Så fungerar utdelning i fonder

Som aktieägare kan du få utdelning från det aktiebolag du är delägare i, vilket innebär att du får ta del av den vinst som företaget har gjort. Om du har investerat i en fond som placerar i aktiebolag som ger utdelning kommer du också att få det, men på ett annat sätt. I den här artikeln går vi igenom hur utdelning i fonder fungerar och anledningen till att den vanligtvis återinvesteras.

Så fungerar utdelning i fonder

Vad är en utdelningsfond?

En utdelningsfond är kortfattat en fond som ger utdelning till sina fondandelsägare. Det kan jämföras med hur utdelningsaktier fungerar. Skillnaden är att utdelningen baseras på en procentandel av de totala tillgångarna som förvaltas inom fonden istället för en procentsats på bolagets vinst. Utdelningens storlek beror på hur många fondandelar du äger inom fonden.

Skillnaden mellan utdelande fonder och ackumulerande fonder

Motsatsen till en fond med utdelning är en ackumulerande fond – det vill säga en fond som återinvesterar kapitalet i fonden. Återinvesteringen gör att ditt fondinnehav ökar automatiskt och ger upphov till en ränta-på-ränta-effekt. I en utdelande fond får du istället pengarna ‘i handen’ och kan använda dem som du själv vill. Sedan 2012 vinstbeskattas utdelningen, vilket de flesta sparare väljer att undvika.

Hur fungerar utdelning i fonder?

När ett aktiebolag gör mer vinst än de behöver för att driva bolaget ska delar av eller hela vinsten betalas ut till aktieägarna i form av utdelning. En eventuell utdelning förutsätter att bolaget både går med vinst och att det inte finns något behov av att använda vinsten för att utveckla verksamheten. Utdelningen kan ges i kontanter, i form av fondemission, inlösen eller återköp av aktier. Direktavkastning kallas det mått som används för att mäta storleken på utdelningen i förhållande till aktiekursen.

Utdelning för fonder fungerar annorlunda jämfört med utdelning från enskilda aktier. När en fond mottar utdelningar från de bolag den har investerat i, samlas dessa utdelningar i fondens kapital. Fondförvaltaren har sedan två huvudsakliga alternativ för hur dessa utdelningar hanteras. Det första alternativet är att återinvestera utdelningarna i fonden, vilket innebär att fondens kapital växer och därmed även andelsvärdet för investerarna. Det andra alternativet är att betala ut utdelningarna direkt till fondens andelsägare. I detta fall får andelsägarna ett kontantflöde, vilket kan vara attraktivt för de som söker regelbundna inkomster från sina investeringar.

När sker fondutdelningen?

När utdelningen sker beror på fonden i fråga. En eventuell utdelning sker som regel i samband med att bolagen gör sin utdelning – oftast under våren. Det är viktigt att veta att utdelningen inte är garanterad; inte alla företag har möjlighet att ge utdelning till sina aktieägare varje år, eftersom det förutsätter att bolaget går med vinst och att vinsten inte behövs för att utveckla verksamheten.

Beskattning av fondutdelning

Anledningen till att vi sällan ser fondutdelningar från svenska fonder är en lagändring kring beskattningen av fondutdelningar år 2012. Får du som privatperson utdelning från en fond ska den beskattas som inkomst av kapital, vilket normalt sett innebär en skattesats på 30 procent. Om utdelningen istället återinvesteras i fonden behöver du endast betala en schablonskatt på 1,086 % (2024) av fondandelarnas värde i början av året. För fondsparare är det med andra ord betydligt mer fördelaktigt att utdelningarna återinvesteras snarare än att de sätts in på kontot.

Är utdelande fonder något för mig?

De allra flesta sparare väljer återinvesterande fonder för att undvika vinstbeskattningen. Men det kan finnas fall där utdelning ändå kan vara attraktivt. Fonder med utdelning kan passa dig som vill ha:

Återkommande kassaflöde

Ett flöde av passiv inkomst kan vara särskilt attraktivt för den som söker regelbundna inkomster, exempelvis pensionärer eller personer som vill komplettera sin löneinkomst. Genom att välja en utdelningsfond kan investerare dra nytta av kompounderingseffekten om de återinvesterar dessa utdelningar, eller använda utdelningarna för att täcka löpande utgifter utan att behöva sälja fondandelar.

Frihet att använda avkastningen som du vill

Du väljer själv om och hur du vill återinvestera pengarna, eller om du vill använda dem till andra ändamål.

Ett komplement till utdelningsaktier

Fonder är i regel säkrare än utdelningsaktier eftersom risken sprids över flera bolag. Du får även fördelen av att ha en fondförvaltare som aktivt försöker skapa långsiktig avkastning.
Huruvida återinvestering eller utdelning är bäst beror helt på fondförvaltarens skicklighet och din egen personliga preferens. I grund och botten handlar det om en avvägning: tycker du att det är värt att skatta mer för att få tillgång till pengarna direkt – eller vill du hellre öka din fondförmögenhet för att ge större potentiell avkastning på sikt.

Vanliga frågor om utdelning i fonder

Varför får man inte utdelning från fonder?

Fonder kan i vissa fall betala ut utdelningen, men i de flesta fall återinvesteras den av skatteskäl.

Hur mycket skatt måste man betala om man får utdelning från en fond?

Om en privatperson får utdelning från en svensk fond ska den beskattas med 30 procent.

Vad är skillnaden mellan aktieutdelning och fondutdelning?

Aktieutdelning betalas direkt till aktieägaren, men om aktien ägs av en fond återinvesteras utdelningen i fonden.

Vilka av Lannebos fonder ger utdelning?

Lannebo Sverige Hållbar B och Lannebo Räntefond Kort B har utdelande andelsklasser, men också andelsklasser som inte betalar ut utdelningen.

Borde man som privatperson leta efter en fond som ger utdelning?

Nej, för privatpersoner är det inte lönsamt att investera i sådana fonder eftersom utdelningen beskattas med 30 procent.