Johan Nilke

Förvaltare


Hur kommer det sig att du arbetar som fondförvaltare?

“Jag fick upp intresset för aktiemarknaden, men framförallt bolag, via min lärare Göran på gymnasiet. Han hade egna bolag och ett brinnande intresse, vilket smittade av sig. Sen är jag väldigt nyfiken och gillar att lägga det pussel som bolagsanalys innebär.  ”

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt arbete?

“Hur kommer börsen gå och vad tycker du om bolag X?”

Och vad brukar ditt svar vara?

“På sikt går börsen upp så börja månadsspara i en fond, som till exempel Lannebo Teknik eller Teknik Småbolag.”

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

“Att få vara nyfiken och varje dag lära sig något nytt är otroligt givande. Att varje dag diskutera aktuella ämnen med kollegor, kunder och andra spännande insatta människor är också en ynnest. Sen är det kul att få komma ut och se bolagens verksamhet, träffa anställda, bolagsledningar och grundare. Det sociala ger mig energi och dagarna blir väldigt varierade.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?

“Hmm, jag är en hyfsat snabb gokartförare sen tycker familjen om min matlagning. Vill utnämna saffran till den ultimata kryddan som funkar till både sött och salt.”

Vilka fonder sparar du själv i?

“Jag sparar i flertalet Lannebofonder men majoriteten av mitt sparande är i Lannebo Teknik och Teknik Småbolag som jag förvaltar.”


Fakta Johan Nilke

Född: 1979
Utbildning: Civilekonom Stockholms Universitet
Bakgrund: SEB finansiell rådgivning 2005—2007, Öhman Fonder analytiker/förvaltarassistent 2007—2008, försäljning 2008—2010, förvaltare 2010—2018, Lannebo Fonder förvaltare 2018–.


 


Personligt motto

Var nyfiken, positiv, ödmjuk och stå för det du tror på. Då löser sig resten.

Artiklar

_DSC6790 1600x900

11 juni 2021

Elefanterna i rummet

En handfull amerikanska teknikbolag har vuxit till dominanter i branschen. Frågan om bolagens dominerande ställning är central, särskilt ur ett hållbarhetsperspektiv. Lannebos teknikförvaltare Helen Broman och Johan Nilke ser bolagens hållbarhetsutmaningar som centrala för framtida värdeskapande.

_DSC6079 1600x900

10 aug. 2021

Teknikfondernas innehav inom hållbarhet

Lannebos båda teknikfonder, Lannebo Teknik och Lannebo Teknik Småbolag investerar utifrån sex utvalda fokusområden. Här ger förvaltarna exempel på innehav inom ett av dessa områden – hållbarhet.