Den 28/3 är det halvdag för alla våra fonder pga skärtorsdagen, förutom europafonderna och Lannebo Teknik.

Intervju: Trygg förvaltning

Investeringar i mindre bolag är hjärtat i Lannebos förvaltning, och har sedan starten för två decennier sedan gett en mycket hög avkastning. Nu fortsätter den framgångsrika strategin med Per Trygg vid rodret. En förvaltare som har sin egen syn på hur man hittar de bästa bolagen.
Nyheter
PerTrygg-ute – kopia2

När Per Trygg lämnade SEB för Lannebo i fjol somras förstärktes småbolagsteamet med en av Sveriges mest ­välrenommerade och prisade fondförvaltare. Bland annat har han belönats med utmärkelsen Årets fond och fått högsta möjliga rating (AAA via Citywire) som förvaltare.

I nära samarbete med Hjalmar Ek tar nu Per Trygg över fonderna Lannebo ­Småbolag och Lannebo Småbolag Select efter Johan Ståhl. Med sin inriktning mot långsiktigt, aktivt ägande och nära kontakt med bolagen passar hans ­förvaltarstrategi som hand i handske med Lannebos framgångsmodell.

Men ett imponerande track record till trots, Per Trygg är efter många år i branschen väl medveten om att det gäller att ha en ödmjuk ­inställning och att man sällan är bättre än sin senaste affär.
»Fondförvaltning är inte en enmansshow utan ett teamwork, sedan har jag såklart ett ­genuint intresse för småbolag. Mindre kvalitetsbolag med tillväxtpotential har visat sig vara bra att investera i över tid och det ser fortsatt positivt ut för svenska småbolag.«
Per Trygg betonar dessutom att småbolag vanligen har lättare för att växa snabbare i branscher som utvecklas.
»Plus att de ofta är tydligare nischade. Det gör att de är lite lättare att förstå och utvär­dera«, slår han fast.

För att kvala in i Per Tryggs värld måste dock bolagen bevisa sig själva först. Han är inte mycket för varken »förhoppningsbolag« eller »turn around-bolag«.
»Jag tror för att nå framgång som fond­förvaltare gäller det att hitta en investeringsstil som passar en själv och hålla fast vid den. När jag investerar i ett bolag gör jag det med ­tanken på att äga aktien för evigt.«

En insikt som rimmar väl med att kvalitetsinriktade småbolag kan växa under lång tid.
»På det sättet blir tiden min bästa vän.«

Per Tryggs investeringsfilosofi består av fyra hörnstenar som han utgår ifrån för att analysera nya småbolag och följa upp befintliga innehav.

    • Bra bolag är oftast ­billigare

    Han börjar alltid med bolagets kvalitet och potential att växa, inte värderingen, som så många andra förvaltare.
    »Ett riktigt bra bolag är nästan alltid billigare jämfört med ett ­sämre bolag sett över en längre tid, trots en högre ­initial värdering. Svenska småbolag har historiskt utvecklats starkt och lär göra det i fortsättningen också.«

    • Strukturell tillväxt

    En nyckelfråga är om bolaget är verksamt i en bransch där det finns en strukturell tillväxt. Då kan bolaget få kraft av utvecklingen inom området, utan att behöva ta kostsamma marknadsandelar.
    »Sedan är det viktigt att bolaget har en bra marknadsposition, så att det har möjlighet att ta bättre betalt för produkterna än konkurrenterna.«

    • Människan i fokus

    Den tredje hörnstenen är kanske den viktigaste av alla. Per Trygg poängterar att bolag i slut­änden alltid handlar om människor.
    »De flesta av oss som har varit anställda ­någon gång vet vilken skillnad en bra chef kan göra. När det gäller investeringar är det många som lägger för liten vikt vid vem som leder och äger bolaget. Allt handlar om människor. Bra vd, ledningsgrupp och ägare är viktigt. Inte minst i småbolag.«

    En av de viktigaste uppgifterna för en förvaltare av en småbolagsfond är att träffa människorna i bolagen. I det arbetet ser Per Trygg till att ha en egen agenda. Det innebär att han i ­högre utsträckning träffar bolagens företrädare vid andra tillfällen än när alla andra gör det. Han vill göra sin en egen analys.
    »Men jag nöjer mig inte med det. När jag ­tittar på ett bolag söker jag information ­överallt. Jag pratar med vänner och bekanta, hör ­saker när jag är ute på stan och passar på att fråga konkurrenter, ägare och samarbetspartner. På det sättet skaffar jag mig en bild av bolaget.«

    • Hållbarhet

    Den fjärde och sista hörnstenen handlar om verklig hållbarhet, och är också något som engagerar honom privat.
    »Det är helt nödvändigt att bolag ­arbetar med hållbarhet på en strategisk nivå. Jag är nämligen övertygad om att bolag med ett bra hållbarhetsarbete kommer att utvecklas bättre än bolag som inte har det.«


Per Trygg

Ålder: 52 år.
Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.
Bakgrund: Aragon Securities aktieanalytiker 1996, MTG Group business controller 1997–1998, SEB aktie- och kreditanalytiker 1998–2007, SEB Investment Management förvaltare småbolagsfonder 2007–2021, Lannebo Fonder förvaltare 2021–.
Gör: Förvaltare med ansvar för fonderna Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select.
Fritidsintressen: Umgås med familjen, flugfiske, mat och vin, särskilt röd och vit bourgogne, och cykling på landsväg.

 

Text Anders Ström  Foto Mikael Sjöberg

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer

Kommer börsen gå upp 2024?

Vad tror Peter Lagerlöf om 2024? Kommer räntorna gå upp? Blir det bättre tillväxt? Finns det förutsättningar för stigande börser? Spelar presidentvalet i USA någon roll? Peter Lagerlöf är förvaltare och investeringsansvarig på Lannebo....

Läs mer

Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på...

Läs mer

Företag måste sluta ducka för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald har seglat upp på den globala agendan och frågor som vatten, avfall och cirkulär ekonomi fått allt större uppmärksamhet. Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, diskuterar möjligheterna och utmaningarna ur ett investerarperspektiv....

Läs mer

Så blir 2024

Vart är världens och Sveriges ekonomi på väg? Har den gröna omställningen avstannat? Hur kommer det gå för den pressade fastighetsmarknaden? Vi bad fyra av Lannebos förvaltare att titta i kristallkulan och komma med sina...

Läs mer

Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Sparekonomen och börsprofilen Mohammed Salih hyllas för sina viktiga insatser för svenskarnas sparande och utses till Årets Sparprofil 2023....

Läs mer

Lannebo Live: Fastighetssektorn – nuläge och framtidsutsikter

Hur klarar sig noterade fastighetsbolag i rådande miljö och hur ser utsikterna framgent ut? Tobias Kaj och Philip Hallberg berättar om sin syn på fastighetssektorn och varför nu kan vara ett bra läge att investera...

Läs mer

”Det finns ingen möjlighet för bolagen att bromsa”

Hur kan vi skynda på omställningen mot en grön ekonomi? Vi pratade med Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om nya investerarinitiativ, problemet med dubbelmoral och hur Lannebo aktivt driver på resan mot ett mer hållbart...

Läs mer

Öhman ny huvudägare i Lannebo Fonder – skapar Nordens största fristående fondaktör

När Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder blir resultatet Nordens största fristående fondaktör och ett ännu vassare erbjudande till kunderna. ”Bolagen passar perfekt för varandra”, summerar Johan Malm, vd på Öhman, och Johan Lannebo,...

Läs mer