Vinnarintervju: Karin Sjöblom, Årets Sparprofil

Årets Sparprofil är ett pris instiftat av Lannebo och Affärsvärlden för att uppmuntra till ett bättre sparande. Bland hundratals nominerade röstade svenska folket fram Aktiespararnas Karin Sjöblom, för sin långa insats att sprida kunskaper om aktiesparande, både som trygghet och glädje.
Nyheter
Karin Sjoblom

Att handla med aktier är krångligt och trist. Timme ut och timme in framför datorskärmen för att hålla koll på kurserna och köpa eller sälja vid rätt tillfälle. Det är diagrammens och siffrornas hegemoni. Eller?
“Jag följer med i samhället i ­stället för på skärmen. Visst är jag intresserad av aktiekurser och ser till att veta vad som händer, men vad jag ­investerar i baserar jag på helt andra insikter”, ­säger Karin Sjöblom.
Hon får det att låta enkelt, Karin Sjöblom. Men så är hon också pedagog till yrket och har ägnat snart 30 år åt att utbilda i aktiesparande.
“Jag känner mig inte ett dugg gammal, säger hon. Jo förresten, härom­dagen när snöplogarna lagt en vall framför min utfart och jag skulle i väg med bilen kände jag att jag inte är 25 längre.”

Karin Sjöblom är 87 år och ett bevis för vilket dåligt mått som ålder är på vår kapacitet. I december 2021 fick hon ta emot priset som Årets Sparprofil av Lannebo, en titel som hon vunnit i en öppen omröstning. När hon blev nominerad som en av fem – “mina medtävlare kunde vara barnbarn till mig” – var det många som gärna lade en röst på ­henne. Karin Sjöblom är lokalkändis inte bara i Växjö utan i en stor del av södra Sverige.
Det har hon blivit dels genom alla kurser hon hållit, dels genom att vara aktiv på sociala medier. Varje förmiddag ägnar hon numera åt att dela med sig av både filosofier och konkreta tips på Facebooksidan för Aktiespararna i Växjö. Hennes Instagramkonto ­heter “Hållbarhetsportföljen” och under pandemin samlade hon sina lärdomar och en hel del anekdoter i boken Spara med glädje! Ett framgångsrecept.

Under gymnasieåren fick hon ­några aktier i ett lokalt tryckeri i ­hemstaden Umeå av sin pappa. Det ­väckte ­hennes intresse och grundlade ett ­förhållningssätt.
“När kopiatorerna kom sålde jag ­aktierna, för jag insåg att tryckerier skulle få det svårare framöver.”
Det är förstås inget revolutionerande att försöka spana in i framtiden och dra slutsatser, men Karin har gjort tålamod till en paradgren.
“Jag köper aldrig aktier på fem ­minuter. Snarare ägnar jag en månad åt att läsa in mig på bolaget. Warren ­Buffett har rätt när han säger att man ska investera i företag som man tror på även om tio år.”

Karin berättar gärna om hur hennes tankesätt lett fram till det ­lyckosamma utfall hon haft på sina investeringar ­genom livet.
“När jag ska promenera till ­centrum sneddar jag över en gymnasieskolas gård. För några år sedan noterade jag att nästan alla elever plötsligt hade ryggsäckar och funderade över vad det kunde bero på. Svaret var naturligtvis att de vill ha händerna fria för mobil­telefonen. Då köpte jag aktier för ungefär 100 kronor styck i Fenix Outdoor, som bland annat äger Fjällräven. I dag är kursen 1 200 kronor.”

Att förstå och omfamna företagets kultur är viktigt för Karin Sjöblom. Därför går hon gärna på bolagsstämmor och företag som tar samhällsansvar är hon extra glad att vara del­ägare i.
“NIBE i Markaryd köper block­flöjter till alla kommunens elever i årskurs 3, och på stämman är det därför blockflöjtskonsert varje år.”
Att hon köpte aktier i NIBE, som bland annat tillverkar luftvärme­pumpar, baserades också på en vardags­reflektion.
“För 25 år sedan var det varje dag oljetankbilar som levererade eldningsolja till villor på min gata. Jag tänkte att det inte kan fortsätta så, vi måste värma våra bostäder på annat sätt.”

I dag är hon mycket intresserad av skogsbolag, “det gröna guldet”. Exempelvis att kunna göra textil av trä i stället för att använda olja, eller att använda lignin i tillverkningen av batterier.
“Skogsbolag går inte upp med 100 procent på kort sikt, men de knatar på och jag vill äga aktier i företag som ­arbetar med hållbarhet.”
Pengar ger frihet och trygghet. För Karin Sjöblom har aktiesparandet ­givit henne möjlighet att unna sig saker. Men hon köper inga dyra handväskor eller andra pråligheter.
“Min gamla Kånkenryggsäck duger bra. Däremot har jag kunnat resa jorden runt med mina barn och barnbarn. Jag kan ta dem på weekendresor som kostar mer än vad jag får ut i pension per månad. Det hade aldrig gått utan mina aktier.”

Priset som Årets Sparprofil bestod förutom ära och firande även i 25 000 kronor.
“De skänkte jag direkt till Läkare utan gränser, och likadant gör jag med alla arvoden för mina föredrag.”


Karin Sjöblom

Ålder: 87 år.
Bor: Växjö.
Yrkeskarriär: Textil- och matematiklärare. Har undervisat i alla skolstadier, “som lärare i sär­skolan lärde jag mig absolut mest om pedagogik”.
Gör i dag: Håller kurser i aktie­sparande. “Jag frågar alltid deltagarna varför de anmält sig. 80 procent svarar att de vill lära sig att prata med sin bank, det tycker jag är skrämmande! Efter kurserna brukar deltagarna säga att de lärt sig mycket om sam­hället, hur allt hänger ihop.” Är även fritidspolitiker i regionen.
Aktuell med: Utsedd till Årets Sparprofil av Lannebo.
Även aktuell med: boken Spara med glädje! Ett framgångs­recept, utgiven av Aktiespararna Kunskap. Finns att köpa i både vanliga boklådor och via internetbokhandlare.
Planer: Skriva en bok om ­ålderismen.
Om sig själv: “Som barn läste jag om flickorna Spara & Slösa, en serie som gick i tidningen Lyckoslanten. Spara var min influencer!”
Instagram: @hallbarhetsportföljen


Årets sparprofil

Av flera hundra nominerade tog sig fem sparprofiler till final. I slutänden var det upp till allmänheten att bedöma vem av finalisterna som gjort den största insatsen. När de över 6 000 rösterna räknats stod Karin Sjöblom från Aktiespararna som vinnare. Övriga finalister var Frida Bratt, Daniel Aarenstrup, Nicklas Andersson och Sandra Bourbon.

Juryn bestod av Johan Lannebo, ordförande för Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta, och Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.


Karins tips för att spara med glädje

  • Köp aktier ur tio olika branscher och ha gärna en globalfond i botten. Nio av bolagen ska vara sådana som går med vinst, det tionde kan få vara ett “förhoppningsbolag”.
  • Notera samhällsförändringarna och försök räkna ut vad de kan leda till. Ett exempel Karin ger är att kvinnor är allt äldre när de föder sitt första barn. “Det kommer att leda till fler provrörsbefruktningar, tänkte jag, och investerade sedan i Vitrolife.”
  • Se till att äga någon aktie som är stabil och knappast går ned. Basvaror som mat är ett exempel.
  • Läs på om bolaget du är intresserad av, det finns massor av kunskap bara en googling bort.
  • Långsiktighet är det viktigaste. Och på lång sikt är aktieaffärer nästan alltid en bra affär.
  • Är det försent att börja spara när man väl blivit pensionär? I dag lever allt fler tills de är 100 år. Det innebär 35 år som pensionär, nästan ett helt yrkesliv.

Text Eric Lund
Foto Karl Nordlund

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Trycka ännu hårdare på ett snöre

”Pushing on a string” är en metafor som återkommande dyker upp i centralbanksvärlden och skall belysa att penningpolitiska stimulanser i vissa fall kan vara verkningslösa för att hjälpa den reala ekonomin. ...
Läs mer

Elbilar, skogar och hållbara affärer: Vi investerar för framtiden

I september fortsatte vi vår dialog med UPM-Kymmene inom Nature Action 100, där fokus låg på deras målsättningar för biologisk mångfald i Finland och Uruguay....
Läs mer

Lannebo söker juriststudent för utvecklande extrajobb

Vill du utvecklas inom finansjuridik i en miljö där kunskap och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning. ...
Läs mer

Pressmeddelande – fusionen genomförd – blir Nordens största fristående fondbolag

Den 16 september 2024 slutfördes fusionen mellan Lannebo och Öhman Fonder, som därmed skapar Nordens största fristående fondbolag....
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltnning – Press release

Lannebo Kapitalförvaltning AB (formerly E. Öhman J:or Fonder AB) announces upcoming major shareholder notifications on September 16, 2024...
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltning – Pressmeddelande

Lannebo Kapitalförvaltning AB (tidigare E. Öhman J:or Fonder AB) offentliggör kommande flaggningsanmälningar den 16 september 2024...
Läs mer

Fokus på biologisk mångfald och bolagsdialoger

Under augusti månad pratade vi med industrigasföretaget Linde. Vi hade även en givande dialog med bolaget Rotork som tillverkar utrustning för flödeskontroll, men som vi ännu inte har investerat i. ...
Läs mer

Bolagsbesök i Studsvik och oroliga stämmor

Sommarens besök på Studsvik gav oss kunskap om hur kärnbränsleavfallshantering går till. Vi har även kunnat konstatera att den svenska stämmosäsongen 2024 varit ovanligt stökigt. Det har förekommit allt från avbrutna stämmor till protestkörer och...
Läs mer

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...
Läs mer

Det gröna skiftet är en otrolig affärspotential

Under Niklas Stenbergs sex år som vd för Addtech har teknikkoncernen fortsatt att växa och utvecklas, trots flera utmaningar. Stenberg tillskriver framgångarna den unika Addtechkulturen och ett gott samarbete med Lannebo....
Läs mer