Dialog för förändring – investerarengagemang i skog, klimat och mänskliga rättigheter

SCA
Inom ramen för vårt samarbete i Hållbart Värdeskapande fortsatte vi under april vår dialog med SCA. En aktuell fråga som togs upp var bolagets övervägande att lämna FSC-certifieringen för sitt svenska skogsbestånd – något som uppmärksammats i media under månaden. SCA har tidigare uttryckt kritik mot vissa delar av FSC-systemet, men att de överväger att avsluta certifieringen så snart kom lite oväntat. Enligt SCA har FSC utvecklats till en alltmer polariserad arena där diskussionerna tar tid för att komma fram till lösningar och sätter hinder för bolaget att bruka skogen. Vi har tidigare i dialogen med SCA varit tydliga med att vi ser FSC som en viktig global och oberoende standard för ansvarsfullt skogsbruk. SCA flaggar för att “pausa” FSC-certifieringen för den svenska skogen om inga förändringar sker före juni, vilket FSC menar inte är möjligt. Samtidigt pågår en större översyn inom FSC, men den väntas ta upp till fyra år vilket är längre än vad SCA kan tänka sig att vänta. En dialog mellan SCA och internationella FSC är planerad för att diskutera de delar som SCA inte tycker är fullt fungerande i dagsläget. Vi passade även på att ställa en fråga på SCA:s stämma, likt Holmens, om hur bolaget ser på den minskade kolsänkan som studier visar på. Varpå bolaget i sitt svar belyser att skogen gör mest klimatnytta när den brukas, genom den så kallade substitutionseffekten.
SCA återfinns i fonderna: Lannebo Sverige Plus, Lannebo Sverige, Lannebo Sverige Hållbar, Lannebo Mixfond Offensiv, Lannebo Mixfond, Öhman Investment Grade, Lannebo Norden Hållbar, Öhman Marknad Sverige, Öhman Sverige, Öhman Marknad Sverige Bred, Lannebo Räntefond Kort, Lärarfond Offensiv, Lärarfond Balanserad, Lärarfond Försiktig, Öhman Marknad Europa, Öhman Marknad Global
UPM – NA100
I april hade vi ett uppföljningsmöte med det finska skogsbolaget UPM-Kymmene inom ramen för Nature Action 100. Vi har tidigare sett att UPM gör mycket inom området biologisk mångfald i sin egenägda skog i Finland och Uruguay. Däremot är det oklart hur bolaget hanterar skog från privata skogsägare, vilket är viktigt eftersom majoriteten av bolagets råvara kommer därifrån. Vi tycker att bolaget har tagit steg framåt, särskilt i sin senaste rapportering enligt CSRD, där transparensen kring egenägd skog har förbättrats markant. Under mötet fick vi bättre inblick i hur UPM arbetar med de privata skogsägarna. Bland annat erbjuder bolaget en gruppcertifiering enligt FSC där UPM tar hand om det administrativa arbetet. De erbjuder också olika stödtjänster för att säkerställa att skogen brukas med hänsyn till biologisk mångfald. Dessutom arbetar UPM med att utveckla nya metoder för att mäta indikatorer för biologisk mångfald, baserat på den senaste forskningen. Vår bedömning är att UPM gör ett bra arbete inom de områden de själva har en direkt påverkan på. Däremot ligger en del av förbättringspotentialen utanför bolaget – bland annat krävs tydligare styrning från politiskt håll och andra aktörer i värdekedjan för att få en mer heltäckande bild. Vårt fortsatta fokus kommer därför ligga på UPM:s påverkansarbete, alltså hur de driver frågor kopplade till biologisk mångfald i sin lobbying och dialog med beslutsfattare. Vi vill också se ett tydligare åtagande från bolaget att främja biologisk mångfald i all skog de använder, även den som ägs av privata skogsägare.
UPM återfinns i fonderna: Lannebo Sverige Plus, Öhman Marknad Europa, Öhman Marknad Global
AB Volvo
Under våra senaste dialoger med Volvo har fokus varit på klimatlobbying i linje med Parisavtalet. Speciellt under nya styret i USA har vi särskilt riktat våra frågor till de amerikanska branschorganisationer Volvo är medlem i, och huruvida dessa lobbar i linje med Volvos klimatåtaganden och Parisavtalet. Vi passade på att eskalera betydelsen av denna fråga på Volvos årsstämma i april – där Lannebo var avsändare tillsammans med två andra investerare med frågan ”om och hur det sker en strategisk översyn eller uppföljning i styrelsen av just medlemskap i intresseorganisationer och branschorganisationer med lobbyinguppdrag, som beaktar klimat, för att säkerställa att dessa verkar i linje med bolagets mål och ambitioner?”. Volvos VD svarade och belyste relevansen och sin uppskattning kring dialogen som vi har inom ramen för Climate Action 100+. Volvo belyste även betydelsen av samarbete i branschen för att lösa klimatkrisen och vikten av transparens och att påverka organisationen att ta en neutral ställning, när medlemmarna inte är eniga i en fråga inom branschorganisationen.
AB Volvo återfinns i fonderna: Öhman Marknad Sverige, Öhman Sverige, Öhman Marknad Sverige Bred, Öhman Sverige Fokus, Lärarfond Offensiv, Lärarfond Balanserad, Lärarfond Försiktig, Öhman Marknad Global
FAIIR brev
Vi är medlemmar i investerarnätverket FAIRR, som lyfter hållbarhetsrisker och möjligheter i livsmedelssektorn. Under april uppdaterades vi om deras initiativ Protein Diversification Engagement, som syftar till att få livsmedelsbolag att bredda sitt proteinutbud för att minska klimatpåverkan, främja biologisk mångfald och stärka folkhälsan. Animaliskt protein står för upp till 19,6 % av de globala växthusgasutsläppen, och våra kostvanor påverkar både miljön och hälsan avsevärt. FAIRR har kontaktat 20 bolag för dialog på ämnet varav 19 har svarat och 15 har tackat ja till möten under året. Bland berörda portföljbolag finns bl.a. Ahold, Danone, Carrefour, Unilever och General Mills. Dialogerna ska stötta bolagen i att minska utsläpp och identifiera affärsmöjligheter inom hållbara proteinalternativ.
H&M
Vi tog tillfället i akt att lyssna på H&M:s hållbarhetsuppdatering för 2024 och noterade att bolaget fortsätter göra framsteg inom både klimat- och mänskliga rättighetsfrågor. Vi ställde en fråga om hur H&M säkerställer att tvångsarbete inte förekommer i värdekedjan, med hänvisning till tidigare incidenter i Xinjiang. H&M betonar vikten av att produkterna tillverkas under goda arbetsförhållanden och förbjuder strikt alla typer av tvångsarbete. Samtidigt erkänner H&M att risken för tvångsarbete finns i olika former och har därför arbetat systematiskt för att hantera dessa risker i sin globala värdekedja. Om tvångsarbete upptäcks vidtar bolaget omedelbara åtgärder, och om problemet inte korrigeras snabbt uteblir betalning och kontraktet sägs upp. H&M är transparenta med sina leverantörer och publicerar en uppdaterad lista månadsvis på sin hemsida. Transparensen och erkännandet att risken existerar, är något vi ser positivt på.
H&M återfinns i fonderna: Öhman Marknad Sverige, Öhman Marknad Sverige Bred, Öhman Marknad Europa, Öhman Marknad Global