Finalist Årets Sparprofil: Frida Bratt

Frida Bratt brinner för att få bukt med orättvisa villkor för sparare. Hon har med framgång tagit strid mot ISK-skatt och för fri flytträtt. Hennes insatser för spararnas bästa gör henne till finalist i Årets Sparprofil 2021.

Frida Bratt Nordnet Årets Sparprofil

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en av fem finalister i Årets Sparprofil 2021. Juryns motivering lyder:

”Frida har med stort engagemang hjälpt sparare att förstå den ekonomiska världen. Hon har med hjärta stridit för att svenska folket ska få goda villkor för sitt sparande i Sverige. Nordnet som den plattform hon representerar, möjliggör ett flexibelt privatsparande, och Frida sprider kunskap och glädje för detta.”

Grattis! Hur kom det sig att började intressera dig för sparande?
”Gud vad fint, tack! För mig så började det med ett brett samhällsintresse. Jag har ju bakgrund som journalist och då fanns det mycket saker att rota i när det gällde sparande och privatekonomi. Saker som inte fungerat bra som höga avgifter och PPM-säljare. Sen har det mynnat ut i ett intresse för börs och sparande”

En fråga där du har tagit strid är flytträttsfrågan. Varför är den viktig för spararna?
”Den flytträtt som vi har haft har inte fungerat så bra. Det är inte rimligt att man som sparare inte kan komma ur dyra och dåliga lösningar. För mig handlar det om konsumenträttigheter. Ingen ska behöva vara inlåst i dåliga villkor mot sin vilja”.

Vad är det som driver dig att engagera dig i den här typen av frågor?
”Jag tror att det är att jag känner att det är orättvist för konsumenterna och spararna. Det är fel, helt enkelt. Jag har en fantastisk plattform via mitt arbete för att ha möjligheten att påverka och då vill jag försöka ändra det jag tycker är fel.”

Du har också varit engagerad i frågan om ISK-skatt tidigare i år.
”Ja, det var fantastiskt att se vilken sprängkraft det var och hur många som engagerade sig. Vi som jobbar med sparande förstod kanske redan innan men nu blev det tydligt också för politikerna vilken folkrörelse sparandet är.”

Under de senaste åren har det tillkommit många nya aktiesparare, inte minst via plattformar som Nordnet. Vad ger du dem för råd?
”Det allra viktigaste är att ha rätt pengar på rätt plats. Det kan vara tjatigt men att vara långsiktig och inte kasta in kortsiktiga pengar i börsraketer är viktigt. Sen tycker jag att fokus har riktats onödigt mycket mot det negativa med unga som köpt aktier i Gamestop eller andra meme-aktier. I grunden är det enormt positivt att börsen har blivit en sådan snackis, det innebär att fler unga lär sig om sparande, aktier och hur företag fungerar.”

Ge Frida Bratt din röst till Årets Sparprofil här!


Frida Bratt

  • Gör: Sparekonom, Nordnet
  • Ålder: 36
  • Bor: Stockholm, Järfälla
  • Aktuell: Frida har det senaste året bland annat samlat in tiotusentals namnunderskrifter i ett uppror mot ISK-skatten, hon har dessutom effektivt kampanjat för en friare flytträtt
  • Rösta på Frida Bratt till Årets Sparprofil här.

Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknadskommentarer.
Prenumerera på Lannebos nyhetsbrev

Nyheter

Daniel Aarenstrup SAVR Årets Sparprofil

15 nov. 2021

Finalist Årets Sparprofil: Daniel Aarenstrup

Daniel Aarenstrup är entreprenören som med små medel fått sparmarknaden i gungning. Som vd för Savr har han lyckats sänka fondavgifterna för tiotusentals svenska sparare.

Horisont EN HÅLLBARHETSRAPPORT FRÅN LANNEBO

19 nov. 2021

Lannebo Horisont: Utmaningar och möjligheter i fastighetssektorn

Fastighetssektorn är en nyckelbransch för att bygga en mer hållbar framtid. I senaste utgåvan av Lannebos Hållbarhetsrapport Horisont zoomar vi in på branschens utmaningar och möjligheter.

Namnlös design (11)

25 nov. 2021

Lannebo tar plats i Profoto

Lannebo var ankarinvesterare när Profoto börsnoterades i juli. Bolaget har fått en blixtrande start på börsen och har en positiv bild av framtiden. Vi ställde fem snabba frågor till förvaltaren Claes Murander om det nya innehavet.