Pension utomlands – hur fungerar det?

Överväger du att flytta utomlands som pensionär och funderar på hur det skulle påverka din pension? Nedan går vi igenom vilka pensioner du kan ta med dig från Sverige och vad som är viktigt att tänka på.

Pension utomlands – hur fungerar det?

Hur fungerar svensk pension om jag bor utomlands?

Du har rätt till all inkomstgrundande pension, såsom allmän pension, premiepension, tjänstepension och tilläggspension, var du än bor i världen. Andra pensioner som du får ta med dig till andra länder är barnpension, omställningspension och änkepension. Undantaget är garantipensionen som endast betalas ut om du är bosatt i Sverige. Om du har garantipension dras den in om du flyttar eller tillbringar mer än ett år utanför Sverige. Detta gäller dock inte om du är född före 1937. Ditt inkomstpensionstillägg får du endast behålla om du flyttar till ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Vad händer med pensionen om jag flyttar tillbaka till Sverige igen?

Din pension betalas ut precis som vanligt när du flyttar tillbaka till Sverige efter en tid utomlands. Om du är berättigad till garantipension betalas den ut automatiskt så fort Pensionsmyndigheten meddelats att du är bosatt i Sverige igen.

Läs mer: Hur fungerar svensk pension för invandrare?

Vad du behöver göra för att behålla pensionen om du flyttar utomlands

  • För att Pensionsmyndigheten ska betala ut din pension måste du skicka in ett levnadsintyg varje år så att de får bekräftat att du lever. Det kan du göra direkt på deras webbplats.
  • När du byter adress måste du anmäla detta till såväl Skatteverket som Pensionsmyndigheten så att de kan skicka ut viktig information till dig.
  • Om du har fått tjänstepension från svenska arbetsgivare behöver du försäkra dig om att pensionsbolaget har din utländska adress.

Läs mer: Utbetalning av tjänstepension

Beskattning av pension om du är bosatt utomlands

Om du bor utomlands och får svensk pension kan du få betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) istället för vanlig skatt. Då betalar du endast 25 procents skatt på den del av pensionen som överstiger ett visst fribelopp (år 2023 är fribeloppet 3 369 kronor per månad). Med en del länder har Sverige särskilda överenskommelser kring beskattning av pension. I vissa fall kan det innebära att skatten på pensionen blir ännu lägre för dig, och i andra fall att du ska betala skatt i landet du bor i. Undersök därför om Sverige har något skatteavtal med det aktuella landet så att du får koll på vad som gäller för dig.

Några krav som måste uppfyllas för att du ska ha rätt till SINK-skatt är att du inte längre har en permanent boende eller vistas för mycket i Sverige. Du får inte heller äga ett svenskt företag eller ha en make/maka eller minderårigt barn kvar i landet när du flyttar – du måste med andra ord ansetts ha klippt bandet till Sverige.

Vanliga frågor om pension utomlands

Kan jag få svensk pension om jag bor utomlands?

Ja, du har rätt till all inkomstgrundande pension, såsom allmän pension, premiepension, tilläggspension och tjänstepension, oavsett vilket land du bor i.

Hur länge får en pensionär bo utomlands?

Som pensionär får du bo var du vill, men efter att du tillbringat ett år utomlands förlorar du en eventuell garantipension.

Vad händer om jag har garantipension och flyttar utomlands?

Garantipensionen är endast till för dem som är bosatta i Sverige, den blir du därmed av med.