Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.
Nyheter
Tova_Larsson-1600×900

Det luktar Delicatobollar, kaffe och rätt mycket deodorant från kafeterian. Nycklar skramlar när skåpen öppnas. Det hojtas och stojas när små grupper av elever är på väg till sina lektioner. Det är, med andra ord, en helt vanlig dag på gymnasiet.

I klassrummet där klass N22B ska ha samhällskunskap är några redan på plats. De som släntrar in genom dörren får – under visst suck och stön – lämna sina mobiler i en låda. I dag är det privatekonomi på schemat.

”Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi. Man ska veta hur man betalar en faktura, vad det gör för skillnad om du börjar spara när du är 20 jämfört med om du är 45. Vi vill att alla ska ha samma villkor, eftersom det inte är så mycket undervisning i privatekonomi i skolan”, säger Tova Larsson.

Hon är verksamhetschef på organisationen Ung Privatekonomi och reser tillsammans med sina kolleger land och rike runt för att föreläsa för gymnasieungdomar om räntor, pensioner, fakturor och fondandelar. Frågorna gäller studielån, aktier, exakt vad en fond är och hur man blir rik.

”Ofta är det många praktiska frågor: Hur kommer jag i gång? Men ibland kan det vara lite kritiska frågor också. Vem tjänar på att jag köper aktier? Men mest av allt finns det en nyfikenhet om hur man ska göra och hur det fungerar. Vi fokuserar mycket på inspiration.”

Skolorna som är anslutna till programmet kallas för UPC-skolor. Det står för Ung Privatekonomi Certifierad skola, vilket innebär att samtliga elever ska få en sådan här föreläsning någon gång under sin gymnasietid.

”Vi ser nämligen att vissa lärare diskriminerar mellan programmen. Man kanske tänker att det bara är de på ekonomiska programmet som behöver lyssna, men det är ju precis tvärtom. Alla kommer ju att påverkas av sin privatekonomi.”

Ung privatekonomi reser runt bland skolor i hela Sverige, i alla områden. I städer, förorter, på landsbygden och småstäder. Att ha en grundläggande kunskap om privatekonomiska frågor är något som angår alla – oavsett bakgrund eller vilket program man går, berättar Tova Larsson.

Skiljer sig frågorna åt mellan olika skolor?

”Det beror lite på var skolan ligger. Vårt mål är att det inte ska spela någon roll vilka föräldrar man har eller vilket område man bor i. Alla ungdomar ska få lika bra kunskap i de här frågorna.”

Tova Larsson är civilekonom och började engagera sig i föreningen Unga Aktiesparare när hon själv gick på gymnasiet. Det ena gav det andra och nu är hon verksamhetschef på Ung Privatekonomi, som är en systerorganisation till Unga Aktiesparare.

”Jag tycker det är spännande att man kan påverka sitt liv, i alla fall på lång sikt. Vi pratar ju inte om kryptovalutor eller om snabba köp och sälj, utan vi fokuserar på det långsiktiga. Sprid risken, förstå vad du köper och lite sådana gyllene regler.”

Varför är det viktigt?

”Ta pensionen som ett exempel. I dag måste man ta ett aktivt val om när man ska börja spara och tänka på sin pension. Då blir det väldigt orättvist om vissa föräldrar börjar spara åt en medan andra skjuter det framför sig. Alla måste få den här kunskapen. För att inte tala om smslån, som är den största kategorin för betalningsanmärkningar bland unga.”

Vad betyder samarbetet med Lannebo?

”Vi är en icke-vinstdrivande organisation som ger kostnadsfria föreläsningar. Att Lannebo är med och bidrar gör att vi kan nå ut till fler ungdomar som i förlängningen gör samhället mer jämställt.”

Tova Larsson

Ålder: 24 år.
Gör just nu: Verksamhetschef på Ung Privatekonomi.
Utbildning: Civilekonom med inriktning entreprenörskap och affärsutveckling vid Jönköping University.
Eget sparande: Främst aktier, men även fonder och på sparkonto beroende på när pengarna ska användas.
Dold talang: Jag kan applådera med en hand.
Hobby: Umgås med vänner och familj och vara i naturen.
Fondbolag: Lannebo.

Ung Privatekonomi

  • Ung Privatekonomi är en icke vinstdrivande organisation.
  • Startades av Aktiefrämjandet.
  • År 2021 föreläste man för cirka 35 000 gymnasieungdomar.
  • Lannebo är en av huvudfinansiärerna

__________________

Text: Kalle Dixelius
Foto: Peter Cederling

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Nyheter

Vem blir Årets Sparprofil 2023?

Vem har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande i år? Det kommer Lannebo tillsammans med tidningen Affärsvärlden och en namnkunnig jury att ta reda på i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.

Läs mer

Hållbarhetsrapport hösten 2023

Mycket har hänt på hållbarhetsfronten under det senaste året. Vi lanserade vår första artikel 9-fond, anslöt till IIGCC Net Zero Engagement Initiative och utökade vår hållbarhetsrapportering - bara för att nämna några exempel. Läs mer i vår hållbarhetsrapport. 

Läs mer

Lannebo förstärker sälj- och marknadsavdelningen

Vi välkomnar Gustav Larsson som chef för försäljning och marknad (CCO) och Niklas Pantzar som ansvarig för institutionell försäljning på Lannebo.

Läs mer