos ägaransvarige Mats Gustafsson, som dessutom ser fler renodlingsmöjligheter.

22 dec. 2021
Nachemson-Ekwall: Fastighetsbolagen tar täten inom sociala obligationer
Nu tar fastighetsbolagen täten när det rör framväxten av sociala obligationer. Det skriver Sophie Nachemson-Ekwall, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

07 mars 2022
Ny på jobbet: Daniel Jern
Daniel Jern är ny medarbetare på Back Office. Med en färsk examen med inriktning på finansiell ekonomi håller han ordning på fondernas affärer.

17 feb. 2022
Ny på jobbet: Emil Brohlin
Emil Brohlin är ny medarbetare inom Lannebos Back Office. Hör om hans karriärresa från restaurangköket till finansbranschen.

02 maj 2022
Ny på jobbet: Felix Lundqvist
Felix Lundqvist jobbar vid sidan av studierna på Lannebos marknadsavdelning. Ett sätt att få verklig inblick i finansbranschen.

28 feb. 2022
Ny på jobbet: Karin Jilkén
Karin Jilkén är ny på Lannebo som direktkundsansvarig. Med en gedigen erfarenhet från finansbranschen ska hon sätta guldkant på kundupplevelsen.

15 mars 2022
Ny på jobbet: Marcus Persson
Marcus Persson är ny medarbetare på kundservice. Med erfarenhet som restaurangchef och säljare är han en stjärna på att få kunder att trivas och hantera stressiga situationer.

21 feb. 2022
Ny på jobbet: Nina Lovric
Nina Lovric är ny medarbetare på Lannebos kundservice. Med en färsk examen i nationalekonomi guidar hon kunderna rätt.

24 mars 2022
Ny på jobbet: Oscar Nordh
Oscar Nordh är chef för Back Office på Lannebo. Han leder arbetet med att digitalisera och effektivisera alla processer som dagligen behöver fungera i ett fondbolag.

24 sep. 2021
Per Trygg: ”Kvalitet och tillväxt till rimligt pris”
Per Trygg är en av Sveriges mest framgångsrika småbolagsförvaltare det senaste decenniet. Vid årsskiftet tar han över ansvaret för Lannebo Småbolag.

30 sep. 2021
Premiär: Lannebo Fastighetsfond Select
I dag, den 30 september, lanseras Lannebo Fastighetsfond Select. En spetsig specialfond med fokus på de nordiska fastighetsbolagen.

04 jan. 2022
Stark avslutning gav rekordår för Lannebos fondsparare
Lannebos fonder hade ett rekordstarkt år 2021. Samtliga aktiefonder avkastade tvåsiffrigt och den bästa steg med nära 50 procent.

03 nov. 2021
Stark start för Lannebos fastighetsfonder
Lannebos fastighetsfonder har fått en smakstart. I oktober, den första hela månaden för fonderna, steg de med nästan 15 procent.

20 okt. 2021
Stjärnregn över Lannebo Teknik
Lannebo Teknik får högsta totalbetyg - fem stjärnor - av analyshuset Morningstar. Högre avkastning och lägre risk jämfört med snittet gör att fonden rankas i det absoluta toppskiktet.

18 okt. 2021
Stärkt hållbarhetsbetyg för Lannebos portföljbolag Balco
Balkongtillverkaren Balco har kraftigt förbättrat sitt hållbarhetsarbete enligt analysföretaget Sustainalytics. Bakom lyftet ligger ett systematiskt arbete där Lannebo engagerat sig som ägare.

21 sep. 2021
Så påverkas svenska fastighetsbolag av Evergrande i Kina
En ökad oro för en potentiell konkurs av den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande har fått världens börser att vända nedåt. Särskilt stor var nedgången i fastighetssektorn. Så här ser Lannebos fastighetsförvaltare Philip Hallberg och Tobias Kaj på situationen.

14 feb. 2022
Turbulent inledning på börsåret: Så gör Lannebos förvaltare
Krigshot och inflationsoro har färgat januari och februari. Men hur ska man som sparare tänka? Vi frågade förvaltarna Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf hur de ser på börsen just nu.

22 dec. 2021
Utökat ägaransvar ska lyfta utsatta områden
Lannebo är investerare i en social obligation utgiven av fastighetsbolaget Trianon. Syftet är bland annat att kunna erbjuda sommarjobb till ungdomar i utsatta områden.

22 mars 2022
Vinnarintervju: Karin Sjöblom, Årets Sparprofil
Årets Sparprofil är ett pris instiftat av Lannebo och Affärsvärlden för att uppmuntra till ett bättre sparande. Bland hundratals nominerade röstade svenska folket fram Aktiespararnas Karin Sjöblom, för sin långa insats att sprida kunskaper om aktiesparande, både som trygghet och glädje.

15 feb. 2022
Ändrad bryttid för räntefonder
Lannebo Fonder kommer att genomföra två administrativa förändringar som träder i kraft per den första mars. Förändringarna genomförs i syfte att säkerställa optimala förutsättningar i förvaltningen av våra räntefonder