Comeback för Europa

2020 var inget bra år för Europa i allmänhet – och Europafonder i synnerhet. Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard, det danska radarparet bakom fonden Lannebo Europa Småbolag, tror dock på en comeback för högkvalitativa europeiska småbolag under 2021.
Nyheter
Carsten og Ulrik 005 1600×900

När de flerfaldigt prisade fondförvaltarna Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard rekryterades till Lannebo hösten 2016 beskrevs det som en drömvärvning i affärsmedierna. Den danska duon hade då tio framgångsrika år bakom sig på SEB som förvaltare av en europeisk småbolagsfond.

Och det blev succé direkt på Lannebo. Den nystartade fonden Lannebo Europa Småbolag, som duon förvaltar från sin bas i Köpenhamn, utklassade index under sitt premiärår och nådde en avkastning på drygt 27 procent år 2017.

Framgången kröntes av att Lannebo Europa Småbolag utsågs till Årets nykomling 2017 av Sveriges största fondhandelsplats fondmarknaden.se. Men 2018 blev det ett rejält hack i framgångskurvan och fonden backade med 22 procent. År 2019 presterade Lannebo Europa Småbolag i nivå med index för europeiska småbolag och för 2020 landade fondens avkastning runt nollstrecket. Det kanske inte låter så imponerande i en nordisk kontext, men det är betydligt bättre än börsutvecklingen i länder som Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien.

Hur ser ni på 2020 i backspegeln?
“Vi hade sannerligen inte marknaden med oss i fjol. Det var primärt tre områden som gick bra på börsen 2020: tech, förnybar energi och medicinteknik. Nästan alla andra branscher gick dåligt under året. Många av de traditionella mindre kvalitetsföretag som vi investerade i hade det tufft i pandemins spår”, säger Carsten Dehn.

Medan de nordiska börserna upplevde en remarkabel återhämtning under pandemiåret 2020 var utvecklingen på Europas börser betydligt mer dyster. Nästan alla större europeiska börser utanför Norden landade på minus för 2020. För småbolag blev skillnaden extra stor. I Sverige var småbolagsindex upp 17 procent för 2020, medan det lyste rött över stora delar av Europa.

Varför gick Europabörserna så mycket sämre än Stockholmsbörsen under 2020?
Den huvudsakliga förklaringen är ländernas hantering av pandemin. De omfattande ned stängningarna av samhället som gjordes i länder som Storbritannien, Tyskland, Italien och Frankrike ledde till historiskt stora BNP-fall.

“Stora delar av ländernas företagssektorer var bakbundna under hela året”, säger Carsten Dehn.

Förvaltarduon ser dock med tillförsikt på 2021. “Vi ser ett helt nytt scenario under 2021. De gigantiska vaccinationsprogram som nu rullar ut i hela Europa gör att vi kan räkna med att vara tillbaka i ett någorlunda normalt läge i Europa, utan restriktioner och nedstängda länder, till sommaren. Och eftersom börsen alltid ligger före verkligheten talar mycket för att normaliseringen kommer påverka börskurserna redan i början av året”, säger Ulrik Ellesgaard.

“Eftersom Europabörserna är så nedtryckta, både sett till värderingar och bolagsvinster, finns en väldigt intressant avkastningspotential för Europa under 2021”, säger Carsten Dehn.

Vad ser ni som den största potentiella faran för 2021?
“Pandemins utveckling är givetvis ett stort frågetecken. Utvecklas den åt fel håll igen, med en ny stor smittspridning i Europa, kommer det givetvis få stora konsekvenser under ett par kvartal innan vaccineringen fått fäste”, säger Ulrik Ellesgaard.

Inom vilka branscher ser ni de bästa investeringsmöjligheterna i dag?
“Industrisektorn är vår största satsning just nu, eftersom vi hittar många attraktiva kvalitetsbolag med långsiktig tillväxtpotential där. Miljö- och energiteknik är ett annat område där vi hittar många bolag. Solenergi är en megatrend som vi satsar på. Men annars är vi inte branschspecifika utan letar efter undervärderade högkvalitativa bolag i alla branscher över hela Europa”, säger Ulrik Ellesgaard.

Läs mer: Investeringsstrategi – Ska man satsa på värde eller tillväxt?

Vilka länder tror ni mest på?
“Storbritannien väger tyngst i vår portfölj, följt av Tyskland och Italien. Sverige ligger faktiskt också däruppe just nu. Men vi är utpräglade stockpickers, vilket innebär att portföljens sammansättning mer är beroende av var vi hittar de mest intressanta bolagen, snarare än av att vi på förhand bestämt en viss allokering till ett givet land”, säger Carsten Dehn.

Har ni gjort några investeringar specifikt kopplade till pandemin?
“Det brittiska flygservicebolaget John Menzies är ett exempel, aktien har fallit som en sten efter pandemins utbrott. Företaget är solitt och kommer att överleva pandemin, och framöver tror vi att bolaget kommer att vinna marknadsandelar från svagare konkurrenter. Folk kommer ju vilja resa efter pandemin och som marknadsledande servicebolag är John Menzies mer flexibelt än ett traditionellt flygbolag”, säger Ulrik Ellesgaard.

Vad är fördelen med att investera i europeiska småbolag enligt er?
“Småföretag har typiskt sett en snabbare vinsttillväxt än stora bolag. Många av de småbolag som vi investerar i befinner sig i frontlinjen inom produktutveckling och innovation. Europeiska småbolag har historiskt genererat en högre avkastning än de europeiska storbolagen”, säger Carsten Dehn.

Läs mer: Elbilsvinnare vid sidan om Tesla

Ni som är så vana vid goda resultat – hur hanterade ni motgången 2018?
“Vi har varit med om flera nedgångar tidigare i vår karriär. Kan man inte hantera det ska man inte vara i den här branschen”, säger Ulrik Ellesgaard.

“Det är klart att det var tufft på ett personligt plan. Man vill ju alltid skapa en bra avkastning och slå marknaden varje månad. Men vi har aldrig hyst några tvivel om att vår strategi är den rätta. Vår investeringsprocess har varit densamma under det senaste decenniet och även om fonden inte överträffar index varje år så kan vi se att den långsiktigt gör det med den process vi har”, säger Carsten Dehn.

Så ni har inte ändrat något i er strategi?
“Nej, vi har inte ändrat en tum i vår grundläggande strategi. Vi är övertygade om att vår investeringsfilosofi att hitta och investera i högkvalitativa europeiska småbolag kommer fortsätta ge bra utdelning”, säger Carsten Dehn.

Varför tror ni att Lannebo Europa Småbolag kan överträffa marknaden de närmaste åren?
“För det första fortsätter vi att fokusera på företag med starka affärsmodeller och ett bevisat track record. Dessa företag kommer enligt vår åsikt fortsätta att gå bättre än marknaden. För det andra innebär vår genomgripande ESG-process, där vi utvärderar hållbara investeringar, att vi väljer företag som kommer att dra nytta av strukturella förändringar i Europa de närmaste åren. För det tredje kan vi, genom vår långsiktiga investeringshorisont, dra nytta av kortvariga känslostyrda överreaktioner i vissa företag”, säger Ulrik Ellesgaard.

Hur funkar det att vara två danskar i Köpenhamn som driver en svensk fond som investerar i europeiska småbolag?
“Det funkar finfint. Danmark ligger ju lite närmare Europa, så när inte pandemin omöjliggör det reser vi mycket och träffar småbolag över hela Europa”, säger Ulrik Ellesgaard.

“Vi har också stor hjälp av att vara del av Lannebos förvaltarteam. Lannebo har ju ända sedan starten haft småbolag som sin specialitet och vi delar samma värderingar. De småbolag ute i Europa som vi investerar i har ofta svenska konkurrenter som våra svenska förvaltarkolleger har stenkoll på, så där utbyter vi mycket värdefull information”, säger Carsten Dehn.

Fondens tre största innehav:

  1. Volution Group – brittisk tillverkare av ventilationsutrustning för fastigheter.
  2. Medios – tysk tillverkare och återförsäljare av kontraktstillverkade, skräddarsydda läkemedel.
  3. TKH Group – nederländskt teknikföretag med fokus på övervakningsteknik och tillverkningsindustri.

Läs mer om Lannebo Europa Småbolag.

Text: Henrik Huldschiner
Foto: Lars Just & Bax Lindhardt

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...

Läs mer

Det gröna skiftet är en otrolig affärspotential

Under Niklas Stenbergs sex år som vd för Addtech har teknikkoncernen fortsatt att växa och utvecklas, trots flera utmaningar. Stenberg tillskriver framgångarna den unika Addtechkulturen och ett gott samarbete med Lannebo....

Läs mer

Så sparar vi!

Hur sparar Lannebos egen personal och vilket är deras bästa spartips? Vi pratade med fyra medarbetare från fyra olika avdelningar. Så här tänker de!...

Läs mer

Låt tiden arbeta för dig!

Stora pengar kommer sällan över en natt. Vi har pratat med Peter Lagerlöf, inte bara en förvaltare av flera Lannebofonder, utan en av Sveriges mest aktade analytiker och en varm anhängare av tålmodigt sparande....

Läs mer

Spara för livet

Katarina Halvarson har sparat i snart 65 år och är en trogen besökare på Lannebos event. Ofta har hon sina barnbarn Tor och Nils med sig. »Lannebo har en öppenhet som är ganska speciell«, säger...

Läs mer

Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång....

Läs mer

Varför investera i en fastighetsfond?

Varför investera i en fastighetsfond? Hur påverkar ränteläget fastighetsbolagen? Och vad gör Lannebo Fastighetsfond unik jämfört med konkurrenterna?...

Läs mer

Lannebo Småbolag – En ledande PPM-fond!

Tänk dig ett system där varje svensk kan påverka sin framtida pension genom att välja hur delar av den ska investeras. Det är precis vad Premiepensionssystemet (PPM) erbjuder, och nu firar det snart 25 år....

Läs mer

Fastigheter i all ära – men god ledning är avgörande

Tobias Kaj och Philip Hallberg förvaltar Lannebos fastighetsfonder. De har följt noterade fastighetsbolag under lång tid och värdesätter en god ledning som har förmågan att fatta kloka investeringsbeslut och i slutändan generera värde för aktieägarna....

Läs mer

Hur jobbar Lannebo med hållbarhet?

För oss är det självklart att bolagen måste prioritera en långsiktigt hållbar utveckling för att säkerställa sin plats på marknaden i framtiden. Därför gör vi en grundlig hållbarhetsanalys av bolagen vi investerar i för att...

Läs mer