Tre anledningar att välja Lannebo Sustainable Corporate Bond

Lannebo Sustainable Corporate Bond fyller tre år i februari. Vad passar bättre än att lista tre skäl till att spara i fonden? Häng med!

Team_Karin_Katarina_PC_RGB 1600x900

Lannebo Sustainable Corporate Bond är en fond som investerar i företagsobligationer. Det innebär, enkelt uttryckt, att fonden lånar ut pengar till företag. Avkastningen i fonden styrs i första hand av vilken ränta företagen betalar på lånen, vilket leder oss in på den första punkten.

Hög förräntningstakt

Förräntningstakten är den sammanlagda ränta som fondens obligationer ger. Om alla företag betalar räntan och alla obligationer hålls till förfall kommer förräntningstakten minus avgift att vara detsamma som fondens avkastning. Lannebo Sustainable Corporate Bond investerar främst i obligationer med rörlig ränta, det innebär att fonden får högre ränteinbetalningar när styrräntorna stiger. Och som räntorna har stigit! Det har inte gått någon förbi att centralbankerna höjde räntorna under 2022.

Lannebo Sustainable Corporate Bond hade vid årsskiftet en förräntningstakt på 6 procent. Det är en nivå vi inte sett på många år för ränteinvesteringar. Från att det länge pratats om att det inte finns några alternativ till aktieinvesteringar är det nu tydligt att det finns alternativ – bra alternativ. 6 procent är visserligen lägre än ett globalt aktieindex som över längre tidsperioder brukar ha en snittavkastning på 7-10 procent per år, men avkastning ska alltid ställas i relation till risk, vilket för oss in på nästa punkt.

Begränsad risk

Lannebo Sustainable Corporate Bond investerar främst i så kallade Investment Grade-obligationer som ges ut av bolag med god kreditvärdighet. Bland fondens största innehav finns till exempel statliga Vattenfall, försäkringsbolagen Storebrand och Tryg samt elbolaget Småkraft. Eftersom fonden investerar i obligationer med rörliga räntor tar den inte heller någon väsentlig ränterisk. Ett bra sätt att illustrera fondens risk är att titta på hur den förväntas gå om det går riktigt, riktigt dåligt.

Alla fonder har i de nya faktabladen med just ett sådant scenario, kallat stresscenario. I ett stresscenario förväntas Lannebo Sustainable Corporate Bond gå ned med 7 procent på ett år. Det kan ställas i relation till en räntefond som investerar i statsobligationer som i samma scenario beräknas gå ned 12-18 procent. Eller en aktiefond som investerar i svenska småbolag som väntas gå ned med runt 50 procent i ett stresscenario.

Sammantaget innebär detta att Lannebo Sustainable Corporate Bond har riskbetyget 2 på en 7-gradig skala.

Hållbara investeringar

Så här finns en fond som kan ge en bra avkastning till begränsad risk. Vad mer kan man önska? Jo, att den dessutom bidrar till att göra världen bättre. Lannebo Sustainable Corporate Bond räknas som ljusgrön fond (artikel 8) men den har mer ambitiösa mål när det gäller investeringarna än de flesta. Minst hälften av fondens investeringar sker i obligationer som räknas som hållbara.

Det är till exempel gröna obligationer där pengarna som lånas ut ska användas till miljörelaterade projekt, eller sociala obligationer där pengarna ska användas till sociala projekt. Lannebo Sustainable Corporate Bond bidrar genom detta till alltifrån integrationsprojekt i utsatta områden till utbyggnad av förnyelsebar energi och energieffektivisering.

Det låter bra förstås men hur är det med fastighetssektorn. Är det inte väldigt osäkert med fastighetsbolagens obligationer?

Tackar som frågar. Under 2022 har det varit stort fokus på fastighetssektorns finansiering, och särskilt obligationer. Fastighetssektorn utgör en betydande del av den svenska obligationsmarknaden och många företagsobligationsfonder har en väsentlig exponering mot fastighetsbolagen.

Men Lannebo Sustainable Corporate Bond är inte en av dem. Per 1 januari 2023 utgör obligationer från fastighetssektorn endast 15 procent av fondens totala innehav, och dessa innehav är välskötta bolag som förvaltarna känner väl. Det betyder att fonden är, och har varit, underviktad fastighetssektorn som annars utgör runt 50 procent av den svenska obligationsmarknaden inom Investment Grade.

Du hittar mer information om Lannebo Sustainable Corporate Bond här. Du ser på vilka plattformar fonden finns tillgänglig här. Och om du vill höra mer om fonden och andra spännande fonder från Lannebo missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Tova_Larsson-1600x900

23 mars 2023

Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.

_Z9M8849 1600x900

17 apr. 2023

Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”

Med ett genuint samhällsengagemang och starkt rättvisepatos som bränsle gör hon skillnad för svenskarnas sparande. Vi möter Nordnets sparekonom Frida Bratt som utsetts till Årets Sparprofil av Lannebo.

Martin och Robin utan 10 1600x900

08 maj 2023

Lannebo Sverige Plus prisas

Sverigefonden Lannebo Sverige Plus har på lång, och kort, sikt lyckats skapa mycket fin riskjusterad avkastning. Nu prisas fonden i Refinitiv Lipper Fund Awards.