Vinnarintervju: Karin Sjöblom, Årets Sparprofil

Årets Sparprofil är ett pris instiftat av Lannebo och Affärsvärlden för att uppmuntra till ett bättre sparande. Bland hundratals nominerade röstade svenska folket fram Aktiespararnas Karin Sjöblom, för sin långa insats att sprida kunskaper om aktiesparande, både som trygghet och glädje.
Nyheter
Karin Sjoblom

Att handla med aktier är krångligt och trist. Timme ut och timme in framför datorskärmen för att hålla koll på kurserna och köpa eller sälja vid rätt tillfälle. Det är diagrammens och siffrornas hegemoni. Eller?
“Jag följer med i samhället i ­stället för på skärmen. Visst är jag intresserad av aktiekurser och ser till att veta vad som händer, men vad jag ­investerar i baserar jag på helt andra insikter”, ­säger Karin Sjöblom.
Hon får det att låta enkelt, Karin Sjöblom. Men så är hon också pedagog till yrket och har ägnat snart 30 år åt att utbilda i aktiesparande.
“Jag känner mig inte ett dugg gammal, säger hon. Jo förresten, härom­dagen när snöplogarna lagt en vall framför min utfart och jag skulle i väg med bilen kände jag att jag inte är 25 längre.”

Karin Sjöblom är 87 år och ett bevis för vilket dåligt mått som ålder är på vår kapacitet. I december 2021 fick hon ta emot priset som Årets Sparprofil av Lannebo, en titel som hon vunnit i en öppen omröstning. När hon blev nominerad som en av fem – “mina medtävlare kunde vara barnbarn till mig” – var det många som gärna lade en röst på ­henne. Karin Sjöblom är lokalkändis inte bara i Växjö utan i en stor del av södra Sverige.
Det har hon blivit dels genom alla kurser hon hållit, dels genom att vara aktiv på sociala medier. Varje förmiddag ägnar hon numera åt att dela med sig av både filosofier och konkreta tips på Facebooksidan för Aktiespararna i Växjö. Hennes Instagramkonto ­heter “Hållbarhetsportföljen” och under pandemin samlade hon sina lärdomar och en hel del anekdoter i boken Spara med glädje! Ett framgångsrecept.

Under gymnasieåren fick hon ­några aktier i ett lokalt tryckeri i ­hemstaden Umeå av sin pappa. Det ­väckte ­hennes intresse och grundlade ett ­förhållningssätt.
“När kopiatorerna kom sålde jag ­aktierna, för jag insåg att tryckerier skulle få det svårare framöver.”
Det är förstås inget revolutionerande att försöka spana in i framtiden och dra slutsatser, men Karin har gjort tålamod till en paradgren.
“Jag köper aldrig aktier på fem ­minuter. Snarare ägnar jag en månad åt att läsa in mig på bolaget. Warren ­Buffett har rätt när han säger att man ska investera i företag som man tror på även om tio år.”

Karin berättar gärna om hur hennes tankesätt lett fram till det ­lyckosamma utfall hon haft på sina investeringar ­genom livet.
“När jag ska promenera till ­centrum sneddar jag över en gymnasieskolas gård. För några år sedan noterade jag att nästan alla elever plötsligt hade ryggsäckar och funderade över vad det kunde bero på. Svaret var naturligtvis att de vill ha händerna fria för mobil­telefonen. Då köpte jag aktier för ungefär 100 kronor styck i Fenix Outdoor, som bland annat äger Fjällräven. I dag är kursen 1 200 kronor.”

Att förstå och omfamna företagets kultur är viktigt för Karin Sjöblom. Därför går hon gärna på bolagsstämmor och företag som tar samhällsansvar är hon extra glad att vara del­ägare i.
“NIBE i Markaryd köper block­flöjter till alla kommunens elever i årskurs 3, och på stämman är det därför blockflöjtskonsert varje år.”
Att hon köpte aktier i NIBE, som bland annat tillverkar luftvärme­pumpar, baserades också på en vardags­reflektion.
“För 25 år sedan var det varje dag oljetankbilar som levererade eldningsolja till villor på min gata. Jag tänkte att det inte kan fortsätta så, vi måste värma våra bostäder på annat sätt.”

I dag är hon mycket intresserad av skogsbolag, “det gröna guldet”. Exempelvis att kunna göra textil av trä i stället för att använda olja, eller att använda lignin i tillverkningen av batterier.
“Skogsbolag går inte upp med 100 procent på kort sikt, men de knatar på och jag vill äga aktier i företag som ­arbetar med hållbarhet.”
Pengar ger frihet och trygghet. För Karin Sjöblom har aktiesparandet ­givit henne möjlighet att unna sig saker. Men hon köper inga dyra handväskor eller andra pråligheter.
“Min gamla Kånkenryggsäck duger bra. Däremot har jag kunnat resa jorden runt med mina barn och barnbarn. Jag kan ta dem på weekendresor som kostar mer än vad jag får ut i pension per månad. Det hade aldrig gått utan mina aktier.”

Priset som Årets Sparprofil bestod förutom ära och firande även i 25 000 kronor.
“De skänkte jag direkt till Läkare utan gränser, och likadant gör jag med alla arvoden för mina föredrag.”


Karin Sjöblom

Ålder: 87 år.
Bor: Växjö.
Yrkeskarriär: Textil- och matematiklärare. Har undervisat i alla skolstadier, “som lärare i sär­skolan lärde jag mig absolut mest om pedagogik”.
Gör i dag: Håller kurser i aktie­sparande. “Jag frågar alltid deltagarna varför de anmält sig. 80 procent svarar att de vill lära sig att prata med sin bank, det tycker jag är skrämmande! Efter kurserna brukar deltagarna säga att de lärt sig mycket om sam­hället, hur allt hänger ihop.” Är även fritidspolitiker i regionen.
Aktuell med: Utsedd till Årets Sparprofil av Lannebo.
Även aktuell med: boken Spara med glädje! Ett framgångs­recept, utgiven av Aktiespararna Kunskap. Finns att köpa i både vanliga boklådor och via internetbokhandlare.
Planer: Skriva en bok om ­ålderismen.
Om sig själv: “Som barn läste jag om flickorna Spara & Slösa, en serie som gick i tidningen Lyckoslanten. Spara var min influencer!”
Instagram: @hallbarhetsportföljen


Årets sparprofil

Av flera hundra nominerade tog sig fem sparprofiler till final. I slutänden var det upp till allmänheten att bedöma vem av finalisterna som gjort den största insatsen. När de över 6 000 rösterna räknats stod Karin Sjöblom från Aktiespararna som vinnare. Övriga finalister var Frida Bratt, Daniel Aarenstrup, Nicklas Andersson och Sandra Bourbon.

Juryn bestod av Johan Lannebo, ordförande för Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta, och Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.


Karins tips för att spara med glädje

  • Köp aktier ur tio olika branscher och ha gärna en globalfond i botten. Nio av bolagen ska vara sådana som går med vinst, det tionde kan få vara ett “förhoppningsbolag”.
  • Notera samhällsförändringarna och försök räkna ut vad de kan leda till. Ett exempel Karin ger är att kvinnor är allt äldre när de föder sitt första barn. “Det kommer att leda till fler provrörsbefruktningar, tänkte jag, och investerade sedan i Vitrolife.”
  • Se till att äga någon aktie som är stabil och knappast går ned. Basvaror som mat är ett exempel.
  • Läs på om bolaget du är intresserad av, det finns massor av kunskap bara en googling bort.
  • Långsiktighet är det viktigaste. Och på lång sikt är aktieaffärer nästan alltid en bra affär.
  • Är det försent att börja spara när man väl blivit pensionär? I dag lever allt fler tills de är 100 år. Det innebär 35 år som pensionär, nästan ett helt yrkesliv.

Text Eric Lund
Foto Karl Nordlund

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Hållbarhetsrapport 2023

2023 var på många sätt ett omtumlande år som präglades av geopolitisk oro, hög inflation och snabba räntehöjningar som slog hårt mot hushåll och företag. Det sticker också ut som ett av de varmaste åren...

Läs mer

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer

Kommer börsen gå upp 2024?

Vad tror Peter Lagerlöf om 2024? Kommer räntorna gå upp? Blir det bättre tillväxt? Finns det förutsättningar för stigande börser? Spelar presidentvalet i USA någon roll? Peter Lagerlöf är förvaltare och investeringsansvarig på Lannebo....

Läs mer

Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på...

Läs mer

Företag måste sluta ducka för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald har seglat upp på den globala agendan och frågor som vatten, avfall och cirkulär ekonomi fått allt större uppmärksamhet. Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, diskuterar möjligheterna och utmaningarna ur ett investerarperspektiv....

Läs mer

Så blir 2024

Vart är världens och Sveriges ekonomi på väg? Har den gröna omställningen avstannat? Hur kommer det gå för den pressade fastighetsmarknaden? Vi bad fyra av Lannebos förvaltare att titta i kristallkulan och komma med sina...

Läs mer

Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Sparekonomen och börsprofilen Mohammed Salih hyllas för sina viktiga insatser för svenskarnas sparande och utses till Årets Sparprofil 2023....

Läs mer

Lannebo Live: Fastighetssektorn – nuläge och framtidsutsikter

Hur klarar sig noterade fastighetsbolag i rådande miljö och hur ser utsikterna framgent ut? Tobias Kaj och Philip Hallberg berättar om sin syn på fastighetssektorn och varför nu kan vara ett bra läge att investera...

Läs mer

”Det finns ingen möjlighet för bolagen att bromsa”

Hur kan vi skynda på omställningen mot en grön ekonomi? Vi pratade med Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om nya investerarinitiativ, problemet med dubbelmoral och hur Lannebo aktivt driver på resan mot ett mer hållbart...

Läs mer